Sladidlo aspartam zřejmě vyvolává u krys rakovinu

Sladidlo aspartam, používané jako náhražka cukru ve více než 6000 druhů potravinářských výrobků na celém světě, zřejmě vyvolává u krys rakovinu. Vyplývá to z výzkumu italských vědců v Bologni.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) však považuje za nutné před případnou změnou norem pro používání aspartamu výsledky ověřit, což může trvat několik měsíců.

Výzkum, uskutečněný na 1 800 laboratorních krysách specialisty Evropské nadace pro onkologii a ekologické vědy B. Ramazziniho v italské Bologni, “poprvé prokázal, že aspartam je karcinogenní”, cituje ze zprávy agentura AFP.

Sladidlo je údajně schopno “vyvolat lymfomy a leukemie u krysích samiček, a to i tehdy, pokud je podáváno v dávkách velmi podobných denní dávce schválené pro člověka,” uvádí se v komuniké nadace, jejíž práce má být zveřejněna v časopise European Journal of Oncology.

Nadace vyzývá “rychle revidovat normy týkající se používání tohoto syntetického sladidla s cílem zlepšit ochranu veřejného zdraví, zvláště u dětí”.

Francouzská agentura pro zdravotní bezpečnost potravin (AFSSA) připouští, že studie vyvolává otázky o možných vazbách mezi aspartamem a vznikem rakoviny různých orgánů. “Pouze vznik nádorů na mozku nebyl v souvislosti s aspartamem prokázán,” říká AFSSA.

EFSA považuje zatím za “nepřiměřené” měnit pravidla užívání aspartamu v potravinách ihned “pouze na základě dostupných informací”. Míní, že důkladné vyhodnocení může být provedeno teprve “po získání veškerých údajů”, což bude trvat asi tři měsíce.

Zpět nahoru