Salát s pampeliškovým medem, křupavou zeleninou a cizrnou

cm pampeliska

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Pampeliška patří mezi nejznámější posly jara. Kvete všude kolem nás. Svým zářivě žlutým květem potěší nejen naše oči, ale může obohatit i náš jídelníček. Pampeliškový květ je výborný jako součást jarních salátů, polévek či studených obložených mís. Velmi oblíbený bývá rovněž pampeliškový med. Inspirujte se receptem na salát s pampeliškovým medem, křupavou zeleninou a cizrnou.

Porce4 porceČas přípravy30 minut + výroba pampeliškového medu
Salát:

Salát s pampeliškovým medem

Postup:

  1. Připravte si křupavou zeleninu: mrkev a petržel očistěte a pomocí škrabky nakrájejte na tenké dlouhé plátky. Plátky z jedné mrkve dejte stranou, použijete je do salátu. Na pánev se 3 lžícemi slunečnicového oleje dejte zeleninu, 1/4 lžičky soli a na vyšším plameni restujte za občasného míchání, dokud není zelenina krásně křupavá (jako smažená cibulka), trvá to cca 5 minut. Nasypte ji na talířek vyložený papírovou utěrkou, která vsákne přebytečný olej, a nechte vychladnout.
  2. Připravte si cizrnu: slijte ji a osušte papírovou utěrkou. Rozehřejte pánev se 4 lžícemi slunečnicového oleje, přisypte cizrnu a smažte na vyšším stupni. Postupně ale musíte výkon snižovat, jinak začne cizrna vyskakovat. V průběhu smažení cizrnu osolte a občas promíchejte. Bude hotová cca za 15– 20 minut. Nakonec ji nasypte na talířek vyložený papírovou utěrkou a nechte vychladnout.
  3. Připravte si pampeliškový dresink: smíchejte pampeliškový med, umeocet a olivový olej.
  4. Opraný špenát, ředkvičky nakrájené na plátky a plátky jedné mrkve promíchejte s dresinkem, rozdělte na talíře a ozdobte cizrnou a křupavou zeleninou.
Pampeliškový med:

Pampeliška

Postup:

  1. Nasbírejte pampeliškové květy a lehce opláchněte, abyste je zbavili nečistot a broučků.
  2. Proprané květy nechte okapat, spolu s vodou dejte do hrnce a vařte 15 minut, voda by se měla zbarvit do světle hněda. Nechte odpočinout do druhého dne v temnu a chladu.
  3. Poté přeceďte přes pláténko, k pampeliškové vodě přidejte cukr a citronovou šťávu a vařte cca 30 minut.
  4. Horký pampeliškový med ihned plňte do důkladně umytých sklenic, zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte v temnu a chladu.

Tipy:

  • místo špenátu lze použít mangold, přidat jarní divoké byliny…
  • pampeliškový med si můžete udělat do zásoby, vydrží celou zimu
  • varianty pampeliškového dresinku – 1. smíchejte pampeliškový med, tamari, limetkovou šťávu, sezamový olej, podle chuti přidejte rozdrcenou chilli papričku; 2. smíchejte jogurt, pampeliškový med, genmai miso, mandlový olej
  • pokud nemáte pampeliškový med, použijte lesní nebo květový med
  • cizrnu můžete nahradit uvařeným žlutým hrachem nebo loupanými mungo fazolemi
  • k přípravě křupavé zeleniny se hodí také červená řepa a celer
  • křupavá zelenina je výborná i na ozdobu krémových polévek

Dobrou chuť!

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.