Rostlinnou výživou s trochou sluníčka zatočíme s osteoporózou…!

cm lusteniny

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Že se vás tato nemoc netýká? Já bych si nebyla tak jistá. Pojďme se podívat na váš jídelníček. Že je v něm spousty masa a mléčných výrobků? Že při tak velké konzumaci potravin s vápníkem vám osteoporóza nehrozí? Omyl, s tímto jídelníčkem vám hrozí URČITĚ!

Mléko vás od osteoporózy nezachrání!
Reklama přece říká, že mléko a mléčné výrobky jsou základem pro naše zdravé kosti. Bohužel nadměrná konzumace mléčných výrobků vede k překyselení organismu, což znemožňuje zabudování vápníku do našich kostí.

Existuje tolik vhodných potravin s vysokým obsahem vápníku! Kde je najdete? No přece v rostlinném světě! A jejich dokonce spousta!

  • sója
  • sezam, mák
  • luštěniny
  • slunečnicová semínka
  • amarant
  • tofu
  • brokolice
  • zelí
  • fenykl
  • petržel
  • pažitka
  • pórek
  • meruňky
  • bobulové ovoce
  • mandle
  • lískové oříšky
  • vlašské ořechy

Jak vidíte, bez mléka to jde také!!!

K zabudování rostlinného vápníku potřebujeme slunce!
Ano, sluneční paprsky jsou zdrojem vitamínu D, bez jehož pomoci nedochází k zabudování vápníku do kostí. Proto doporučuji alespoň 3 x týdně 15 – 20 min. pobyt ve volné přírodě na sluníčku s odkrytým obličejem nebo pažemi. Odpovídající množství vitamínu D získat ze stravy je téměř nemožné. Na týdenní spotřebu by nám nestačily ani 2 kg tučné ryby. Vitamín D se ukládá v našem těle do zásob a velmi krátké pobyty na sluníčku nám pomohou tyto zásoby vytvořit. Tímto vás určitě nenabádám k nadměrnému opalování, naopak. I pod mrakem dopadá na naši kůži dostatek slunečních paprsků pro tvorbu vitamínu D.

Pozor na potraviny s vysokým obsahem fosforu!
Věděli jste, že i vysoká konzumace potravin obsahujících fosfor vás může připravit o tolik potřebný vápník. Jste milovníci FAST FOODU? Potom vysoké konzumaci fosforu určitě neujdete. Ten je totiž v plechovkách s pivem, kolou, energetickými nápoji, v uzeninách a tavených sýrech.

Pozor na vysokou konzumaci masa!
Ani velké množství masa nám nepomáhá udržet silné a zdravé kosti. Maso, stejně jako mléčné produkty patří do říše živočišných bílkovin a ty, jak je známo, silně okyselují naše vnitřní pH. Což následně vede k vyplavování přijatého vápníku. Tedy i maso musíme konzumovat  střídmě!!!

Pozor na vysokou konzumaci soli!
I nadměrná konzumace soli přispívá k vyplavování vápníku. Zde opět platí střídmé užívání. Vhodné  je při přípravě pokrmů používat soli nerafinované s vysokým obsahem minerálů, např. růžovou himalájskou sůl.

Alkohol, káva a hladovění
Alkohol ve vyšší konzumaci zatěžuje nejen játra, ale také přispívá k lámavosti kostí.
U pití kávy bychom měli zůstat max. u 3 – 4 šálků za den!
A hladověním se propracujeme nejen k JO-JO efektu ale také ke špatné kvalitě kostí.

Nezapomeňte, že střídmost a vyváženost ve vašem jídelníčku je základem zdraví a kvalitních kostí!