Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví


Sladový extrakt

26.07.2016
Sladový extrakt V řadě přípravků, často obsahujících pivovarské kvasnice, se můžeme setkat se sladovým extraktem jako s jednou ze složek. Co to vlastně ale sladový extrakt (český výtažek) je?

Výrobní postup sladového extraktu

Sladový extrakt je zcukřený a zkoncentrovaný sladový produkt. Někdy je také označován jako sladinový koncentrát, protože se vyrábí z pivovarské sladiny, která je meziproduktem první fáze výroby piva tradičními metodami. Sladina je rozemletý slad vařený v pitné vodě. Kromě vysokého procenta různých cukrů obsahuje také mnoho složek, jež mají vliv na aroma hotových pekařských výrobků.

 

Ke zcukernatění škrobu, nejprve obsaženém ve sladu, dojde za vyšších teplot v tzv. mísících kádích. Zde se hrubý slad smísí s vodou a vznikne kaše, která se poté několik hodin nepřetržitě míchá při teplotě 50 až 70 °C. Takto vzniklý sladový extrakt obsahuje všechny ve vodě rozpustné látky přítomné ve sladu.

 

Z odborného hlediska se během doby mísení makromolekulární sladové látky rozpadají na jednodušší a ve vodě rozpustné molekuly (monosacharidy, disacharidy a oligosacharidy, aminokyseliny a peptidy). Poté je nutné oddělit a odstranit slupky a jiné nerozpustné látky (to je tzv. mláto).

 

Využití sladového extraktu

Takto vzniklý extrakt je bohatší na cukry než sladová mouka. Sladový extrakt se používá k přípravě studených i horkých nápojů. Můžeme je přidat k ochucení jogurtů, salátů nebo kaší (ovesné, rýžové, jahelné, krupičné či jiné kaše). Sladové výtažky jsou i součástí zlepšujících pekařských směsí nebo bonbonů.

 

Obsahové látky

Z obsažených látek můžeme ve sladovém extraktu najít snadno vstřebatelné cukry (mají 56 % maltózy a 9 % glukózy) a také minerální látky (vápník, sodík, fosfor, železo). Jsou rovněž zdrojem vitaminů skupiny B, zejména niacinu (vitamín B3). Tento vitamín podporuje snižování hladinu cholesterolu, krevního tlaku a udržuje v pořádku trávení. Některé zdroje také uvádějí, že pomáhá při prevenci migrény a stimuluje krevní oběh.

 

Nabídka přípravků obsahující sladový extrakt.


Související články:
Cukr není potřeba, sladká chuť ano
Zdravé sladkosti - Jak na cukry


26.07.2016
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Extrasystoly aneb bouchání či vynechávání srdce
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Jak vyčistit ucpané cévy?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Nízký krevní tlak
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Hemofilové nákazy
Hemoroidy - příznaky a fotky
Zvětšené uzliny na krku
Dornova metoda

289,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS