prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Strumigeny v potravě

08.12.2015
Štítná žláza

Strumigeny jsou látky, které mohou narušit činnost štítné žlázy a způsobit její zvětšení. Od tohoto jevu pochází jejich název, protože zvětšené štítné žláze se odborně říká struma (česky se tomu říká vole). Struma ovšem nemusí vzniknout jen od narušené štítné žlázy. Jedná se prostě o zvětšení, které může mít několik příčin.

Může za ním stát autoimunitní onemocnění (náš imunitní systém produkuje protilátky proti buňkám našeho organismu), nádor nebo také v minulosti velmi častý nedostatek jódu v potravě či vodě (proto se můžeme setkat s jódem například v soli a rovněž ho obsahuje kravské mléko). Negativně působí také nedostatek selenu, vitamin D a málo spánku.  Strumigeny obsahují i některé léky - takže pacienti s nemocnou štítnou žlázou by se měli poradit se svým lékařem či lékárníkem ohledně předepsaných léků. Ke strumigenům patří též dusičnany, jodičnany, sulfonamidy, některé pesticidy, insekticidy a mnohé jiné látky.

 

Činnost štítné žlázy je pro náš život velmi důležitá a významná - prostřednictvím hormonů, které vytváří a uvolňuje do krve (thyroxin a trijodthyronin), ovlivňuje růst a vývoj, látkovou přeměnu (metabolismus), rozvoj a funkci centrálního nervového systému, srdeční činnost nebo termoregulaci (zvyšování či snižování produkce tepla).

 

Pokud nám nefunguje štítná žláza tak, jak má, lékař nám velmi pravděpodobně doporučí, abychom z potravy vyřadili potraviny, které obsahují strumigeny, protože mohou urychlit její zvětšení do podoby strumy. Může také dojít ke snížení činnosti štítné žlázy - tzv. hypothyreóze. V obou případech může pomoci užívat přírodní přípravky s obsahem jódu. Jód, ať už v potravě či v přírodních přípravcích, snižuje negativní účinek strumigenů. Měli bychom ale o jejich užívání informovat ošetřujícího lékaře. Jen na okraj uvedu, že naopak při zvýšené činnosti štítné žlázy (hyperthyreóze) by jód neměl být užíván!

 

Jaké potraviny to jsou?

Jedná se například o jáhly, některé druhy ovoce (jahody, broskve), některé oříšky (burské a piniové), sója či různé druhy brukvovité zeleniny (pekingské zelí, kedlubny, růžičková kapusta, květák, brokolice či ředkev). Důležité je, aby tyto potraviny netvořily příliš velkou část našeho jídelníčku.

 

Uklidnit nás ovšem může to, že pokud máme zdravou štítnou žlázu, je pravděpodobnost vzniku strumy velmi nízká. Pokud máte citlivou štítnou žlázu a přesto máte neodolatelnou chuť na brokolici či ředkev, musíte je uvařit a osolit již zmíněnou jódovanou solí (jód nedovolí strumigenům obsadit receptory ve štítné žláze a škodit). Rovněž platí, že po užití předepsaného léku na štítnou žlázu je třeba nekonzumovat potraviny obsahující strumigeny (což se asi bude týkat zejména sójových produktů).

 

Na závěr bych rád zdůraznil, že řada uvedených potravin, ať už se týká zejména brukvovité zeleniny nebo sóji, patří do zdravé výživy a obsahuje řadu užitečných a našemu organismu prospěšných látek, jen je zapotřebí si dát pozor, pokud nemáme v pořádku štítnou žlázu.

 

Celková nabídka přípravků na štítnou žlázu.


Související články:
Štítná žláza
Jód v otázkách a odpovědích
Porucha štítné žlázy


08.12.2015
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Nemoci


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

89,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS