Rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis)

cm bylinky 1

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Rozmarýna lékařská je stále zelený bohatě rozvětvený hustý keř s voňavými listy poskytuje mimořádně aromatické a oblíbené středomořské koření. Patří do čeledí Lamiaceae. Rozmarýna se rozvětvuje a může dosáhnout výšky až 1 metr. Má čárkovité, jehlicovité, nahoře lysé, zespoda chlupaté listy. Květy rostou v lichoklasu v úžlabí a na konci větví. Stonky jsou husté, větvené, ve spodní části dřevnatějící se šedavou kůrou.

Středomoří, kde roste zejména na suchých místech v blízkosti mořského pobřeží (ostatně její latinské rodové jméno je pravděpodobně odvozeno od slov ros = rosa a marinus = mořský, tedy „mořská rosa“). U nás je často pěstována, ale nezplaňuje, neboť středoevropské tuhé a vlhké zimy jsou pro ni k nepřežití. Od jara do podzimu vytváří malé purpurově modré květy. U nás se pěstuje na zahrádkách. Listí i květy obsahují balzámovou vůni a mají nahořklou chuť.

Obsahuje 1 až 2 % silice (verbenon, borneol, cineol, kafr, limonen aj.), flavonoidy (luteolin, apigenin, diosmetin aj.), diterpenové hořčiny (pikrosalvin, rosmanol, rosmadial aj.), kyselinu ursulovou, oleanovou, kávovou, chlorgenovou a rozmarýnovou, třísloviny (až 8 %) a další látky. Pomáhá lepšímu trávení, vylučování žluči a moči, proti nadýmání, při nízkém krevním tlaku. Jako bylinka má dezinfekční a protizánětlivé účinky. Používá se většinou ve směsi s jinými bylinkami na  uklidnění při úzkosti, proti migréně, při léčbě žlučníkových potíží.

Nejvíce rozmarýny se spotřebuje k destilaci silice, užívané do šamponů, mýdel a kolínské vody. Jako koření se užívají listy jehličko-vitého vzhledu, sušené i čerstvé, celé i drcené či jemně mleté. Používá se buď samotně, nebo jako součást provensálského koření. Dodává jídlům trpce kořeněnou chuť, vůní  se podobá kadidlu. Užívá se při přípravě skopové a jehněčí pečeně, telecího masa, drůbeže, vařených ryb a rajských omáček. Rozmarýna je vynikající koření, ale musí se používat opatrně, protože ve větším množství může škodit zdraví.

Protože droga působí poměrně razantně, neměly by být nikdy překračovány doporučené dávky (při silném předávkování může vyvolat i stavy opojení a křeče). Zcela kontra-indikována pak je pro kojící a zejména těhotné ženy (rozmarýna působí na dělohu!) a pro osoby, které prodělaly zánětlivé onemocnění ledvin nebo jater.