Rybí olej

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Často se setkáváme v přípravcích s označením rybí olej či rybí tuk. Rybí tuk v tekuté formě znaly dřívější generace, kdy se podával dětem po lžičkách, ale nebyl příliš oblíben pro svoji chuť a zápach. Nyní se nachází již v želatinových tobolkách nebo ve formě ochucené sirupu, takže dřívější nepříjemné vlastnosti jsou pryč.

Někoho může mást, že se v některých případech píše rybí tuk, v některých rybí olej, ale jedná se o stejnou přírodní látku. Rybí tuk je tuk obsažený ve tkáních ryb. Rybí tuky obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny – eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA). Tyto látky jsou nezbytné pro správný vývoj dětí a v případě dospělých pro správné fungování nervového systému a zraku.

Jak působí obě jednotlivé nenasycené mastné kyseliny?

Kyselina dokosahexaenová – DHA je řazena do skupiny omega-3 nenasycených mastných kyselin. Tato skupina je součástí větší skupiny esenciálních nenasycených (též polynenasycených) mastných kyselin. Jak naznačuje výraz esenciální, tělo si je neumí samo vytvořit a musí je přijímat v potravě. DHA je důležitá pro správnou funkci buněčných stěn, nervů, oka, imunity a kardiovaskulárního systému. Je důležitá také zejména v období dětství pro správný mentální rozvoj dítětepro lepší koncentraci a paměť. DHA se vyskytuje, v rybím oleji i v rybách jako takových. Vyskytuje se i v lidském mateřském mléku. Pokud matka nemá problémy s kojením, příjem DHA z mateřského mléka by měl plně pokrýt potřeby dítěte.

Rybí olej se nejvíce vyskytuje v tučných rybách jako je losos, sleď, makrela, ančovička nebo sardinka. Tuk z nich obsahuje sedmkrát více omega-3 mastných kyselin než omega-6 mastných kyselin. Jiné tučné ryby, jako například tuňák, obsahují omega-3 v menším množství. Je zajímavé, že ačkoliv ryby jsou pro člověka hlavním zdrojem rybího tuku, omega-3 mastné kyseliny ve skutečnosti neprodukují, ale hromadí se v jejich těle po konzumaci planktonu nebo jiných druhů ryb.

Kyselina eikosapentaneová – EPA se také vyskytuje nejen v rybím oleji (především z čerstvých jater některých druhů tresek), ale i v samotných rybách, stejně jako kyselina DHA. Tato kyselina podporuje snížení hladiny cholesterolu, tedy jeho „špatné“ frakce LDL (lipoproteinu, přenášejícího cholesterol s nízkou hustotou) nebo také pozitivně působí v případě kardiovaskulárních nemocí. Je to dáno tím, že působí na kvalitu cév a má protizánětlivý efekt.

Rybí olej, díky obsahu obou zmíněných nenasycených mastných kyselin, působí příznivě na naše zdraví ve více ohledech. Ve vyšších dávkách pomáhá udržet optimální hladinu krevního tlaku a triglyceridů v krvi. U triglyceridů by bylo dobré se trochu zastavit, protože většinou je na výsluní zájmu cholesterol, ale o triglyceridech se již tolik nemluví.

Triglyceridy

Triglyceridy patří mezi tuky a jsou součástí potravin. Skládají se ze tří mastných kyselin, které se navázaly na glycerol. Vyskytují se v krvi a slouží jako hlavní zdroj energie. Během jídla je tělo ukládá jako zásobní zdroj energie. Pokud ovšem výdej a příjem kalorií nemáme v rovnováze, máme nadbytek triglyceridů (hypertriglycerinémia). To může mít za následek ztluštění stěny cév. Toto ztluštění v kombinaci s nadváhou patří mezi příznaky onemocnění nazývaného metabolický syndrom (zahrnuje i vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cukrů a cholesterolu). Tento syndrom může mít za následek nemoci srdce či mozkovou mrtvici. Jedna z možností, jak snížit riziko jeho vzniku je preventivní užívání rybího oleje.

Rybí olej je díky protizánětlivému působení obsažených látek doporučován jako prevence vzniku či rozvoje artritidy nebo revmatismu. Některé vědecké studie naznačují, že rybí olej posiluje celkovou obranyschopnost organismu a rovněž pozitivně ovlivňuje duševní rozpoložení člověka (je užitečné ho užívat při úzkosti, depresi, strachu, stresu atd.). Někteří vědci rovněž uvádějí, že rybí olej zvyšuje kvalitu spermií u mužů a obecně stimuluje růst vlasů a dodává jim lesk.

Rybí olej se většinou vykytuje v doplňcích stravy ve formě želatinových kapslí. V některých přípravcích je v poměru 1:1 omega 3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Potraviny, které jíme v normální stravě (červené maso, vejce atd.) jsou bohaté na omega-6 mastné kyseliny, což je důvod, proč se doporučuje rybí olej (na vyrovnání poměru obou skupin). Správný poměr omega 3 a 6 mastných kyselin rozhoduje o tom, které eikosanoidy jsou uvolňované v reakci na stres. Eikosanoidy jsou tzv. signální molekuly, protože působením na jednotlivé buňky ovlivňují kontrakci a relaxaci hladké svaloviny, srážení krve, bolest či například zánět.