Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Sladidlo aspartam zřejmě vyvolává u krys rakovinu

11.08.2005
Sladidlo aspartam, používané jako náhražka cukru ve více než 6000 druhů potravinářských výrobků na celém světě, zřejmě vyvolává u krys rakovinu. Vyplývá to z výzkumu italských vědců v Bologni.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) však považuje za nutné před případnou změnou norem pro používání aspartamu výsledky ověřit, což může trvat několik měsíců.


Výzkum, uskutečněný na 1 800 laboratorních krysách specialisty Evropské nadace pro onkologii a ekologické vědy B. Ramazziniho v italské Bologni, "poprvé prokázal, že aspartam je karcinogenní", cituje ze zprávy agentura AFP.


Sladidlo je údajně schopno "vyvolat lymfomy a leukemie u krysích samiček, a to i tehdy, pokud je podáváno v dávkách velmi podobných denní dávce schválené pro člověka," uvádí se v komuniké nadace, jejíž práce má být zveřejněna v časopise European Journal of Oncology.


Nadace vyzývá "rychle revidovat normy týkající se používání tohoto syntetického sladidla s cílem zlepšit ochranu veřejného zdraví, zvláště u dětí".


Francouzská agentura pro zdravotní bezpečnost potravin (AFSSA) připouští, že studie vyvolává otázky o možných vazbách mezi aspartamem a vznikem rakoviny různých orgánů. "Pouze vznik nádorů na mozku nebyl v souvislosti s aspartamem prokázán," říká AFSSA.


EFSA považuje zatím za "nepřiměřené" měnit pravidla užívání aspartamu v potravinách ihned "pouze na základě dostupných informací". Míní, že důkladné vyhodnocení může být provedeno teprve "po získání veškerých údajů", což bude trvat asi tři měsíce.


11.08.2005
zdroj: ČTK
další články v rubrice: Výživa


 
Toxoplazmóza umí měnit psychiku
Nic nepředpokládej. Domněnky tě zbytečně omezují
Přírodní látky pro pevné kosti
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nízká kvalita imunity
Semínka, ořechy a máslíčka z nich
Acidobazická rovnováha
Jak ulevit nemocným orgánům, rozpustit bolest a pochopit strach – 1. část rozhovoru s Terezou Kramerovou
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Zahrady a louky jsou plné bylin, sbírejme!
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS