Sléz maurský (Malva mauritiana)

Sléz maurský (Malva mauritiana) je dvouletá až víceletá rostlina. Pěstuje se i u nás jako okrasná květina, pro své krásné růžovofialové květy. Dorůstá výšky až jednoho a půl metru. Původem pochází z oblasti Středomoří a severní Afriky.

Často se zaměňuje s příbuzným a známějším slézem lesním (Malva sylvestris). V tomto případě se není třeba záměny obávat, protože účinky obou léčivých rostlin jsou podobné. Nicméně někteří odborníci uvádějí, že lepší účinky má sléz maurský a snadněji se i pěstuje.

Laločnaté listy slézu maurského mají dlouhou stopku. Celá rostlina je řídce ochlupená. Plod dozrává na okrouhlý, plochý diskovitý plod, rozpadající se na několik jednosemenných částí, označovaných jako tvrdky. Jako rostlinná droga se sbírá a suší květ (Flos malvae) a listy (Folium malvae). Připravuje se z ní macerát (výluh za studena) nebo odvar.

Sléz maurský

Z přírodních látek obsahuje slizy, třísloviny, silice, šťavelan vápenatý, pektin a cukry. Květy navíc obsahují antokyanové barvivo (malvín) a vitamín C (kyselinu askorbovou).

Využití slézu maurského v léčitelství

V tradičním léčitelství má sléz maurský široké použití. Díky obsahu slizů se podává při onemocněních cest dýchacích (katary, záněty, podporuje rozpouštění hlenů, ale také zmírňuje dráždivý kašel). Macerát ze slézu maurského se používá při chrapotu a zánětech v krku. Díky obsahu tříslovin se používá též při průjmech. Některé zdroje zmiňují i jeho použití při nemocech žaludečního traktu.

Odvar ze slézu maurského našel uplatnění i jako doplněk léčby některých kožních onemocnění. Používá se v obkladech při hojení zanícených ran, atopickém ekzému, lupence nebo kožních zánětech, protože tlumí zánětlivost, zmírňuje svědění a obnovuje růst nových buněk pokožky.

K léčivým rostlinám jsou počítány také další druhy slézů – sléz přehlížený (Malva neglecta) a sléz lesní (Malva sylvestris).

Jako zajímavost na závěr lze uvést, že původní obyvatelé severní Afriky sléz maurský používají na přírodní barvení látek. Také se používá v místní kuchyni. Růžové slézové květy se přidávají do bylinných čajů pro zlepšení chuti, barvy i vzhledu. Květy jsou oblíbené i jako výborná jedlá dekorace do ovocných i zeleninových salátů nebo na chlebíčky.

Zpět nahoru