Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Superjídelníček – Rajská polévka

21.03.2014
Superjídelníček
Někdo zvládne přechod na zdravou stravu sám a někdo potřebuje poradit v podobě přesného jídelníčku. Pokud si tedy nevíte rady, jak si sestavit jídlo od snídaně po večeři a den za dnem, vyzkoušejte jídelníček, který pro vás připravili Petr Havlíček s Petrou Lamschovou.

1 porce (polévka + 2. jídlo): bílkoviny 36 g, tuky: 15 g, sacharidy: 49 g

 

Ingredience (porce pro 4 osoby):

  • 1 l horké vody
  • 5 g másla
  • 1 malá cibule
  • 250 g rajčat
  • 1,5 lžičky třtinového cukru
  • 75 g zakysané smetany 18% (bez škrobu)
  • 75 g bílého jogurtu (3 % tuku)
  • sůl, 3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, špetka tymiánu, 1/2 bobkového listu, 1 hřebíček
  • citrónová šťáva
  • 4 – 5 lžic rýže

+ 110 g grilovaných kuřecích prsou, 120 g vařených brambor, miska míchané zeleniny, lžička lněného oleje

 

Postup:

Do hrnce s nepřilnavým povrchem dáme máslo a zpěníme na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidáme oloupaná, nakrájená rajčata, cukr a koření a za stálého míchání dusíme asi dvacet minut. Vyndáme koření, zalijeme horkou vodou a necháme ještě chvíli provařit. Rozmixujeme ponorným mixérem a následně přidáme smetanu a jogurt. Lehce dosolíme a podle potřeby přikyselíme citronovou šťávu. Necháme probublat. Do hotové polévky přidáme dušenou rýži. Rajská polévka

 

Tip:

Ozdobte lístky bazalky a lžičkou jogurtu se smetanou.

 

Ukázka z knihy Superjídelníček.


Související články:
Hezky česky hravě a zdravě - Hovězí svíčková s celozrnným knedlíkem
Polévka z Bali
Krémová špenátová polévka
Jídlo jako životní styl III. - Tvarohovo-pudinkový krém


21.03.2014
autor: Ing. Petr Havlíček, Petra Lamschová
další články v rubrice: Zdravé recepty


 
Zapomenutý objev německého držitele Nobelovy ceny
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Vladimír Kafka: „Nemoc je dluh lásky na sobě. Vlažnost nás pomalu zabíjí.“ – 1. část rozhovoru
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Vladimír Kafka: „Základem vyléčení je vytvořit si jasný obraz toho, kým chci být. Nemoc je reakce.“ – 2. část rozhovoru
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS