Střevní symbióza

Během nitroděložního života přichází do těla dítěte výživa pupečníkem od matky. V okamžiku narození začíná vyživovací funkce stravou a sliznice střeva se začíná osidlovat ochrannou mikrobiální flórou. Nacházejí se zde viry, bakterie, plísně a další tucty mikroorganismů. Žijí zde v symbióze s člověkem a navzájem si pomáhají. Člověk jim umožňuje vlastní existenci ony mu zase pomáhají udržovat ekologickou rovnováhu. Podílejí se na tvorbě vitamínů apod. Je zde jistá acidobazická rovnováha, spíše se sklonem k alkalickému prostředí, na rozdíl od žaludku, kde je prostředí kyselé.

Zvláště důležitou funkci mají bakterie typu Lactobacil a Bifidobacter, které zde hrají roli regulátora mezi ostatními mikroorganismy. Přemíra sladkostí, kynutého pečiva, chemických přísad v potravě způsobí porušení acidobazické rovnováhy a začne zde převažovat prostředí kyselé. To vytváří podmínky pro zánět, ochranné lactobacily jsou málo funkční a nemohou kvalitně vykonávat svou regulační činnost.

Kyselé prostředí naopak vyhovuje kvasinkám, plísním a ostatním bezkyslíkatým mikroorganismům a začnou se rozmnožovat. Stávají se patogény, imunitní systém tento proces vyčerpává, protože se musí proti nim aktivovat. Snadno vznikne nerovnováha imunitního systému, který následně podlehne běžné infekci viru chřipky, streptokoka apod.

Nasazená antibiotika bacil zničí, ale také zničí ochranné mikroorganismy ve střevní flóře – ještě více prohloubí její nerovnováhu!! Celý proces se velmi často opakuje stále dokola. Tento bludný řetězec je nutno zastavit, upravit vnitřní prostředí.

Možností je užití moderního prostředku řízené střevní symbiózy acidophilus. Současně s tímto preparátem je vhodné užívat řasau chlorellu, protože ona obsahuje růstový faktor, který potřebuje lactobacil ke své existenci a jako celek působí zásadotvorně.

 

Zpět nahoru