Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví


Strava při onemocnění žlučníku

27.03.2019
žlučník

Stále častěji ke mně pro pomoc přicházejí klienti, co mají, nebo se domnívají, že mají, problémy se žlučníkem.  Pomocí kondičního orgánového skeneru jsem schopna rozlišit, zda se jedná o nedostatečnost žlučníku, či zánět, případně to, že tyto problémy nejsou způsobené tímto orgánem. Proto bych se v tomto příspěvku ráda zmínila o preventivních i léčebných dietárních opatřeních žlučníku.

 

K čemu nám tento malý orgán slouží?

Žlučník je uzpůsoben v těle jako zásobárna žluči. Žluč se vytváří v játrech a žlučník využívá jako zásobník. Po jídle pak žluč odtéká prostřednictvím žlučovodů do tenkého střeva, kde pomáhá s trávením tuků. Konkrétně tak, že působí na tuk jako povrchově aktivní látka, z tuku tvoří jemné kapičky a ty pak prostupují střevní stěnou do krevního oběhu a dále na zpracování v játrech a do potřebných tkání. Průměrně tělo vytvoří kolem 500 ml žluče denně. Nezdravá a nekvalitní strava, nepravidelnost v jídle, stres, konzumace jídla ve spěchu. To vše může žlučník namáhat, dráždit jej a zhoršovat jeho činnost. Někdy může jít o velmi bolestivý záchvat, nebo se vlivem škodlivých faktorů ve žlučníku koncentrují žlučové kameny, které zhoršují jeho funkčnost a při neřešení operativní a dietární cestou může propuknout v zánět.

Bohudík, bez žlučníku se dá žít úplně normálně. Mnohdy je lepší žlučník při pravidelných a stupňujících se problémech raději nechat laparoskopicky vyjmout a i bez něj žít nadále plnohodnotný život. Rozhodně je to lepší, než pravidelně chodit na kontroly v dlouhých intervalech a hlídat, zda se kameny zvětšují, nebo zda jsou záněty četnější nebo méně, a hlídat si každé sousto. Je totiž mnoho potravin, co žlučníku a jeho činnosti přitěžují. Samozřejmě je ideální vsadit na prevenci a žít tak, aby žádné problémy nepropukly.

Připomínám, že bolestivost a citlivost se u každého může lišit, někdo je citlivý jen na určitou surovinu, někdo nesnese jídel a surovin více. Silné bolesti se projevují nejčastěji po tučném jídle, smaženém, alkoholu nebo tučných sladkostech. Snažte se tedy této stravě vyhýbat. Důležité je také jíst přiměřené a dobře stravitelné porce jídla. Pokud se potíže dostaví, zvolte šetrnou stravu a vhodné bylinné nálevy. Pokud jsou problémy opakující se a rozšiřují se i na zdravé a potřebné potraviny, jako jsou zelenina, ořechy, otruby, celozrnné pečivo a polotučné mléčné výrobky, tak je vhodnější provést laparoskopickou resekci žlučníku.

 

Jak vypadá nemocniční dieta po operaci žlučníku?

První den po operaci je nutné dostatečně pít, opět je vhodná převařená voda, bylinné nálevy s bylinkami přímo určenými pro žlučníkové obtíže.  Postupně se začne se nenadýmavým pečivem a slabšími, málo tučnými vývary. Postupně je po 2 až 3 dnech vhodné navykat si na běžnou stravu, jakou jste měli rádi, ale velmi opatrně. Většina klientů po resekci žlučníku má zkušenost, že když najeli na běžnou stravu, tělo se přizpůsobilo a mohou jíst bez omezení, až na pár výjimek, vše. Pak je tu ale skupina klientů, co po operaci žlučníku musí dodržovat principy žlučníkové diety s přizpůsobením na celoživotní konzumaci a výkyv stravy jim udělá zažívací obtíže – buď nepříjemné průjmy, křeče a podobně.  V horším případě i zánětlivost střev se zhoršeným vstřebáváním elektrolytů a vitaminů rozpustných ve vodě a hlavně v tucích. Ve většině případů se také dá vždy vymyslet stravitelná alternativní forma důležité suroviny. Například namočit semínka, nebo je pomlet, nebo místo ořechů konzumovat ořechová másla. Všechny zdravé potraviny mají v našem jídelníčku svou nezastupitelnou úlohu.

Vyhýbejte se čerstvému, ještě teplému pečivu, které hodně nadýmá, a celozrnnému pečivu. Stejně tak zelenině, jako je zelí, kedlubny, luštěniny, ale i cibule a česnek. Sbohem dejte i sladkostem - především čokoládě, různým sušenkám, dortíkům i kakau. Velké bolesti vám může způsobit tučné maso a uzeniny, smažená jídla, různé dresinky a majonézy.


Strava po resekci žlučníku vypadá následovně:

Základním principem u žlučníkové diety je omezení příjmu tuků, jenž by neměl překročit hranici cca 60 g denně a dále je důležité si rozdělit porce jídla na menších 5 – 6 dávek v průběhu dne, což v podstatě splňuje i dietní doporučení pro hubnutí a pro zdravý životní styl. Dále je důležité se vyhýbat pálivým a nadýmavým potravinám. Nevhodná je také konzumace alkoholu. Při přípravě jídla by se neměly používat tuky, výjimkou je malé množství olivového oleje, jinak se doporučuje pouze vaření nebo dušení, případně pečení bez tuku.


Nevhodné potraviny při ohleduplné stravě k trávení:

  • tučné maso

  • uzeniny

  • konzervované výrobky

  • pálivé koření a pikantní jídla

  • čerstvé, smažené a sladké pečivo

  • nadýmavá a dráždivá zelenina (luštěniny, cibule, česnek, fazolové a hráškové lusky, květák, brokolice, kedlubna, zelí, kysané zelí, nakládané okurky, kvašené okurky, ředkvičky)

  • káva

  • perlivé a jemně perlivé nápoje

  • alkohol

  • tučné mléčné produkty

  • ovoce s drobnými semínky (jahody, ostružiny, maliny, kiwi, hrozny, borůvky, jedlé jeřabiny)

  • rajčata – konzumace ideálně po odstranění semínek

  • majonézy, hořčice, tatarské omáčky, pálivý kečup


Jak bylo uvedeno, vhodné jsou na pravidelné popíjení i bylinné nálevy, co pomáhají správné funkci žluči a jater. Vyzkoušejte tuto speciální bylinnou směs Moringy olejodárné s ostropestřcem mariánským. Toto snoubení bylin z tohoto výrobku dělají skvělou směs na očistu jater a dobrou činnost trávicího sytému. Vyzkoušejte za studena i s pár kapkami jablečného octa.

 

Doporučujeme přípravek na žlučník.


Související články:
V březnu podporujeme žlučník
Bylinky a žlučník


27.03.2019
autor: Mgr. Ing. Markéta Rozinková
další články v rubrice: Prevence


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Extrasystoly aneb bouchání či vynechávání srdce
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Jak vyčistit ucpané cévy?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Nízký krevní tlak
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Hemofilové nákazy
Hemoroidy - příznaky a fotky
Zvětšené uzliny na krku
Dornova metoda

119,- Kč

106,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS