Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

cm bylinky1

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Tato bylinka je známá více než tisíc let. Je to vlastně víceletý stálo zelený keř, který dorůstá do výšky 30 – 80 centimetrů. V létě kvete modrofialovými květy. Tato rostlina má silně aromatické oválné listy, které hýří směsí fialové, červené a šedé barvy. Listy mají také jemnou texturu a silně svíravě nahořklou chuť.

ZEVNÍ POUŽITÍ ŠALVĚJE:
Šalvěj má výborné antibakteriální účinky, výplachy odvarem z této drogy jsou osvědčené například při zánětu dásní, aftech, otocích v dutině ústní a bolestech v krku, zejména u angíny. Po vytržení zubu vyplachujeme ústní dutinu odvarem ze šalvěje, čímž dosáhneme toho, že rána se rychle zahojí a v žádném případě nebude hnisat. Při kožních neduzích jako jsou akné či různé rány nám výborně poslouží vymývání nebo obklady ze šalvěje. Na kloktání, výplachy či obklady si připravíme silný odvar tímto způsobem: tři lžíce drogy dáme do půl litru vody, přivedeme do varu a přikryté necháme vylouhovat asi dvacet minut. Poté přecedíme. Vlažný čaj držíme v ústech asi pět minut, proplachujeme jím neustále ústní dutinu, aby mohl dobře působit. Obklady si připravíme nejlépe z bavlněné látky namočené do odvaru, přikládáme na postižená místa a necháme působit patnáct minut.

VNITŘNÍ POUŽITÍ ŠALVĚJE:
Čaj ze šalvěje výborně odstraňuje noční pocení, pomáhá při pracovní přetíženosti a následného stresu. U kojících žen pomáhá při snižování nadměrné tvorby mateřského mléka či k úplnému zastavení laktačního procesu. Dále pomáhá při nepravidelné menstruaci. Oživuje krevní oběh a zlepšuje činnost nervové soustavy. Droga je i osvědčenou přísadou do čajových směsí při léčbě různých druhů rakovin.

ŠALVĚJ JAKO KOŘENÍ:
Jako koření se používají čerstvé i sušené listy, které se sbírají po celé období vegetace. Obsahují až tři procenta silice s kafrem, saponiny, hořčiny, čtyři procenta tříslovin, pryskyřice, vitaminy skupiny B, vitamin P, minerální a hormonálně účinné látky. Šalvějí se obvykle koření skopové maso, ryby. Dále je vhodná do směsí na přípravu karbanátků a paštik. Čerstvá šalvěj spolu s petrželkou a yzopem příjemně aromatizuje bylinkové máslo. Pro zvýraznění chuti i vůně se však počítají na jednu porci nanejvýše dva čerstvé lístky nebo špetka lístků sušených.

VYPĚSTUJTE SI VLASTNÍ BYLINKU:
Šalvěj je velmi vhodná pro pěstování v květináči. Vysazujte jí na teplé, slunečné a dobře odvodněné stanoviště, půda nesmí být kyselá. V zimě chraňte před nadměrným vlhkem, průvanem a zimou. Rostlina při správné péči vydrží až sedm roků. Čerstvé listy můžete trhat po celý rok. Na jaře mají listy příjemnou slabou chuť. Po odkvetení je chuť výraznější, taninová.
Šalvěj je výbornou bylinkou, ale ve vysokých dávkách může působit toxicky.