Routa vonná (Ruta graveolens)

cm routa

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Routa vonná (latinsky Ruta graveolens) je stále zelený polokeř, který dorůstá výšky až 80 centimetrů. Má tečkované, až 15 centimetrů dlouhé, listy a žluté květy.

Popis a výskyt routy vonné

Původním domovem routy vonné je jižní Evropa, ale rozšířila se do celé Evropy. Můžeme se s ní setkat i u nás – ať už na zahrádkách nebo na polích.

Jako droga se z ní používá v tradičním léčitelství sušená kvetoucí nať nebo pouze list sklízený během května a června. Zpracovává se do prášku, připravuje se z ní i čaj nebo lihová tinktura.

Obsahové látky a účinky routy vonné

Z přírodních látek obsahuje silice, látku rutin (patří mezi flavonoidy a zpevňuje cévy), alkaloidy, třísloviny a hořčiny.

Tradičně se užívala v léčitelství v případě snížení lomivosti krevních kapilár, na podporu trávení a uvolnění křečí hladkého svalstva (žaludek, žlučové i ledvinové kameny nebo bolestivá menstruace). Nicméně routu vonnou doporučuji užívat ve formě doplňků stravy, protože je ve vyšším množství jedovatá. Může způsobit omámení a závratě. U některých lidí může při kontaktu vyvolat alergii – citlivým osobám popálí pokožku (hlavně čerstvá routa vonná obsahuje látky zvyšující fotosenzitivitu organismu).

V některých evropských kuchyních se routa vonná používá jako koření, ale musí se jí, vzhledem k její jedovatosti ve větších dávkách, užívat jen velmi málo. Chuť jejích lístků používaných jako koření je popisována jako velmi kořenitá, hořká až trpká. Přidávají se do hotových pokrmů.

Routa vonná se dá použít i jako odpuzovač hmyzu nebo prostě jako přírodní repelent. Krásně voní a má i schopnost potlačovat nejrůznější nežádoucí pachy. Usušená nať se přidává do směsí na misky, vkládá do aromatických polštářků, svazeček se zavěsí na vhodná místa. Lze ji pěstovat i v nádobách v bytě po celý rok.

Jako zajímavost na závěr lze uvést, že se ve středověku dávala jako přísada do piva a kořeněných vín, ale také sloužila jako magický prostředek odpuzující duchy.