Stafylokok a kvasinka

Známe také invazivní infekce, které napadají svaly a kosti. Sem patří osteomyelitida, hnisavý zánět svalů, kloubů. A mezi vážnější celková sepse – otrava, zánět srdečního svalu a zápal plic. Zde hovoříme o stafylokokové pneumonii. Vzniká nejčastěji několik málo dnů po chřipce. Cestou inhalační nebo krevní.

U pacientů s chřipkou opět stoupá horečka s třesavkou, pacient je schvácený, má bolesti na hrudi, povrchní dýchání, zrychlený dech a puls, je dezorientován, často se také vytvoří výpotek do pohrudnice a je potřeba provést drenáž. U stafylokokové pneumonie je nebezpečí rozvoje septického šoku. Problémem léčby takových stafylokokových infekcí je nárůst odolnosti vůči protistafylokokovým antibiotikům. Často potřebujeme velmi citlivý antibiogram, abychom poznali citlivost mikroba pro účinnou léčbu. V takových případech je nutná konzultace s antibiotickým střediskem. Pacienty se stafylokokovou pneumonií hospitalizujeme.

Kvočna a kuře
Ve své praxi celostní medicíny velmi často pozoruji zajímavé vztahy mezi jednotlivými mikroorganizmy. Jedním takovým vztahem je staphylococcus a kvasinka candida. Jejich vztah bych přirovnal ke kvočně a kuřeti. Tou kvočnou je kvasinka a kuřetem je staphyloccocus, který se schovává pod křídly kvočny.

Kvasinka je dost odolná běžným antibiotikům a daří se jí vždycky tam, kde člověk holduje sladkostem, buchtám, kávě, alkoholu, kdy užívá různé léky na tišení bolesti, antibiotika, hormony, ženy třeba hormonální antikoncepci. Staphylococcus využívá ochranných křídel kvasinky a schovává se pod nimi před “radary” imunitního systému. Je prostě v těle a imunitní systém si ho nevšímá a také s ním neumí bojovat. Čím více budeme podávat antibiotika, tím více porušujeme rovnováhu, tím více se rozmnožuje kvasinka a staphylococcus má větší možnosti kde se skrýt. Čím je onemocnění chroničtější, tím je kvasinka mocnější. Je všeobecně známo, že se kvasinka vyskytuje u všech zhoubných nemocí, doprovází všechny rakovinné stavy, na které musíme podávat cytostatika, hormony a tím opět posilujeme kvasinku. Když chceme zneškodnit staphylococca, musíme současně v těle vytvořit takové podmínky, aby se nedařilo kvasince. Přestat sladit, pít limonády, alkohol. Ve střevu pěstujeme probiotickou situaci (ne antibiotickou), například s využitím symbi systému. Nejprve podáváme probiotika, současně se sladkovodní řasou chlorellou či mladým ječmenem. Tímto krokem se nepřímo posílí imunita, která se snadněji vrátí do normy. Je nutná podstatná změna. Najednou naroste kvasince a staphylococcu silný konkurent. V dobrých probiotických podmínkách se nedaří kvasince a ta přejde do své neškodné formy. Staphylococcus se nemá kam schovat a imunitní systém si s ním poradí sám. Je to tak jednoduché.

Zpět nahoru