Salát s pampeliškovým medem, křupavou zeleninou a cizrnou

Pampeliška patří mezi nejznámější posly jara. Kvete všude kolem nás. Svým zářivě žlutým květem potěší nejen naše oči, ale může obohatit i náš jídelníček. Pampeliškový květ je výborný jako součást jarních salátů, polévek či studených obložených mís. Velmi oblíbený bývá rovněž pampeliškový med. Inspirujte se receptem na salát s pampeliškovým medem, křupavou zeleninou a cizrnou.

Porce4 porceČas přípravy30 minut + výroba pampeliškového medu
Salát:

Salát s pampeliškovým medem

Postup:

  1. Připravte si křupavou zeleninu: mrkev a petržel očistěte a pomocí škrabky nakrájejte na tenké dlouhé plátky. Plátky z jedné mrkve dejte stranou, použijete je do salátu. Na pánev se 3 lžícemi slunečnicového oleje dejte zeleninu, 1/4 lžičky soli a na vyšším plameni restujte za občasného míchání, dokud není zelenina krásně křupavá (jako smažená cibulka), trvá to cca 5 minut. Nasypte ji na talířek vyložený papírovou utěrkou, která vsákne přebytečný olej, a nechte vychladnout.
  2. Připravte si cizrnu: slijte ji a osušte papírovou utěrkou. Rozehřejte pánev se 4 lžícemi slunečnicového oleje, přisypte cizrnu a smažte na vyšším stupni. Postupně ale musíte výkon snižovat, jinak začne cizrna vyskakovat. V průběhu smažení cizrnu osolte a občas promíchejte. Bude hotová cca za 15– 20 minut. Nakonec ji nasypte na talířek vyložený papírovou utěrkou a nechte vychladnout.
  3. Připravte si pampeliškový dresink: smíchejte pampeliškový med, umeocet a olivový olej.
  4. Opraný špenát, ředkvičky nakrájené na plátky a plátky jedné mrkve promíchejte s dresinkem, rozdělte na talíře a ozdobte cizrnou a křupavou zeleninou.
Pampeliškový med:

Pampeliška

Postup:

  1. Nasbírejte pampeliškové květy a lehce opláchněte, abyste je zbavili nečistot a broučků.
  2. Proprané květy nechte okapat, spolu s vodou dejte do hrnce a vařte 15 minut, voda by se měla zbarvit do světle hněda. Nechte odpočinout do druhého dne v temnu a chladu.
  3. Poté přeceďte přes pláténko, k pampeliškové vodě přidejte cukr a citronovou šťávu a vařte cca 30 minut.
  4. Horký pampeliškový med ihned plňte do důkladně umytých sklenic, zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte v temnu a chladu.

Tipy:

  • místo špenátu lze použít mangold, přidat jarní divoké byliny…
  • pampeliškový med si můžete udělat do zásoby, vydrží celou zimu
  • varianty pampeliškového dresinku – 1. smíchejte pampeliškový med, tamari, limetkovou šťávu, sezamový olej, podle chuti přidejte rozdrcenou chilli papričku; 2. smíchejte jogurt, pampeliškový med, genmai miso, mandlový olej
  • pokud nemáte pampeliškový med, použijte lesní nebo květový med
  • cizrnu můžete nahradit uvařeným žlutým hrachem nebo loupanými mungo fazolemi
  • k přípravě křupavé zeleniny se hodí také červená řepa a celer
  • křupavá zelenina je výborná i na ozdobu krémových polévek

Dobrou chuť!

Zpět nahoru