Rybíz černý (Ribes nigrum)

Rybíz černý je aromatický keř z čeledi meruzalkovitých (Grossulariaceae). Někdy je řazen do čeledi do čeledi lomikámenovitých (Saxifragaceae). Je to až dva metry vysoký, nepříjemně páchnoucí keř. Větvičky jsou chlupaté a mají světlou kůru. Listy má velké a řapíkaté. Květy jsou špinavě bílé a skládají se v hrozny, které rostou v paždí listů.

Plody jsou kulaté, černé a nepříjemně páchnoucí bobule. Roste ve vlhkých křovinách a lesích a dalších podobných místech. Často je pěstována na našich zahrádkách. K lidovým názvům patří meruzalka či srstka. K lidovým názvům patřily i nevábné názvy jako smrdinka či smradlenka, což je dáno zápachem po rozemnutí listů. Roste po celé Evropě, s výjimkou severní Evropy. Plodem jsou bobule výrazně aromatické chuti a specifické chutě. Důležité jsou listy byliny.

Listy obsahují z účinných látek flavonoidy, procyanidy, fenolpropanolové kyseliny, vitaminy C a P, aminokyseliny glutamin a sparagin a silice. Některé izolované sloučeniny jsou řazeny mezi antioxidanty či jako fungistatikum díky obsahu fytoncidních složek. Celkově lze tedy rybíz označit jako rostlinný antioxidant, i díky obsahu resveratrolu, což je sám o sobě silný antioxidant. Díky obsahu těchto látek má užívání této léčivé byliny preventivní účinek preventivní vliv na ochranu mozkových cév a buněk. Díky obsahu flavonoidů má ochranný vliv na cévy i buňky.

V usušené formě se listy užívají jako diuretikum (močopudné účinky), dále při revmatických potížích a jako adstringens při nespecifických průjmech. Užívají se i proti průjmům obecně. Také jsou doporučovány při nemocech močových cest, z nachlazení či při kašli. Rovněž jsou samozřejmě důležité bobule, které jsou významné pro vysoký obsah vitamínů – nejvíce vitamín C a rovněž v menším množství vitamin A a vitamíny ze skupiny B.

Zevně se nálev v léčitelství používá na různá poranění. Z bobulí se připravují džemy, sirupy a šťávy. Barvivem bobulí jsou přibarvovány některé potravinářské výrobky.

 

Zpět nahoru