prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Serotonin - konzumace obilnin zvyšuje jeho produkci v mozku

16.06.2010
Vědecký výzkum prokázal, že jisté potraviny spouští specifické mozkové látky, které mají přímý dopad na Vaši náladu a to po dobu dvou až tří hodin. Budeme-li více respektovat to, že  některé potraviny spouští určité konkrétní procesy v našem mozku,  můžeme tak pozitivně ovlivnit naši náladu.

Konkrétní chemické sloučeniny v mozku, známé pod názvem neutrotransmitery, jsou totiž v přímé spojitosti s emocemi. Tyto neurotramitery jsou dopamin, noradrenalin a serotonin. Jsou produkovány v mozku pod vlivem prvků v různých druzích potravy. Serotonin pomáhá kontrolovat chuť k jídlu. Serotonin produkován v mozku nám dodává pocit plnosti a brání nám tak přejídání se. Navíc výzkum Judith Wurtman znovu prokazuje, že serotonin je zásadní i v regulaci naší nálady. Je zjištěno, že pocit ostražitosti a bdělosti (ale bohužel i stresu) je způsobem produkcí dopaminu a noradrenalinu v mozku, zatímco pocit klidu a pozitivní nálady je spojen právě se serotoninem.

 

Judith Wurtman, výzkumnice a bývalý pracovník MIT (Massachusetts Institute of Technology), autorka knihy „The Serotonin Power Diet“, studuje vliv potravin na produkci serotoninu v mozku. Produkce serotoninu je spojena s konzumací uhlovodanů. Tento výzkum odhalil, že pokud přestaneme konzumovat stravu bohatou na uhlovodany, zastaví se tak i produkce serotoninu. Uhlovodany v potravě, např. chlebu, cereáliích a těstovinách přispívají k dočasné zvýšené produkci serotoninu a tím zklidňují naše tělo. Na druhou stranu potrava bohatá na bílkoviny jako např. tuňák či vejce způsobí dočasnou zvýšenou produkci dopaminu a noradrenalinu a zvyšují tak naší koncentraci a bdělost.

 

Ženy mají méně serotoninu než muži a dopad stravy nedostatečně bohaté na uhlovodany je tak u nich závažnější. Může přinést pocity podobné PMS (Premenstruační syndrom). Výzkum dokazuje, že pokud budeme přijímat uhlovodany bez proteinů ve specifických částech dne, můžeme tím tak pozitivně ovlivnit produkci serotoninu.

 

Náš mozek potřebuje bohatou zásobu živin pro jeho bezproblémový chod, a pokud je tento příjem nedostatečný, začnou se objevovat potíže s přímým dopadem na naši psychiku. Uhlovodany jsou důležité pro výrobu serotoninu. Také mnoho dalších živin je pro náš mozek a jeho fungování zásadní.

 

Celá řada studií například dokazuje, že Omega-3 nenasycené mastné kyseliny napomáhají v léčbě deprese, manio-depresivní psychózy, schizofrenie, ADD/ADHD (syndrom hyperaktivity) a demence. Zajímavým zjištěním je také to, že až 31 % pacientů trpící depresí, má nedostatek kyseliny listové.

 

Další studie ze sedmdesátých let prokázaly vztah mezi nedostatkem vitaminu B1 (thiamin) a pocitem strachu, podrážděnosti, deprese či nervozity. Další výzkum prokázal, že diety s příliš nízkým příjmem tuků mohou způsobovat deprese.

 

Výkyvy nálad a energie, které lidé často pociťují v průběhu dne, může upravit změna jídelníčku. Je vhodné vyhýbat se potravinám s příliš vysokým glykemickým indexem (především jde o průmyslově vyčištěné cukry, protože jsou příliš rychle vstřebatelné – pozn.). Potraviny s vysokým glykemickým indexem obsahují  především cukr a bílou mouku, ale patří k nim například i kukuřičné lupínky.

 

Potraviny, které jsou tráveny a vstřebávány pomaleji – neboli potraviny s nízkým glykemickým indexem - jako např. minimálně zpracované rozemleté zrno, pšenice, luštěniny, některé ovoce a zelenina, mají nižší dopad na hladinu cukru v krvi a glukóza se tak do krve uvolňuje pomalu. Tím snížíme rychlé výkyvy uvolňování glukózy z potravy do krve - a tím zmenšíme i výkyvy nálad.

 

Amanda Geary, autorka knih o vztahu mezi jídlem a náladou, objevila tento zásadní vztah mezi dietou a duševním zdravím, když sama bojovala proti duševní poruše. Následně odstartovala projekt „Food and Mood“ („Jídlo a nálada“) ve Velké Británii, online portál, který poskytuje informace pro lidi se zájmem o zlepšení duševního a emočního zdraví.

 

Pouhé snížení příjmu cukru či soli může pomoci některým lidem snížit pocit podráždění. Amanda Geary nazývá tyto látky „stressors“ - stresory, tj.  látky podněcují stres a počítá mezi ně i alkohol či kofein. Jsou to látky, které naše tělo krátkodobě nabudí, ale poté se dostaví pocit vyčerpanosti. Stojí za to zvážit, co jíme, protože právě to může mít velice zásadní důsledky na naši náladu. Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme.


Související články a videa:
Deprese a pět nejlepších potravin proti ní
Slunečnicové semínko pro naše zdraví
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny – jejich nedostatek může způsobovat deprese i jiné poruchy činnosti mozku
Deprese zřejmě nejsou geneticky podmíněné, jak se tvrdilo
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Jak si s námi paměť zahrává
Inteligence - aneb moudříme s věkem či naopak hloupneme?
Co blokuje výkonnost mozku při učení a práci
Obiloviny
Potrava pro mozek
Proč je dobré zapomínat?
VIDEO: Zánět mozku
Naše tělo potřebuje lecitin
Serotonin


16.06.2010
zdroj: Volně přeloženo z www.naturalnews.com.
další články v rubrice: Prevence


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

338,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS