Smaženou snídaní k rakovině střev

cm hamburger

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Hlídáte si, co snídáte? Například taková typická anglická snídaně připravovaná každodenně na pánvi výrazně zvyšuje riziko rakoviny střev.

Podle zpravodajského serveru BBC News to tvrdí vědci ze střediska The World Cancer Research Fund (WCRF). Badatelé dospěli k závěru, že každodenní konzumace 150 gramů takto tepelně upraveného masa, jako jsou párky či slanina, zvyšuje toto riziko o 63 procenta. Kromě toho vysoký obsah kalorií smažených jídel zvyšuje riziko obezity, která s mnoha druhy rakoviny těsně souvisí. Rakovina střev hrozí v Británii jednomu z 18 mužů a každé dvacáté ženě, pokud patří ke konzumentům takto upravovaného jídla.

Podle WCRF má obvyklá anglická snídaně sestávající ze smažených vajec, párků, slaniny, hub a rajčat asi 700 kalorií. 150 gramů tepelně zpracovaného masa se rovná dvěma párkům a třem plátkům slaniny. Důkazy, že tepelně zpracované maso je příčinou rakoviny střev, jsou natolik průkazné, že by lidé měli jejich konzumaci omezit, tvrdí vědci. „Někteří lidé si myslí, že smažená slanina a párky jsou tím správným startem do nového dne,“ říká profesor Martin Wiseman z WCRF. „Ale jíte-li takhle pravidelně, pak ve zvýšené míře riskujete rakovinu střev,“ varuje.