Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Saláty s moringou

30.05.2018
Salát
Salát vůbec nemusí být fádní záležitostí, i když bych si troufla odhadnout, že většině z nás se pod pojmem salát vybaví zažitá kombinace rajče, okurka, paprika, ledový salát, popřípadě mrkev a zelí. Pro nadcházející období jsou saláty typičtější než pro kterékoliv jiné období. Někdo preferuje salát jako část pokrmu například k obědu, svačině či večeři. A někdo má saláty ve spojitosti s venkovními barbecue a grilováními. Inspirujte se, jak prosvítit Váš receptář salátů, které vynikají tím, že obsahují mnoho kvalitních a výživných komponentů od zeleniny, ovoce, sýrů, zálivek, ale také tím, že jsou dochuceny solí či bylinkovou směsí s moringou, která díky své přírodní růstové látce „zeatinu“ zesiluje účinek všech důležitých živin, které v salátech (a nejen nich) najdete.

Salát s vysokoprocentní šunkou a mangem (2 porce)

  • 200 g směsi lístků salátů - rukola a polníček
  • 100 g vysokoprocentní libové vepřové šunky (95% masa a více)
  • 1/2 manga
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • zálivka: 1 lžíce olivového oleje, lžíce hrubozrnné hořčice, 1/2 lžíce medu, pepř, moringa s himalájskou solí

Nejprve si připravíme zálivku z olivového oleje, hrubozrnné hořčice, medu, pepře a moringy s himalájskou solí. Ve větší míse smícháme směs rukoly a polníčku, přimícháme šunku nakrájenou na proužky a oloupané mango nakrájené na kostičky. Vmícháme zálivku a na talíři pak posypeme slunečnicovými semínky, která jsme si opražili na sucho na pánvi.

 

Teplý cizrnový salát (2 porce)

  • 150 g cizrny
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 rajčata
  • 2 vejce
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • Sůl, pepř
  • Sušené moringové listy

Cizrnu přes noc namočíme a druhý den uvaříme do měkka. Stejně tak si uvaříme dvě vejce natvrdo. Vedle na pánvi osmahneme jednu cibuli a jednu větší papriku, které jsme si pokrájeli na kostičky. Poté přidáme uvařenou cizrnu a dvě velká rajčata, která máme nakrájená na kousky. Směs prohřejeme, osolíme, opepříme, přisypeme sušené moringové listy a sundáme pánev z ohně. Do směsi pak vmícháme vejce pokrájené na kostky, přidáme lžičku oblíbené hořčice, dvě lžíce jogurtu a na talíři dozdobíme měsíčkem rajčete, vajíčka a vlažné podáváme.

 

Zeleninový salát s parmazánem (2 porce)

  • 1 malá cibule
  • 12 koktejlových rajčat
  • 1 řapíkatý celer i s natí
  • 1 zelená paprika
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 limetky
  • Sůl, pepř
  • Moringa s bazalkou
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce smetanového jogurtu
  • Parmazán na posypání

Cibuli si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, rajčata překrojíme napůl, celerovou nať si odkrojíme a celer nakrájíme na plátky. Papriku rozpůlíme a pokrájíme na půlkroužky. Zeleninu smícháme a v malé misce si připravíme zálivku na salát. Listy celeru nasekáme, stroužek česneku rozčtvrtíme a nakrájíme na plátky, zakápneme limetkovou šťávou, přimícháme olej, jogurt a dochutíme solí, pepřem, kořením moringy s bazalkou. Zálivku vmícháme do zeleninové směsi a jednotlivé porce postrouháme parmazánem.

 

Salát s vlašskými ořechy a ricottou (2 porce)

  • 250 g římského salátu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 15 ks vlašských ořechů
  • 2 malé červené cibule
  • 1 lžíce medu
  • sůl
  • Moringa s oregánem
  • 100 g sýru Ricotta

Na pánvi si rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje, na kterém orestujeme na tenké plátky nakrájené červené cibule. Když jsou cibule měkké, přidáme lžíci medu, promícháme a necháme krátce zkaramelizovat. Do salátové mísy si natrháme listy salátu, přidáme další dvě lžíce olivového oleje, špetku soli a koření moringy s oregánem. Poté přimícháme část zkaramelizované cibule a při servírování salátu posypeme jednotlivé porce nasekanými vlašskými ořechy a ozdobíme ricottou a zbylou zkaramelizovanou cibulkou.


Související články:
Bylinky a koření pro naše zdraví a výtečnou kuchyni
Smoothie a freshe s moringou
Proč je himalájská sůl lepší než běžná kuchyňská sůl?


30.05.2018
autor: Bc. Martina Korejčková, DiS.
zdroj: www.herbandme.cz
další články v rubrice: Výživa


 
Priessnitzův obklad
Hemofilové nákazy
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Proč je dobré vystavovat se nepohodlí a diskomfortu
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Zdravé vánoční cukroví
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Není losos jako losos
Červený čaj neboli Pu-Erh
Význam železa ve stravě
Klinický obraz nemoci dnešní doby
Jak vyčistit ucpané cévy?
Laktóza - skrytý problém
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS