Stravovací mýty, kterými nás krmí

stravovaci navyky

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Každý nutriční terapeut by zde jistě rád přispěl svou troškou do mlýna, neboť je ovlivněn svou vlastní praxí, postřehy a příběhy klientů. Proto, jste-li činní v oblasti výživy, vezměte, prosím, tento článek, jako jeden z pohledů nutričního terapeuta, byť byste vy sami mezi tou stovkou nejčastějších stravovacích mýtů vybrali cokoli dalšího a jiného. Já zvolila takto, neboť si myslím, že zrovna u těchto potravin „obyčejný“ člověk více než často škobrtá. A ihned na začátku nasadíme vysokou laťku, neboť se zaměříme na extrudované pečivo.

Pufované chlebíčky, extrudované pečivo, jako super možnost, jak se najíst a zhubnout

Osobně je v jídelníčcích vídám velmi často, kdy jimi klienti nahrazují klasické pečivo, upřednostňují je v redukci, při diabetu, případně jako „zdravější“ svačinku, nechtějí-li hřešit. Křupavé chlebíčky pak často předkládají také dětem, sáhnou po nich na pultech zdravé výživě a když si chtějí pochutnat, upřednostní ty, které jsou polité tučnou, čokoládovou vrstvou. Jenže, ono je to s těmi pufovanými produkty opravdu ještě trošku jinak. A zda jsou zdravé? To ani náhodou. Osobně bych pak nesáhla ani po těch, které staví na bázi luštěninových mouk. Pravda, ty sice obsahují o něco víc vlákniny, kterou jsou též často fortifikovány, na 100 g zde také najdeme o něco více bílkovin, sacharidy však opět vykazují vysoký glykemický index a tak, při diabetu anebo redukci se taková svačinka zcela mine účinkem.

Co to vlastně je, ten pufovaný výrobek? Nejčastěji se připravuje tak, že vše, co má utvářet finální verzi produktu, se nejprve zmrazí, poté se za vysoké teploty a s malým množstvím vody uzavře do přístroje pod vysokým tlakem a následně se vypustí do okolní atmosféry. Plyny a vodní pára, jež jsou uzavřeny v materiálu okamžitě expandují, čímž dojde k nakypření výrobku, který pak v normální atmosféře má tendenci ztuhnout. Výsledný produkt vykazuje křehkost.

Co se v těle děje po konzumaci takovýchto produktů? Tím, že jsou převážně sacharidového rázu, téměř okamžitě zvedají hladinu krevního cukru, na který počne reagovat inzulín. Pokud bychom upřednostnili například kvalitní žitný chléb, přijali bychom s ním též zajímavé množství vlákniny, bílkoviny, vitamínů a minerálů. Jenže, tohle nám extrudované chlebíčky nabídnou jen stěží. Navíc, vysoký glykemický index zapříčiní, že po nich budeme mít velmi brzy hlad, opět se něčím dojíme, což může narušit kalorický deficit, na kterém staví mnohé redukční diety.

Jedním z nejhorších pufovaných produktů bývají právě rýžové chlebíčky. Jen se podívejme, kolik v nich na 100 g najdeme sacharidů. To množství se blíží zhruba 85 g. Sníme-li tedy skutečně 100 g, jako bychom si do úst vsypali 8,5 polévkových lžic cukru.

Slunečnicový olej je ten nejlepší na smažení, protože slunečnice zdobí českou zemi

Slunečnicový olej je jedním z nejpoužívanějších olejů v Česku. Důvodem je určitě tradice, cena, původ samotného produktu, který se váže k české zemi. Velmi rádi na něm smažíme, přidáváme jej do rýže, pomazánek, majonéz, pečiva či moučníků, které přítomnost oleje vyžadují. Jenže, ono je to s těmi oleji zase trošku jinak. Jedno je tradice a druhé je zdraví.

Každý olej vykazuje svůj kouřový bod, což je termín, jenž nám přiblíží, při jaké teplotě se oleje počnou přepalovat. Nerafinovaný slunečnicový olej se počne znehodnocovat při teplotě rovné 107 °C. A tuto teplotu na pánvi během chvíle překročíme. Podrobíme-li olej rafinaci, teplota kouřového bodu vzroste na 227 °C. Při rafinaci se sice z oleje odstraní většina škodlivin a doprovodných látek, které mohou urychlit kažení, olej tím však také přichází o část vitaminů a dalších mimořádných látek, o vůni a chuť rostliny, z níž je vylisován. Při rafinaci navíc mohou vznikat nežádoucí transmastné kyseliny a také vysloveně škodlivé sloučeniny 3-MCPD (organická sloučenina, chlorovaný dihydroxylovaný derivát

uhlovodíku, který je karcinogenní, velmi podezřelý z genotoxicity pro člověka, vyvolávající mužskou neplodnost. Jedná se o vedlejší produkt, který může vzniknout i v potravinách).

Omega 6 NMK, ke snížení cholesterolu

A pak, pak tu máme ještě omega 6 NMK, na kterých staví zmíněný slunečnicový olej. Dříve bývalo zvykem, že člověk ve stravě přijímal dostatečné množství omega 3 NMK, které jej chránily, působily protizánětlivě. Jejich poměr k omega 6 NMK byl zhruba rovnocenný. Po čemž naše tělo nevýslovně baží. Jsou-li obě nenasycené mastné kyseliny v rovnováze, náš imunitní systém výská blahem. Problém však nastává, pokud se poměr vychýlí, kdy v současné době vídáme trend 1:20 ve prospěch omega 6 NMK. Omega 6 NMK přijímáme v běžné stravě takový nadbytek, že se spíše snažme jejich množství snížit. K tomu dojde, pokud začneme zařazovat opravdu zdravé a kvalitní oleje. Slunečnicový vyměníme za panenský olivový, k navýšení omega 3 NMK pak zkusme zařadit za studena lisovaný lněný olej. A pokud již smažíme, použijme například avokádový olej, jehož bod zakouření v nerafinované formě činí 204 °C. Případně, nesmažme vůbec, namísto toho upřednostněme zdravější formy přípravy pokrmů, jako je pečení, dušení, napařování a vaření.

A jak je to vlastně s tím cholesterolem? Je-li omega 6 NMK přijímáno tolik, kolik naše tělo vyžaduje a zároveň též upotřebí, bravo, neboť organismus určitě nezatížíme. Problém však nastane, přijímáme-li omega 6 nadbytek. Jak jsme si řekli, působí opačně, nežli omega 3, a to prozánětlivě. Zároveň též snižují hladinu HDL cholesterolu v krevní plazmě, což se může ve výsledku projevit škodlivě na hladině LDL cholesterolu. Omega 6 NMK jsou navíc aterogenní. Podobně se chovají i další oleje, jako je kukuřičný, sójový či zdravými výživami nabízený světlicový olej.

Sníte-li více než jedno vejce denně, dožene vás infarkt

S vejci je to tak trošku běh na dlouhou trať, uznávám. Protože ono velice záleží, jak je vlastně chystáme, pokládáme na stůl. Vařené, ztracené či vejce na hniličku se stěží může rovnat vejci, které smažíme, velice často na slunečnicovém oleji, klademe jej tučným sýrem a kolikrát i slaninou. I takový, dnes snad už opomíjený hemenex, který čítá vejce, šunku, tatarskou omáčkou, nemůžeme v žádném případě nazvat jako zdravý. Byť vlastně vejce zdravá jsou. Pro mne osobně jsou kompletní potravinou, protože to, co nemá bílek, obsahuje žloutek a to, co pro změnu neobsahuje žloutek, najdeme v bílku. Vejce, až na vitamín C je skutečně kompletní, super potravinou. Ano, je zde také cholesterol, a to zhruba 240 mg v jednom kusu vejce. Doporučená denní dávka při zvýšené hladině cholesterolu přitom čítá 200 mg cholesterolu na den. Zcela jednoduchým výpočtem nám dochází, že sníme-li tedy jedno vejce, již jsme v mínusu 40 mg. A co teď, co dělat? Vzdát se raději navždy vajec? Příroda je přeci moudrá a do vajec ukryla také cenný lecitin, který hladinu LDL cholesterolu účinně snižuje. Aktivuje totiž enzym, který podporuje metabolismus cholesterolu, čímž omezuje jeho usazování v cévní stěně.

Chceme-li snížit hladinu cholesterolu, zcela jistě toho nedocílíme tím, že vyloučíme vejce. Namísto toho ulevme játrům, využijme principů racionálního jídelníčku, dbejme na omega 3 NMK, snižme příjem omega 6 NMK, zařaďme lecitin, rutin, kolagen, vitamín C. Cvičme a hýbejme se, živme v sobě pocity radosti, namísto stresu, pro který je tvorba cholesterolu doslova klíčová. Ano, slyšíte dobře, čím více stresu, tím také více cholesterolu naše tělo vyrobí.

Agáve sirup je úžasně sladký, redukční a ještě zdravý

Tak prr, zvolněme, neboť i agáve patří na seznam velkých mýtů. A jestli je zdravý? Troufám si říci, že nám škodí více, nežli, dnes už naštěstí upozadněná umělá sladidla. Ta byla velkým boomem někdy v 70. letech minulého století, kdy na nich stály mnohé kuchařské knihy. Tehdy byl u nás moderní cyklamát. Ať tak či tak, hlavní sladkou složkou agáve bude fruktóza. Fruktóza je vlastně jediným cukrem, který

dokáže obejít inzulín. A přesto, byť jej ke svému metabolismu nepotřebuje, v nadbytku může způsobit až inzulínovou rezistenci. Jak? Protože nadbytečné množství fruktózy, kterou tělo nevyužije, se pak velmi ochotně změní na tuk. V krajních případech se můžeme propracovat až k jaterní steatóze a samozřejmě též obezitě. To, kdybychom to s agáve, ale i jinými druhy sladidel, které na fruktóze staví, přeháněli. Příkladem může být například glukózo fruktózový sirup, v tom nejhorším pak fruktózo glukózový, na kterém staví například moderní verze Coca-coly.

Takových případů bychom ve výživě našli mnohem více, možná bychom napočítali až jejich stovky. Nicméně, jste-li moudří, hledejte, nedejte se opít rohlíkem. Zdraví je natolik cenným artiklem, že je dobré o něj za každou cenu pečovat. Držím tedy pěsti, abyste se neztratili ve vašich každodenních talířích, abyste naopak věděli, zda to, co jíte, je opravdu v souladu s vaším trávením a zdravím.

 

Tip celostní medicíny

MLSEJTE CHUTNĚ A ZDRAVĚ

Vyzkoušejte sladké a slané dobroty plné živin z RAW surovin. Mlsat se dá i bez výčitek.

VÍCE ZDE