prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Smaženou snídaní k rakovině střev

15.10.2008
Hlídáte si, co snídáte? Například taková typická anglická snídaně připravovaná každodenně na pánvi výrazně zvyšuje riziko rakoviny střev.

Podle zpravodajského serveru BBC News to tvrdí vědci ze střediska The World Cancer Research Fund (WCRF). Badatelé dospěli k závěru, že každodenní konzumace 150 gramů takto tepelně upraveného masa, jako jsou párky či slanina, zvyšuje toto riziko o 63 procenta. Kromě toho vysoký obsah kalorií smažených jídel zvyšuje riziko obezity, která s mnoha druhy rakoviny těsně souvisí. Rakovina střev hrozí v Británii jednomu z 18 mužů a každé dvacáté ženě, pokud patří ke konzumentům takto upravovaného jídla.



Podle WCRF má obvyklá anglická snídaně sestávající ze smažených vajec, párků, slaniny, hub a rajčat asi 700 kalorií. 150 gramů tepelně zpracovaného masa se rovná dvěma párkům a třem plátkům slaniny. Důkazy, že tepelně zpracované maso je příčinou rakoviny střev, jsou natolik průkazné, že by lidé měli jejich konzumaci omezit, tvrdí vědci. "Někteří lidé si myslí, že smažená slanina a párky jsou tím správným startem do nového dne," říká profesor Martin Wiseman z WCRF. "Ale jíte-li takhle pravidelně, pak ve zvýšené míře riskujete rakovinu střev," varuje.


15.10.2008
zdroj: ČTK
další články v rubrice: Výživa


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Priessnitzův obklad
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
VIDEO: Kolikrát denně máme jíst?

338,- Kč

325,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS