Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Rozinky

08.07.2017
Rozinky
Rozinky (někdy též psané jako hrozinky) jsou důvěrně známou ingrediencí české kuchyně. Jsou tradiční součástí jablečného závinu nebo štědrovečerní vánočky. Mohou se jist i syrové.

Plody vinné révy

Jsou to sušené plody vinné révy s velkým obsahem cukrů. Jejich název vznikl z německého slova Rosine, jejich označení hrozinky z českého slova hrozen. V obchodech můžeme objevit rozinky s názvem sultánky. Jsou žlutozelené barvy a chutí ještě sladší. Získávají se z vinných odrůd s velkými, bezsemennými plody. Na trhu jsou k dostání ještě korintky, tmavé malé rozinky bez peciček pocházející z Řecka.

Hroznové víno

Pro chovatele psů je ovšem třeba důrazně upozornit, že rozinky jakéhokoliv druhu jsou pro jejich miláčky jedovaté! Mohou způsobit smrt akutním selháním ledvin. Na pozoru by se měli mít i majitelé koček.

 

A jak nám mohou pomoci?

Už díky obsahu ovocného cukru představují velmi dobrý zdroj energie a jsou určitě vhodnější než sušenky a sladké tyčinky. Dále obsahují řadu vitamínů - vitamín A, vitamín B1 (thiamin), vitamín B2 (riboflavin), vitamíny C a E. Z minerálních látek v nich můžeme najít draslík, hořčík, fosfor, zinek, železo, bór, chrom a vápník. To ale stále není všechno - obsahují navíc vlákninu a inulin. Inulin je prebiotikum, které je výživou pro bakterie střevní mikroflóry zabraňující trávicím obtížím a zvyšující nespecifickou imunitu.

 

Ačkoliv se to nezdá, pomáhají i při ochraně dásní a zubů. Brání totiž růstu a ulpívání baktérií na dásních a povrchu zubů.

 

Důležité je vždy rozinky před konzumací omýt. Při výrobě jsou ošetřeny oxidem siřičitým, který zabraňuje oxidaci plodů a předčasné ztrátě barvy. Na to však mohou být někteří jedinci (například astmatici) citliví, proto je třeba rozinky před konzumací propláchnout v horké vodě, popřípadě kupovat rozinky chemicky neošetřené (bio rozinky).

 

Rozinky naleznete v naší nabídce.


Související články:
Černá jeřabina (arónie černoplodá) - malá vitaminová bomba
Brusinka velkoplodá (Vaccinium macrocarpon)
Borůvka černá (Vaccinium myrtillus)


08.07.2017
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Priessnitzův obklad
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Jak vyčistit ucpané cévy?
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Hemofilové nákazy
Proč je dobré vystavovat se nepohodlí a diskomfortu
Zdravé vánoční cukroví
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Červený čaj neboli Pu-Erh
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS