Šalvěj, záležitost vskutku léčivá a voňavá

Rádi zdravě jíte, experimentujete a k tomu všemu jste právoplatnými gurmány? A už jste vyzkoušeli voňavou šalvěj? Tuto bylinku jsem objevila zhruba před dvěma lety a od těch dob v mé kuchyni rozhodně nechybí. Její využití čítá několikeré použití, ať už ve formě lahodného čaje, případně jako voňavá součást zeleninových pokrmů. Můžeme samozřejmě použít také k masu, kdy výrazně ulehčuje jeho trávení, jelikož však tíhnu k lehkému veganství, recepty níže budou spíše tohoto rázu.

První lístky sbíráme již v květnu, před obdobím rozkvětu bylinky. Využít lze také nať, v porovnání s listy je však na léčivé látky o něco chudší. Její účinky nejsou pouze léčebné, ale také kulinářské a kosmetické, neboť bývá součástí nejrůznějších pleťových vod a krémů. Výborná k desinfekci kůže, proti nadměrnému přemašťování a rozšíření pórů, padání vlasů a tvorbě lupů. Jelikož se jedná o bylinku, pamatujme na střídmost, většina z nich, díky vysoké koncentraci léčivých látek, platí za velmi silná přírodní léčiva, která třeba dávkovat po troškách. Jedině tak jsou bylinky účinné. Období užívání pak většinou střídají stejně dlouhá období klidu, kdy se bylinek zříkáme.

Léčivé vlastnosti šalvěje lékařské

Listy se vyznačují desinfekčními a protizánětlivými účinky, působí spasmolyticky, to znamená mírnící křeče, usnadňují vykašlávání, povzbuzují srdeční a nervovou činnost, posilují žaludek, mírní překrvenou sliznici, tlumí drobná krvácení poškozených vlásečnic.

V trávicím traktu pak bylinka tlumí růst saprofytických bakterií, mezi které řadíme staré známé kvasinky, případně E. Coli. Působí proti bolestivému nadýmání způsobeným hromaděním střevních plynů, usnadňuje vylučování žluči. Významné jsou také její estrogenní účinky, čímž napomáhá pravidelnější menstruaci, vyrovnává hormonální systém a usnadňuje otěhotnění. Extrakt šalvěje pak tlumí nadměrné pocení, působí močopudně, zbavuje tělo otoků, jemně navyšuje krevní tlak, čistí krev, povzbuzuje kůru nadledvin, která je mnohdy přečerpána přílišným shonem a stresem. Vyzdvihnu ještě její proti-nádorové a antiseptické účinky.

Bylinka dále léčí

  • astma,
  • chronický katar průdušek,
  • nervové obtíže,
  • bolestivou a nepravidelnou menstruaci,
  • silnou potivost rukou,
  • nedostatečné vylučování moči,
  • oslabenou činnost trávicí soustavy,
  • onemocnění jater, plic, močových cest,
  • nízkou kyselost žaludečních šťáv,
  • žaludeční a dvanáctníkový vřed,
  • hyperfunkci štítné žlázy,
  • zkracuje dobu rekonvalescence.

Nutno však podotknout, že samotné bylinky většinou nestačí. Osobně je chápu jako střípky mozaiky, zbývající úlomky je pak třeba skládat dle dalších principů životní rovnováhy. Proto je vnímejme jako podanou ruku, jež dovolí udělat první krok. Jemně vyladí. K tomu, abychom však směli kráčet dále, potřeba zapojit další nezbytné aspekty. Ať už se jedná o vyváženou stravu, vnitřní klid a mír či tolik blahodárný pohyb.

K vnitřnímu užití se pak šalvěj lékařská využívá při neduzích dutiny ústní, ať už se jedná o afty, záněty zubů, dásně a hrdla. Lze aplikovat také jako výplach při nejrůznějších poševních mykózách, dermatóze, lehkých popáleninách či jiných drobných poraněních.

Způsob užití

Nálev

  • 5 menších lístků zalijeme vroucí vodou, 10 minut vylouhujeme, poté přecedíme. Při poruchách trávení a bolestivém nadýmání pijeme půl sklenice nápoje 30 minut před jídlem, 2x denně,
  • stejný nálev pak aplikujeme při průjmu, žaludeční neuróze, nočním pocení, de-kompenzovaném diabetu 1. a 2. typu,
  • kloktáme při zánětu mandlí, angíně.

Sušená šalvěj

  • přidáváme do těžších a tučnějších jídel, jejichž stravitelnost se tak mnohonásobně upraví.

Tekutý extrakt

  • 200 g čerstvých lístků rozmixujeme s 200 ml 40% kvalitního lihu, přecedíme do lahviček,
  • užíváme 50 kapek 3x denně před jídlem.

Pozor, šalvěj tlumí přirozený proces laktace!!!

Cuketa pečená s rajčaty, šalvějí a mozzarellou

  • 1 větší cuketa
  • 4 zralá rajčata
  • 4 cibule
  • 2 balení mozzarelly (cca 200 g)
  • šalvěj, himalájská sůl, lněný olej

Tento recept je receptem mé maminky, věřím, že zachutná, jedná se o skutečný gurmánský zážitek. Cuketu pečlivě omyjeme, nakrájíme na plátky, stejně tak rajčata a cibuli. Vrstvíme do zapékací misky, prokládáme lístky šalvěje, jemně osolíme. Nahoře poklademe plátky mozzarelly, pečeme na 160 °C cca 35 minut. Jakmile je hotovo, zakapeme 1 polévkovou lžící dobrého lněného oleje a podáváme s pečenými brambory, jáhly, dušenou pohankou.

Jemný cizrnový salát s šalvějí

  • 300 g cizrna + Nori řasa
  • 200 g cherry rajčátek
  • 50 g jarní cibulky
  • lístky šalvěje
  • 1 avokádo
  • česnek
  • citrónová šťáva
  • himalájská sůl
  • 30 g dýňových semínek

Cizrnu povaříme doměkka, dáme do mísy, posypeme cca 3 g mořské řasy, jako bychom pracovali s majoránkou. Přidáme na půlky nakrájená cherry rajčátka, jarní cibulku. Avokádo rozmixujeme s česnekem, šalvějí, solí a citrónovou šťávou, výsledný dip vmícháme do připraveného salátu. Posypeme semínky.

Zdroj: Domácí přírodní lékárna, Jadwiga Górnická

Zpět nahoru

CHCETE SE PŘIHLÁSIT K ODBĚRU MAGAZÍNU CELOSTNÍ MEDICÍNY?

Přihlaste se k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.