Silná medicína z domácích zdrojů

boruvky

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Listuji materiály, které vypovídají o síle ingrediencí, které lze získat z přírodních zdrojů a využívat pro udržování zdraví lidí.

Například na Aljašce sbírají domorodci divokou aljašskou borůvku s hodnotou ORAC (oxygen radical absorbance capacity) až 36.000 jednotek. To jim zabezpečí denní dávku a doporučené množství vitaminů a minerálních prvků. Když k tomu přimyslíme konzumaci masa z čerstvě ulovených lososů, je obraz zdravého nutričního jídla zřejmý. Bylo zjištěno, že ona aljašská borůvka je 10 x silnější než evropská.

V jiných krajinách jsou využity tamní zdroje zdravotně prospěšných plodů, třeba ananas, papája, aloe vera, granátová jablka, moringa, noni a další.

A co u nás v Evropě?

Máme tu vinné hrozny, bohaté na resveratrol, maliny, jahody, brusinky, ostružiny, černý rybíz.

Tyto plody jsou bohaté na rostlinná barviva, zejména: polyfenoly, flavonoidy, anthokyany, proanthokyanidy a karotenoidy. Tato rostlinná barviva s vysokým antioxidačním účinkem hrají důležitou roli při ochraně našeho zdraví a jsou prevencí proti onemocněním.

Některými autory jsou uvedené plodiny zařazovány do skupiny takzvaných vitamínů P. Vitamin P je ve skutečnosti celou skupinou látek souhrnně označovaných jako flavonoidy. Patří k nim hesperin, hesperidin, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutin a jiné. Terminologie vychází z jejich hlavního účinku, kterým je velice pozitivní ovlivnění takzvané permeability, to je propustnosti a pružnosti krevních kapilár. Tato vlastnost vychází z aktivace tvorby látky bílkovinné povahy, pružného kolagenu. Z tohoto důvodu přidejme do seznamu ještě plody šípku.

Při udržování zdravých pojivových tkání je důležitá součinnost vitaminu P a vitaminu C. První z nich brání zničení vitaminu C oxidací.

Zdroje

Zdroji rostlinných barviv jsou prakticky všechny druhy ovoce a zeleniny, hlavně citrusy. Jestliže je řeč o domácích plodech a pro citrusy nechceme chodit tak často do hypermarketů, zvolme si za vhodné zdroje raději švestky, višně, papriky, mrkev, zelený salátu, rajčata a tak dále. Z obilovin uvedu pohanku kvůli obsahu rutinu.

Vliv na cévní systém

Z hlediska působení na cévní systém je lze přidávat k léčbě křečových žil, také takzvaných metličkových varixů, hemoroidů, krvácení z nosní sliznice, dásní při čištění zubů, dále k léčbě zvýšeného krvácení pod kůží a nepřiměřené tvorby krevních podlitin, protože

  • posilují cévní stěny, aby tolik nepraskaly,
  • napomáhají zvyšovat rezistenci proti nákazám,
  • pomáhají zmírňovat potíže způsobené nemocemi vnitřního ucha.
  • Současná konzumace vitaminu C s bioflavonoidy se hodí pro ženy, které mají potíže s návaly horka.

Základní informace: Všechny C-vitaminové preparáty působí efektivněji v kombinaci s bioflavonoidy.

Prevence

Vědci učinili průzkum vlivu flavonoidů na prevenci aterosklerózy, což nejvíce zajímá kardiology. Opírali se o sledování augmentačního indexu měřeného arteriografií a u hodnoty CRP. Pomocí prvního testu dostávali celkový obraz o stavu a pružnosti cév a podle sledovaných laboratorních hodnot CRP sledovali stupeň zánětu, protože aterosklerózu považují dle nových poznatků za proces zánětlivý. V těch případech, kdy stupeň aterosklerózy ještě nedosáhl trvalých a nezvratných změn, byly pozorovány změny k lepšímu.

Flavonoidy

Vylepšují funkci endothelu (endotel je výstelka krevních a lymfatických cév, tvořená jednou vrstvou epiteliálních buněk), mají schopnost vychytávat volné radikály, čímž se vlastně podílejí na zmírňování zánětlivého procesu.

Zánět je důležitým faktorem v situaci, kdy se začíná tvořit aterosklerotický plak. Ten je nejprve v „měkké formě“, do něj pak přicházejí makrofágy a jejich produkty poté díky své vlastnosti vázat vápník zajistí růst a zvápnění plaku. Tak pochopíme, že flavonoidy brzdí nejen samotný proces zánětu, ale nepřímo také proces arteriosklerózy.

Domnívám se, že nemusíme kupovat aljašské borůvky, ale vystačíme si s domácími zdroji. Příznivci flavonoidů si zajistí, aby měli dostupné místní plody, plné potřebných látek pro zlepšení zdravotních problémů z oblasti nemocí srdečních, cévních a dalších.