Slaný koláč s jarní cibulkou

cibulový koláč e1583397280367

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Korpus:

TIP: Nebo můžete použít i kupované listové těsto, v tom případě korpus nepředpékáme!

Náplň:

  • 1 svazek jarních cibulek
  • 150 g čedaru
  • 100 g slaniny nebo šunky
  • 250 ml smetany ke šlehání,
  • 3 vejce
  • sůl a pepř
  • bylinky dle chuti – rozmarýn, tymián, medvědí česnek

Suroviny na korpus rukama zpracujeme do těsta, které dáme na hodinu odležet do lednice. Mezitím si očistíme jarní cibulky – odstraníme svrchní list a odkrojíme kořínky. 2–3 cibulky můžeme nechat vcelku a orestovat je na lžíci másla pro zajímavé a chutné ozdobení koláče. Zbytek nakrájíme na kolečka. Stejně tak pokrájíme slaninu či šunku a nastrouháme sýr. Smetanu s vejci rozšleháme metličkou, osolíme, opepříme, vmícháme bylinky. Koláčovou formu vyložíme pečicím papírem, na který položíme rozválený plát těsta. Propícháme je vidličkou a dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C na 10 minut. Poté formu vyndáme, korpus poklademe slaninou, kolečky cibulky i celou orestovanou cibulkou, sýrem a zalijeme směsí smetany a vajec s bylinkami. Pečeme, dokud náplň nezezlátne, cca 30 minut.

 

Celkovou nabídku knih se zdravými recepty naleznete zde.