Seitanový steak na grilu s kořenovou zeleninou

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Připravte se na to, že Vám přátelé masožravci budou slintat nad ramenem a škemrat, abyste jim udělali taky jeden, zatímco se jejich masný párek bude škvařit na popel v zapomnění.

Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky. Není vhodný pro bezlepkovou dietu. Lze jej upravovat stejně jako maso, doba úpravy je kratší.

Letní grilování je skvělou příležitostí, jak si udělat dobré jídlo a přitom pobýt venku na zahradě. Má to svoje kouzlo. Nakrájejte si na stůl spoustu zeleniny nebo udělejte mísu salátu, připravte nějaké zdravé omáčky. Hodí se například jogurtový dressing tzaziki, česneková kešunéza nebo rajčatová salsa. Jako přílohu můžete zvolit celozrnné pečivo a pokud si hlídáte linii a chcete na večer omezit příjem sacharidů, doporučuji zeleninovou přílohu. Máme tady pro Vás navíc tip na geniální pečenou zeleninu, která se ke steaku perfektně hodí. Na pečivo si ani nevzpomenete. Ale opět pozor na Vaše přátele, kteří zeleninu nemají rádi. Až Vám tam začne vonět, mohli by změnit názor.

 

Počet porcí 2 porce Doba přípravy 15 minut příprava, grilování 30 – 40 minut

 

Steaky:

  • 1 balení (300 g) seitanu natural
  • 4 čajové lžičky sójové omáčky (tekuté koření bez glutamanu)
  • 6 stroužků česneku
  • 1,5 cm kořene zázvoru
  • 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 1 cibule
  • 1/4 hrnku vody

 

Zeleninová příloha:

  • 2 mrkve
  • 1 bulva celeru
  • 1,5 čajové lžičky drceného kmínu
  • sůl
  • 2 polévkové lžíce dýňového oleje + na vymazání

 

Seitanový steak Seitanový steak 1

 

 

V širším hlubokém talíři promícháme sójovou omáčku s vodou, přidáme kmín, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor, lahůdkové droždí a zamícháme. Seitan nakrájíme na 4 plátky a důkladně je vykoupeme v marinádě. Cibuli nakrouháme na tenká kolečka a také ji namočíme do marinády, aby se obalila. Polovinu rozprostřeme na dno, na to položíme plátky seitanu a druhou polovinu cibule navrstvíme na vrch. Přikryjeme talířem nebo sáčkem a dáme marinovat do ledničky min. na 2 hodiny.

 

Když začneme roztápět gril, zároveň si očistíme zeleninu a nakrájíme. Celer na kostky, mrkev na silnější kolečka. Dáme ji do hrnce, zalijeme vodou, posolíme a pár minut povaříme, aby lehce změkla. Ne však úplně. Zkrátíme tím dobu pečení a zabráníme spálení.

 

Na plátky i zeleninu budeme potřebovat grilovací tácky s pevným dnem. Oba je lehce vymažeme dýňovým olejem. Do jednoho naskládáme plátky seitanu s cibulí, do druhého dáme zeleninu. Nejlepší je gril s poklicí, kde se může i zlehka dusit. Grilujeme a v průběhu podléváme mírně vodou, pokud je potřeba, promícháme, otáčíme.

 

Když je cibule u steaků měkká, sundáme ji z nich a dáme je přímo na mřížku grilu, aby se pěkně opekly. Stačí pár minut z každé strany. Zelenina už bude pravděpodobně také hezky opečená. Sundáme ji z grilu, zakápneme dýňovým olejem, který ji ovoní a dodá krásnou plnou chuť. Promícháme. Steaky dáme na talíř, navrstvíme na ně podušenou cibuli a podáváme s pečenou zeleninou, salátem, omáčkami a pečivem. Kdo má jak rád. Nechte si chutnat.