Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Skočec obecný (Ricinus communis)

30.09.2017
Skočec obecný

Skočec obecný (Ricinus communis) je oblíbená okrasná rostlina nenáročná na pěstování, původem ze severovýchodní Afriky a jihozápadní Asie. Je to jediný druh rodu skočec. Dorůstá výšky až 3 a půl metru. Květy mají buď nazelenalou (samičí květy) nebo červenohnědou (samčí) barvu. Jeho plodem je tobolka s ostny. Jeho semena jsou smrtelně nebezpečná, protože obsahují neblaze proslulý jed ricin.

Jed ricin

Jed ze semen, ricin, byl použit jako biologická zbraň při některých politicky motivovaných atentátech. Uvádí se, že smrtelná dávka pro dospělého člověka je 15–20 semen, pro dítě 3–5 semen. Smrt nastává pátý až osmý den od požití, pokud se postižené osobě nedostane lékařské pomoci, na těžká poškození jater, ledvin a sleziny. Otrava se projevuje nejprve mírně a symptomy jsou podobné chřipce. Později se objeví bolesti hlavy, pálení v ústech, zvracení, průjem, střevní kolika a vnitřní krvácení. Bezprostřední pomoc po požití semen skočce je vyvolání zvracení a podávání větších dávek živočišného (rostlinného, adsorpčního) uhlí. Pěstitelé si musí dát opravdu velký pozor, aby se semena nedostala do rukou dětí!

 

Podle vzhledu semen dostalo jméno klíště obecné (Ixodes ricinus), protože ve stavu po nasátí krve je podobné právě semenům skočce obecného.

 

Ricinový olej

Nicméně v přírodní kosmetice je možné použít olej, který vzniká lisováním semen. Tento ricinový olej je po povaření bezpečný. Teoreticky působí jako silné laxativum (projímadlo), ale jeho používání bych nedoporučoval. Vnitřní užívání není vhodné právě proto, že se jedná o silné projímadlo a předávkování ricinovým olejem je nebezpečné. O to je významnější jeho použití v přírodní kosmetice.

 

Ricinový olej je bezbarvá (až velmi světle žlutá) kapalina, se slabou či žádnou chutí a pachem. Pro získání oleje se semena lisují, poté se povaří (prochází několikanásobnou filtrací a tepelnými úpravami). Takto vzniklý olej je bezpečný a používá se v potravinářství, kosmetice, lékařství a v průmyslu.

 

Jeho aplikace je vhodná u suché a namáhané pokožky, náchylné k podráždění a častým alergiím. Ricinový olej promašťuje pokožku do hloubky a pomáhá k tomu, aby se v ní udržela vlhkost. Aktivně regeneruje, hojí a zároveň vyživuje do hloubky. Takto příznivě působí díky obsahu kyseliny ricinolejové.

 

Dále pomáhá při hojení jizev nebo pro lepší růst obočí. V případě aplikace na obočí je však třeba zabránit jeho vniknutí do očí, kde může poškodit buňky rohovky.

 

Jako zajímavost na závěr lze uvést, že v některých zemích se mu říká Jonášovo stínidlo. Je to proto, že to byla první rostlina, pod kterou se sušil a odpočíval biblický Jonáš, když se mu podařilo dostat z břicha velryby.

 

Celková nabídka přípravků obsahujících Skočec obecný.


Související články:
5 přírodních prostředků proti vypadávání vlasů
Oleje z léčivých rostlin
Ricinový olej v kosmetice


30.09.2017
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Mozkové vlny: Která hladina vědomí je pro zdraví nejlepší?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
5 tipů pro každodenní detoxikaci
Nízký krevní tlak
Hroznové víno – zásobárna přírodních látek
Očista tlustého střeva pomocí přírodních látek
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

139,- Kč

259,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS