Růže šípková (Rosa canina)

S růží šípkovou, planě rostoucí rostlinou se můžeme setkat všude. Roste na okrajích polí, na mezích a podél cest. Tato léčivá rostlina je charakterizována jako popínavá liána s dlouhověkými kmínky. Může také vyrůstat jako statný keř s obloukovitě sehnutými větvemi. Bylina má slabý, ale charakteristický zápach a sladkokyselou, poněkud svíravou chuť.

Patří do čeledi růžovitých (Rosaceae). Je charakteristická svými růžovými květy a drobnými červenými plody, které jsou uvnitř složeny z několika malých hranatých nažek. Je také označována jako planá růže. Zpočátku byla růže pěstována pouze jako léčivá rostlina v klášterech. Předmětem sběru jsou šípky. Rovněž květ se sbírá pro léčivé účely.

Šípky obsahují velké množství účinných látek – kyselina askorbová (vitamin C), pektin, cukry, organické kyseliny, třísloviny,  flavonoidy, karotenoidy a další látky. Jsou bohaté také na obsah vápníku, vitamínu B, E, K, fosforu a železa. Právě vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C (dvakrát více než u citrusových plodů) se šípky používají k prevenci a léčbě různých nemocí z nachlazení, chřipce a dalších podobných infekčních nemocech.

Dále se také používá při zažívacích potížích, vzácněji při žlučníkových kamenech. V léčitelství je rovněž doporučováno k léčbě bolestí krku, krvácení dásní, při nemocech močového ústrojí, ledvin či průjmu.

Čaj z šípku působí mírně močopudně. Proto je možné ho pít jako doplněk léčby zánětlivých onemocnění močového ústrojí a při ledvinových či močových kamenech. Květy jako léčivá droga mají rovněž protizánětlivý a protirevmatický účinek. Jsou doporučovány u průjmů, při kašli a pomáhají při úpravě střevní mikroflóry po užívání antibiotik. Výtažky z různých druhů růží se používají v aroma-terapii a kosmetice. Rovněž ze šípků lze připravit chutnou šípkovou marmeládu či šípkový likér.

 

Zpět nahoru