Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Střevním polypem rozumíme výběžek, který se utváří na sliznici tlustého střeva. A byť je většina výběžků nezhoubná, z některých z nich se časem může vyvinout karcinom. V České republice se ročně diagnostikuje až 7700 nových pacientů, v jejichž střevě bují nádor. Nejčastěji v oblasti esovité kličky a rekta.
Jak předejít střevním polypům? Co jíst a co naopak nejíst? Na co si dát pozor a jakou úlohu sehrává například pohyb a stres? O tom všem v dnešním článku.
90 % riziko karcinomu: polyp nevyroste přes noc
Polyp si můžeme představit jako malý výrůstek, který je se střevní sliznicí spojený tzv. stopkou. V kritických místech může sliznice nadměrně růst, což vede k utváření hrbolků. Ty rostou pomalu, časem se pak mohou stát zhoubnými. Smutná statistika říká, že až 90 % z nich vede ke vzniku kolorektálního karcinomu. Tento děj je však pozvolný a většinou se tak děje po 10-15 letech výskytu prvotního polypu. Naneštěstí se první příznaky problému mohou objevit, až když máme zaděláno na potíže. Prevence tedy bude krokem číslo jedna.
Rizikové faktory střevních polypů
- Genetická predispozice. Pokud polypy trápí či trápily příbuzné v první linii, to znamená matku, otce, bratra, sestru, mějme se na pozoru. Genetika je mocná čarodějka a může velmi rychle zamíchat karty. Na pozoru pak buďme obzvláště, pokud někomu z našich blízkých byl diagnostikovaný kolorektální karcinom. Vězme, že na začátku byl vždy zmíněný polyp, který měl dostatek času, aby se rozbujel.
- Nadváha. Existují studie, které přímo dokládají, že nadváha a obezita zvyšují riziko vzniku střevních polypů a následně též rakoviny střeva či prsu. Na vině bude nezřízený životní styl s minimem vlákniny ve stravě, nadbytkem nasycených mastných kyselin, aditiv či alkoholu. Velkým vykřičníkem jsou pak kancerogeny, které jsou obsaženy v plesnivých potravinách. Takové potraviny vždy bez milosti vyhoďme.
- Častá konzumace červeného masa a nasycených mastných kyselin. Hovězí, vepřové a zvěřina podporují nadměrné vylučování žlučových kyselin, které doslova podpoří vznik střevních polypů. Za velmi rizikové se pokládají uzeniny, které přímo narušují rovnovážný stav střevního mikrobiomu. Zvláště pak pozor na výrobky, které obsahují konzervant E250.
- Kouření. Vdechování cigaretového kouře podporuje zánětlivé onemocnění střeva, kdy zánět narušuje stabilitu střevní sliznice, na které se mohou objevit polypy. Zajímavé je, že nadpoloviční většina pacientů s Crohnovou chorobou jsou současní kuřáci. A Crohnova choroba je dalším z rizikových faktorů vzniku střevních polypů. Alarmující zároveň bude, že i pasivní kouření má na vznik polypů ve střevě vliv, stejně, jako samotná konzumace tabáku.
- Nedostatek pohybu. Pohyb je pro střevo doslova klíčový, neboť podporuje střevní peristaltiku, tedy zdravý průchod tráveniny střevem. Pokud se tak neděje a natrávená potrava leží ve střevě déle, než je nutné, opět může dojít k zanícení a poškození střevní stěny. Tedy i ke vzniku polypů.
- Alkohol. Konzumace alkoholu má na naše tělo všeobecně neblahý vliv. Ať už se jedná o nadměrný přísun kalorií, přetěžování jater a ledvin. Nutno též podotknout, že alkohol dráždí střevní sliznici, která se může opět bránit vznikem zmíněných polypů.
- Věk. A jelikož s časem zápasit nelze, je dobré se zaměřit na funkční prevenci.
Polypy ve střevě příznaky
Příznaky střevních polypů je pocitově prakticky nemožné rozeznat od normálního zdravého stavu, neboť v prvotních fázích nečiní člověku téměř žádné potíže. V pozdějších fázích se může objevit:
- přítomnost hlenu a krve ve stolici
- střevní křeče
- nadýmání
- bolesti břicha či nepravidelná stolice, během které se střídá zácpa a průjem
Pokud máme podezření na polyp, případně splňujeme některé z výše zmíněných rizikových faktorů pro vznik střevních polypů, určitě doporučuji kolonoskopické vyšetření, které není takovým strašákem, jak se mnohdy traduje. Střevní polypy nalezené v časných stadiích lze obvykle bezpečně a úplně odstranit. Pravidelný screening a odstraňování polypů je nejlepší prevencí kolorektálního karcinomu.
Prevence střevních polypů
Věk a genetické faktory neovlivníme. Co ovlivnit můžeme, je způsob našeho stravování, množství pohybu a rovněž i zbavení se neřestí, jako je časté popíjení alkoholu, případně též kouření. Již také víme, že na vznik střevních polypů má vliv nadváha a obezita. Zdravá a pozvolná redukce váhy bez zbytečných dramatických výstřelků zde bude rovněž na místě.
Jelikož jsem svou profesí nutriční terapeutka, pojďme si společně vypíchnout několik bodů, které budou platit za výtečnou prevenci zmiňované problematiky.
1. Vláknina
A zvláště ta nerozpustná, která se chová jako střevní kartáč, kdy postupuje střevem a urychluje průchod tráveniny traktem. Tato vláknina je z těla vyloučena bez jakékoli změny, patří sem například celulóza, lignin a rezistentní škrob.
Nicméně, pokud zmiňujeme vlákninu, je důležité neopomenout i vlákninu rozpustnou, která z denního příjmu vlákniny utváří zhruba jednu třetinu. Je důležitou potravou pro zdravý střevní mikrobiom, který by bez ní jen strádal a skomíral.
Doporučené množství vlákniny čítá zhruba 30 g. Nicméně, smutnou pravdou je, že průměrný příjem vlákniny činí ani ne polovinu. Proč? Protože do svého jídelníčku nezařazujeme luštěniny, opomíjíme důležitou funkci ovoce a zeleniny. Namísto celozrnných produktů upřednostňujeme ty, jejichž základem je bílá, vymletá mouka, jsme fandy instantních pokrmů, které jsou připraveny během hrstky minut. A právě instantní, konzervované a nutno ještě podotknout i uzené potraviny, ubírají střevu na jeho síle.
TIpy, jak zvýšit příjem vlákniny
Stačí tak málo. Opravdu. Ony kroky, alespoň z mé zkušenosti, i u starších lidí, nemusí být bolestné:
- Namísto pšenice zařazujme žito, případně špaldu, ale také ovesné či ječné vločky
- Bílou rýži vyměňme za celozrnnou, výtečná je například rýže basmati natural
- Jídelníček obohaťme o 3 porce čerstvé či mírně podušené zeleniny
- Zysleme také na 2 porce ovoce
- Zařazujme vlákninové siláky, jako jsou jáhly, pohanka, ječné kroupy, ale i luštěniny
- Luštěniny servírujme 3 x týdně, ať už v podobě kaše, polévky, nákypu, zavářky a pokud nás nadýmají, vyberme z nich například výborně stravitelnou červenou čočku. Dalším tipem může být i velmi chutné mungo.
- Ráno chystejme kaše, výborné jsou ty z ovesných vloček, do kterých přimisme ovesné otruby. Stačí lžíce. Nezapomeňme i na čerstvé ovoce, kakaové boby, oříšky, kokos či len.
- Den lze započít nápojem z Psyllia, které je doslova vlákninovým silákem, osobně tak činím již mnoho let.
2. Namísto uzenin chystejme pomazánky
Opusťme líné a komfortní vody a namísto paštiky, salámu, párku či klobásky, si uchystejme pomazánku z rybiček, vajíčka, sýru, tvarohu, luštěnin či avokáda. Průzkumy dokládají, že po uzeninách saháme tehdy, když nemáme čas a chuť si cokoli připravit. Ale, pomazánka z rybiček je hotová do minuty, stejně, jako i pomazánka z avokáda. Výmluvy tedy stranou.
3. Červené, vepřové maso vyměňme za ryby a drůbež
Ryby, kuřecí a krůtí maso jsou pro nás snáze stravitelné nežli těžké, červené maso, případně pak tučnější maso vepřové. Nehledě na to, že ryby jsou úžasným zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin, které jsou protizánětlivé, což se také projeví ve zdraví našeho střeva. Maso pak raději pečme, dusme, vařme.
Smažení ponechme stranou. Jeden stogramový řízeček do sebe natáhne až 20 g tuku, což jsou přesně 2 polévkové lžíce oleje. A toto množství je pro naše tělo natolik zatěžující, že raději upřednostněme dušené kuřecí nudličky na kari a rajčatech, případně rybí ragú s cuketou a bylinkami.
4. Použijeme bylinky
Bylinek, které předcházejí vzniku střevních polypů existuje nespočet.
Může to být například silně protizánětlivý měsíček lékařský, který je též výbornou prevencí rakoviny prsu. Dále se zde osvědčují sliznaté byliny, které na našich sliznicích vytvářejí film, který sliznici po kratší dobu chrání. Kýženého efektu pak docílíme častějším a pravidelným pitím těchto bylin. Zde zmíním například proskurník, topolovku, sléz, ať už maurský, přehlížený, velkokvětý, dále též jitrocel, lípu aj. Zařadit lze také protizánětlivou kurkumu a zázvor, dále cibuli, přesněji tu červenou. Cibule obsahuje kvercetin, který doslova potírá vznik nepříjemných polypů. Zařadit lze také šípek, který macerujme ve vlažné vodě přes noc. Šípek je výtečným zdrojem vitamínu C, který v našem těle rovněž funguje protizánětlivě.
Z potravin lze dále zařadit například slzovku, která je silně protirakovinná a po konzumaci na sebe natahuje cizorodé, škodlivé látky, také výtečně rozpouští cysty. Pitný režim by se měl dále skládat z čisté vody či zmíněných čajů. Sem tam lze zařadit i naředěný džus, ten by se však měl v jídelníčku vyskytovat svátečně.
Polypy v dětském věku
Polypy se, bohužel, nevyhýbají ani našim nejmenším, kdy jsou patrné u 1 % dětí. Tyto polypy se dále různě dělí, nejčastějším důvodem je tzv. Peutz-Jeghersonův syndrom. Tyto polypy postihují zejména tenké střevo kojenců, kdy se u dětí též vyskytují hnědé skvrny na rtech a v ústech. Vodítkem nám může být krev ve stolici. Takový stav je vždy nutné dále dovyšetřit pediatrem, který určí následnou léčbu.
Dalším typem polypů je polyp juvenilní, který se může objevit mezi 1.-5. rokem života. Většinou pak v tlustém střevě a konečníku. Léčba není nutná, neboť takový druh polypu se později během života vstřebá.
Posledním typem dětských polypů je polyp familiární, který je dán geneticky a v pozdějším období života může vést ke vzniku zhoubných nádorů. Zde je již nutná léčba s pravidelným odstraňováním polypů.
Pohyb pro zdravá střeva
Na závěr zmíním důležitost pohybu, který by se měl stát přirozenou a vítanou součástí našich životů, neboť nic nepůsobí destruktivněji nežli sedavý způsob života, který nám nejenom ubírá energii, ale také zaměstnává střevo, které není schopné zdravé peristaltiky. Vítaným zpestřením se nám tady mohou stát procházky, jóga, cvičení s vlastní vahou, jízda na kole, případně i běh, tanec, pokud máme zdravé klouby a též, pokud nás baví.