Slávka jedlá – zdroj zdraví z Nového Zélandu

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Slávka jedlá je mušle původem z Nového Zélandu. Patří mezi největší druhy mušlí. Patří do čeledi slávkovitých. Má specifické tmavě hnědo-zelené zbarvení skořápky a zelený lem kolem okrajů, který připomíná ústa. Z přírodních látek obsahuje minerální soli, vitamíny, lyprinol, glykosaminoglykany, železo a další složky.

Vyskytuje se snad ve všech mořích. Slávky dávají přednost poloslané vodě na mělčinách v blízkosti ústí řek. Ještě ve stádiu larvy se přichytí ke kamenům, kůlům, pilířům, skalám nebo skořápkám větších mušlí vlasovým vláknem z proteinu a železa. Jejich přizpůsobivost okolnímu prostředí (neublíží jim, ani když se při odlivu na čas ocitnou na suchu) a snadné rozmnožování způsobilo, že jsou pěstovány na farmách. Nejvíce se pěstují v Číně, dalšími producenty jsou země Severní Ameriky, v Evropě zejména Španělsko, Itálie, Francie, Nizozemsko, Irsko, Německo a Dánsko.

Nyní se zmíním o jedné z obsažených přírodních látek, lyprinolu, který je bohatý na obsah glykosaminoglykanů. Je obsažen v zeleném lemu mušle. Glykosaminoglykany (GAG) se obecně vyskytují v pojivové tkáni, kloubní chrupavce a synoviální tekutině (v kloubním mazu).

Jsou též známé pod starším názvem mukopolysacharidy. Chemicky jde o látky odvozené od sacharidů, které obsahují takzvané uronové kyseliny. Glykosaminoglykany tvoří důležitou součást mezibuněčné hmoty – pojiva a některé z nich mají i další speciální funkce.

K důležitým mukopolysacharidům patří kyselina hyaluronová (základní složka synoviální tekutiny a ve sklivci), různé chondroitin sulfáty (ve chrupavce), dermatansulfát (v pokožce), keratansulfát, heparin (obsažený v žírných buňkách a zastavující srážení krve) či heparansulfát. Tyto látky, včetně lyprinolu, příznivě prospívají lidem s kloubními problémy způsobené stářím, cvičením nebo nadváhou. Napomáhá udržet klouby pohyblivé a volné při revmatické artritidě, osteoartritidě, osteoartróze.

Lyrinol je dobře snášen na žaludek a podle informací výrobců doplňků stravy s lyprinolem ho mohou užívat i osoby, které jsou alergické na měkkýše a mořské plody. Nicméně i tito lidé by se pro jistotu měli poradit s ošetřujícím lékařem, než začnou lyprinol užívat. Lyprinol dále obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny a další lipidy, které jsou vhodným doplňkem celkové léčby u některých druhů zánětlivých onemocnění, zejména těch chronických. Odborníci nyní experimentálně zkoumají v rámci odborných studií jeho protizánětlivý účinek, například u psů s artritidou. Uvažuje se také o tom, že může mírně příznivě působit u alergických stavů.