prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Směs z vlašských ořechů

21.01.2016
Vlašské ořechy

Větvička ze stromu ořešáku schovaná pod polštářem měla přivolat věštecké sny. Vlašské ořechy mají sladkou chuť, teplou povahu a působí na dráhy ledvin, plic a tlustého střeva. Vyživují ledviny, prohřívají oblast kolem pasu a kolenou.


Ořešák královský (Juglans regia), začíná plodit ve věku 8-10 let a dožívá se až stovky let, ve výjimečných případech až 300 let. Dorůstá výšky asi 20 metrů. Plodem je nepravá peckovice s jádrem. Jádro, tzv. vlašský ořech, je výtečná pochoutka s léčivými vlastnostmi. V evropské medicíně patří k drogám kromě jader rovněž list a oplodí. Listy se sbírají v červnu, slupky a nezralé plody v červenci a srpnu a zralé plody během září. Latinský botanický název ořešáku "Juglans" vznikl ve starém Římě podle boha Jupitera, jemuž byl tento strom zasvěcen: Jovis glans - Jupiterův žalud. Velmi kvalitní ořešákové dřevo se užívá zejména při výrobě nábytku. V minulosti se z něj získávalo hnědé barvivo. Ze zelených slupek se připravuje žluté barvivo.

 

Mám ráda ořechy čerstvé, kdy jsou bílé. Nažloutlá slupka na plodu je nahořklá, ale právě ona obsahuje spoustu důležitých látek. Čerstvé ořechy obsahují živé enzymy, jsou proto velmi dobře stravitelné. Ořechy jsme v minulosti sušili na vzduchu a pak zavěšovali v síťových pytlích v suché kůlně. Ale dost ořechů i tak zplesnivělo, proto jsme je tentokrát ještě čerstvé vyloupali a usušili v sušičce. Uchováváme je v dobře uzavřených lahvích. Pokud je chceme jíst, je třeba je znovu namočit přes noc do čisté vody, ráno propláchnout a pak konzumovat. Aktivujeme tak v nich uzavřené enzymy a jsou pak lépe stravitelné.

 

Vlašské ořechy jsou velmi výživné, jsou zdrojem "zdravého" tuku, který obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Obsahují asi 70 % tuků, 18 % proteinů a 13 % cukrů, železo, selen, zinek, hořčík, měď, draslík, sůl kyseliny listové, vitamín E a vitamíny B1 a B6. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a vlákniny.

 

Léčebný efekt vlašských ořechů se projeví až při pravidelné a dlouhodobé konzumaci. Doporučuje se 5 ořechů denně.


Směs z vlašských ořechů

2 porce

CELKEM hmoty: 265 g

1porce: 70 g nudlí, 130 g směsi

Ingredience:

  • 50 g sušených rajčat (namočených 4 hod)
  • 50 g červené papriky
  • 20 g vlašských ořechů (namočených 4 hod)
  • 2 g česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička kurkumy
  • Špetka chilli dle chuti – směs by měla mít ostřejší charakter
  • 100 g vody

 

Všechny ingredience kromě vlašských ořechů umixujeme. Ořechy pokrájíme na větší kusy, nebo necháme celé půlky a vmícháme je do směsi. Přidáme pokrájené bylinky – bazalka, petrželka, libeček – cca 3 snítky od každé. Jako přílohu můžeme použít nudle z mrkve a černého kořene či bílé ředkve.


Související články:
Raw recepty - Tatarka, hranolky a RAW hořčice
Pohankový závin
Zdravý vánoční salát
Celerový salát se žampiony a pepřovou kešu zálivkou


21.01.2016
autor: Anna Hýžová
další články v rubrice: Zdravé recepty


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

293,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS