Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Šalvěj, milá šalvěj

07.12.2004
Článek, který informuje o účincích byliny a způsobech použití. O dovolené v Chorvatsku se setkávám u moře i se svými slovinskými přáteli, kteří si nezapomenou vyjít do kopců nasbírat „žajbl“, tedy šalvěj z ekologické přírody. Oni ji používají nejen na kloktání, když pálí v krku (jako my), ale i na léčivý nápoj: Svaří mléko se šalvějí a osladí medem. V našich lékárnách jsem dokonce objevila nálevové sáčky na čaj, a tak je to velmi pohodlné ošetřování.

Léčivé účinky šalvěje byly písemně zachyceny už před dvěma tisíci lety a formou použití byl čaj, víno nebo polévka.



Dnes můžeme podpůrně využít její účinky na kardiovaskulární systém, její účinky antibakteriální, protizánětlivé, antioxidační, sedativní, proti ateroskleróze a nádorům. Šalvěj totiž prospívá krvi a odstraňuje městky, podporuje menstruaci, uvolňuje bolesti, snižuje horečku, uklidňuje. Pomocně se nejčastěji používá při problémech krevního oběhu, angině pectoris, palpitaci, tísni na hrudi, nepravidelné menstruaci, dále na amenorheu, metroragii, leukorhagii, bolesti břicha, tumor v břiše, nespavost, ztuhlé a bolestivé klouby, vředy, v neposlední řadě na chronickou hepatitidu, srdeční choroby, vysoký krevní tlak, infarkt, kožní choroby. Hlavními složkami jsou rostlinné kyseliny (šalvějová, oleanová), diterpencidy, vitamin E a další látky. Kromě uvedeného vnitřního použití můžeme vyzkoušet i šalvějové obklady a výplachy.



Obraťme se ještě obecně k méně obvyklému použití bylin v naší kuchyni. Je možné využít sezónního výskytu bylin přes celé léto a v zimě sušené. Jsou to rostliny, které přinášejí také antioxidační schopnost přítomných vitamínů, dále minerály, enzymy. Můžeme jimi jídlo kořenit a omezit přísun kuchyňské soli - jako prevenci kardiovaskulárních onemocnění. V bylinách je větší přítomnost energie a vitality (tedy životaschopnosti), než ve vyšlechtěné zelenině. Jsme zvyklí používat třeba oregano čili dobromysl na pizzu, ale můžete vytvořit kupříkladu slaný koláč ze špaldové celozrnné mouky a okořenit povrch zeleniny tymiánem (antivirový účinek) a pampeliškovými lístky. Mějme na paměti, že byliny nám přinášejí tzv. hořčiny, které nám na moderním talíři většinou chybí. Naučme se zužitkovat pozorně byliny rostoucí v bezprostředním okolí našeho bydliště – mají svou sílu pro udržení našeho zdraví.



Celková nabídka přípravků obsahujících Šalvěj.


Související články:
Tymián
Dobromysl obecná (Origanum vulgare)
Meduňka lékařská (Melissa officinalis)
Šalvěj, záležitost vskutku léčivá a voňavá


07.12.2004
autor: PhDr. Pavla ŠÁCHOVÁ
další články v rubrice: Přírodní léčba


 
Priessnitzův obklad
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Jak vyčistit ucpané cévy?
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Hemofilové nákazy
Proč je dobré vystavovat se nepohodlí a diskomfortu
Zdravé vánoční cukroví
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Červený čaj neboli Pu-Erh
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS