Slzovka – zázrak čínské medicíny který funguje

slzovka obecna

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Slzovka a její původ

Slzovka obecná je tradiční léčivá obilnina používaná převážně v čínské medicíně, přezdívaná Bílá perla východu nebo Jobovy slzy.

Kořeny spadají do východní Asie, přesněji Srí Lanka, Indie, ale také Čína či Malajsie. Ve své podstatě se jedná o jednoletou tropickou trávu, která je neuvěřitelně přizpůsobivá. Lehčí písčitá či těžká jílovitá půda, kyselá či alkalická zemina, mírné vlhko, ale také silně promočená půda, zde všude se slzovka ujme, aby vyrostla do výšky dvou až tří metrů. Typická jsou výrazná kolénka, listy, které se vyznačují vlnitými okraji. V období dozrávání jsou klásky naplněny semeny, pro která je charakteristická podélná rýha. A tak pak činí slzovku vizuálně zajímavou.

Účinky

Výjimečnost slzovky spočívá v  celkovém posilování organismu (ledviny, sleziny, plíce), aniž by přitom „spalovala vlastní rezervy uložené v ledvinách“ a současně vylučuje škodliviny z organismu (horké toxiny, vlhkost a hlen). V podstatě je to ideální snídaně pro dnešního člověka, který potřebuje posilovat svůj organismus (bez vedlejších účinků) a současně z těla vylučovat nežádoucí usazeniny (z uzenin, živočišných tuků apod.). Velmi účinná je při eliminaci akné či jiné hnisavé záležitosti kůže, které jsou odrazem nezdravého vnitřního prostředí. Ze slzovky lze připravit šlémovitý odvar, podporující jaterní funkce, čímž rovněž posiluje tělo, které snáze detoxikuje. Šlém je snadno stravitelný, čímž lahodí slabému žaludku či střevům. Dle tradiční čínské medicíny slzovka zvláčňuje a změkčuje, čímž uvolňuje živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin, rovněž pomáhá zbavit se hlenu.

Velkou výhodou slzovky je, že neobsahuje lepek, takže je ideální potravinou pro osoby trpící celiakií.

Kde všude ji můžeme použít

  • detoxikaci
  • průjmech
  • žaludečních či střevních problémech
  • zahlenění
  • zápalu plic či průdušek
  • otocích
  • zánětech močového měchýře
  • zvýšeném LDL cholesterolu

Na slzovku si dají pozor těhotné ženy, neboť celkově vysušuje, což nesvědčí děložní sliznici.

Slzovka v kuchyni

Slzovka je velmi dobrou alternativou kuskusu nebo bulguru. Skvělá je jako bezlepková příloha i na pečení. Využít ji můžete jako:

přílohu – samotnou nebo v poměru 1 : 2 s rýží, kuskusem nebo bulgurem, oživí jejich chuť.

doplněk dalších obilovin – k rýži do rizota, ke kroupám do kuby, k jáhlám do jahelníku

zavářku do polévky 

zdravý doplněk do sekané a nákypů 

k zahuštění omáček, pomazánek, placiček – (užijte slzovku uvařenou a rozmixovanou).

snídani- do kaší a müsli – použijte opražená semínka s cukrem

doplněk do pečiva – pomletá semena přidejte k dalším moukám při přípravě sladkého i slaného pečiva

Jak ji připřavit

Dříve, než ji povaříme, je dobré slzovku na pár hodin namočit, spěcháme-li, postačí i hodina. Většinou se používá v doprovodu jiných přílohových potravin, například rýže. Lze ji však zkombinovat s čímkoli dalším. Jelikož se vaří déle, je dobré vybrat potraviny s podobnou potřebou varu. Sama ji míchám společně s rýží Basmati natural.

Naše oblíbené recepty:

Voňavá rýže se slzovkou a hráškem

  • 200 g rýže Basmati natural
  • 80 g slzovky
  • 200 g hrášku
  • 1 brokolice
  • cibule
  • kokosový olej
  • koření pěti vůní: badyán, fenykl, hřebíček, sečuánský pepř a skořice
  • himalájská sůl

Příprava: slzovku na několik hodin namočíme. Na kokosovém oleji opražíme cibulku. Přidáme hrášek, omytou a na růžičky nakrájenou brokolici. Dále slzovku, rýži, velmi jemně osolíme a na závěr přidáme koření pěti vůní. Zalijeme vodou a dusíme zhruba 45 minut. Směs je voňavá, lahodná, velmi jemná.

Slzovku lze také povařit a umixovat na lehkou chutnou pomazánku.

Pohanková pomazánka s mrkví a slzovkou

  • 100 g pohanky
  • 50 g slzovky
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 cibule
  • kokosový olej
  • himalájská sůl
  • česnek

Příprava: slzovku na několik hodin namočíme. Na kokosovém oleji zesklovatíme cibulku, přidáme na kousky nakrájenou mrkev, petržel. Směs doplním pohankou a slzovkou. Jemně osolíme. Zalijeme vodou, kterou necháme zcela vyvařit. Těsně před koncem přidáváme prolisovaný česnek. Mixujeme. Můžeme zjemnit troškou smetany.