Špaldové loupáčky

loupáčky e1570170736510

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Vzpomínáte, jak jste jako děti snídali loupák s bílou kávou nebo mlékem? Tyto špaldové loupáčky vám vzpomínky oživí. Jsou dobré jen tak, ale podle chuti si je můžete namazat máslem nebo marmeládou a rozhodně je vyzkoušejte i naslano s nějakým dobrým biosýrem.

 

Ingredience

  • 50 g biomásla
  • 30 g cukru
  • 2 žloutky z biovejce
  • 20 g čerstvého droždí
  • bílek z biovejce na potření

 

Jak na to?

  1. Do mísy robota dejte mouku, cukr a sůl. Promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Přidejte polovinu rostlinného nápoje s droždím a rozmíchejte s částí mouky tak, aby vzniklo řídké těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek.
  2. Přidejte zbylý rostlinný nápoj, rozpuštěné máslo, sirup, mleté ořechy, vanilku a žloutky. Hněťte v robotu asi 10 minut. Zakryjte a nechte těsto kynout 60 minut.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Vyválejte do kruhu a rozdělte na 6 dílů ve tvaru trojúhelníku. Každý díl stočte a vytvarujte prsty do obloučku. Nechte zakryté kynout ještě asi 30 minut. Poté potřete bílkem a zasypte mákem.
  4. Pečte cca 20 minut v troubě předehřáté na 160 °C, dokud nezískají pěknou barvu.

 

Množství: 12 loupáčků