Rozinky

Rozinky (někdy též psané jako hrozinky) jsou důvěrně známou ingrediencí české kuchyně. Jsou tradiční součástí jablečného závinu nebo štědrovečerní vánočky. Mohou se jist i syrové.

Plody vinné révy

Jsou to sušené plody vinné révy s velkým obsahem cukrů. Jejich název vznikl z německého slova Rosine, jejich označení hrozinky z českého slova hrozen. V obchodech můžeme objevit rozinky s názvem sultánky. Jsou žlutozelené barvy a chutí ještě sladší. Získávají se z vinných odrůd s velkými, bez-semennými plody. Na trhu jsou k dostání ještě korintky, tmavé malé rozinky bez peciček pocházející z Řecka.

Hroznové víno

Pro chovatele psů je ovšem třeba důrazně upozornit, že rozinky jakéhokoliv druhu jsou pro jejich miláčky jedovaté! Mohou způsobit smrt akutním selháním ledvin. Na pozoru by se měli mít i majitelé koček.

A jak nám mohou pomoci?

Už díky obsahu ovocného cukru představují velmi dobrý zdroj energie a jsou určitě vhodnější než sušenky a sladké tyčinky. Dále obsahují řadu vitamínů – vitamín A, vitamín B1 (thiamin), vitamín B2 (riboflavin), vitamíny C a E. Z minerálních látek v nich můžeme najít draslík, hořčík, fosfor, zinek, železo, bór, chrom a vápník. To ale stále není všechno – obsahují navíc vlákninu a inulin. Inulin je prebiotikum, které je výživou pro bakterie střevní mikroflóry zabraňující trávicím obtížím a zvyšující nespecifickou imunitu.

Ačkoliv se to nezdá, pomáhají i při ochraně dásní a zubů. Brání totiž růstu a ulpívání baktérií na dásních a povrchu zubů.

Důležité je vždy rozinky před konzumací omýt. Při výrobě jsou ošetřeny oxidem siřičitým, který zabraňuje oxidaci plodů a předčasné ztrátě barvy. Na to však mohou být někteří jedinci (například astmatici) citliví, proto je třeba rozinky před konzumací propláchnout v horké vodě, popřípadě kupovat rozinky chemicky neošetřené (bio rozinky).

Zpět nahoru