Špenátový krém s polentovými krutonky

Jemná krémová špenátová polévka s pečenými polentovými krutonky.

Porce4 porceČas přípravy40 minut
Polévka:

Špenátový krém

Postup:

  1. V hrnci na olivovém oleji restujte na drobné kostičky nakrájenou cibuli. Po chvilce přidejte nadrobno nasekaný česnek a ještě chvilku restujte, ne dohněda, jen aby cibule a česnek zesklovatěly.
  2. Přidejte kurkumu a promíchejte ji, aby se roz-voněla, stačí chvilička.
  3. Vsypte špenát, vločky, nastrouhaný muškátový oříšek a vše zalijte vodou. 10minut povařte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  4. Do polévky nalijte ovesnou smetanu, ochuďte tamari, solí a pepřem.

Podávejte s polentovými krutonky a se zastřeným vejcem nebo pro veganskou verzi s orestovaným tofu, seitanem.

Polentové krutony:

  • 100 g polenty
  • 400 ml vody
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 kostka zeleninového bujonu

Postup:

  1. Do hrnce nasypte polentu, rozdrobený bujon a lahůdkové droždí. Vše zalijte vroucí vodou a 1 minutu za stálého míchání vařte.
  2. Směs přelijte do formy (cca 25×15 cm) vyložené pečicím papírem nebo potravinářskou folií, rozetřete dohladka lžící (vrstva vysoká cca 1 cm), nechte chvilku vychladnout a dejte na 30 minut ztuhnout do lednice.
  3. Ztuhlou polentu vyklopte na prkénko, nakrájejte na kostičky přibližně 1×1 cm. Přendejte na plech, pokapejte olivovým olejem a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. V průběhu pečení kostičky polenty promíchejte.

Dobrou chuť!

Zpět nahoru

CHCETE SE PŘIHLÁSIT K ODBĚRU MAGAZÍNU CELOSTNÍ MEDICÍNY?

Přihlaste se k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.