Smetanka lékařská (Taraxacum officinale)

Smetanka lékařská, známější pod lidovým názvem pampeliška je žlutě kvetoucí rostlina, známá kromě charakteristického květenství i svými velkými laločnatými listy. Je velmi odolná a díky tomu i značně rozšířená. Můžeme ji najít po celé České republice, Evropě, ale i Asii. Roste v zahradách, loukách, polích, ale i prostě podél cest. Z hlediska obsahu účinných látek je zajímavý její kořen obsahující hořčiny, třísloviny, inulin (na podzim to může být až 40%, na jaře jen kolem 2%), triterpeny, steroly, aminokyseliny, kaučuk (až 25%), fytoncidy, minerální látky (hlavně měď, draslík a mangan) a další.

V mladých listech je možné nalézt značné množství vitaminu C a kyseliny křemičité. V květech jsou obsaženy flavonoidy, karotenoidy, silice atd. To vše ukazuje, jak je taková naprosto obyčejná a běžně přehlížená rostlina velmi bohatá na účinné látky. Ze Smetanky se sbírá hlavně kořen, někdy list nebo nať s kořenem. Většinou se používá ve formě odvarů z rozdrceného kořene. Smetanka lékařská působí příznivě na tvorbu žluči a vylučování slin. Má rovněž diuretický účinek. Pro tyto zmíněné účinky je součástí čajových směsí, které se pijí při chorobách žlučníku a cukrovce (napomáhá snižovat hladinu krevního cukru). Pozitivně působí také při podpoře trávení.

Její léčebné použití se objevuje již velmi dlouho v historii. V antice byla šťáva z pampelišek užívána jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, jejím mlékem se léčily záněty očí. Avicenna léčil čerstvou šťávou vodnatelnost a překrvení jater. V lidovém léčitelství se dále Smetanka používá mimo jiné při jaterních potížích, revmatismu. Rovněž se v léčitelství doporučuje při chronické únavě či proti degradaci kostí a chrupavek. Bylinkáři také uváděli, že pomáhá vyvolat menstruaci či lze ji použít při léčbě močových kamenů.

Tím ovšem možnosti, které nabízí Smetanka, nekončí. V ní obsažený inulin je důležitý sacharid pro diabetiky. Proto se z mladých listů, které ho obsahují (a ještě neobsahují mléko) připravuje jarní salát s vysokým obsahem vitaminu C. Pražené kořeny se uvádějí jako náhražka kávy, stejně jako kořeny čekanky. Z květů se také připravuje pampeliškové víno nebo med. Mladé rostliny jsou i dobrým krmivem pro domácí hlodavce. Je také zajímavé, že kůže, když je potřísněna mlékem z pampelišky, zhnědne. Všechny uvedené možnosti jen dokazují všestranné využití smetanky lékařské od dávných časů do dneška.

 

Zpět nahoru