
Že se vás tato nemoc netýká? Já bych si nebyla tak jistá. Pojďme se podívat na váš jídelníček. Že je v něm spousty masa a mléčných výrobků? Že při tak velké konzumaci potravin s vápníkem vám osteoporóza nehrozí? Omyl, s tímto jídelníčkem vám hrozí URČITĚ!
Mléko vás od osteoporózy nezachrání!
Reklama přece říká, že mléko a mléčné výrobky jsou základem pro naše zdravé kosti. Bohužel nadměrná konzumace mléčných výrobků vede k překyselení organismu, což znemožňuje zabudování vápníku do našich kostí.
Existuje tolik vhodných potravin s vysokým obsahem vápníku! Kde je najdete? No přece v rostlinném světě! A jejich dokonce spousta!
- sója
- sezam, mák
- luštěniny
- slunečnicová semínka
- amarant
- tofu
- brokolice
- zelí
- fenykl
- petržel
- pažitka
- pórek
- meruňky
- bobulové ovoce
- mandle
- lískové oříšky
- vlašské ořechy
Jak vidíte, bez mléka to jde také!!!
K zabudování rostlinného vápníku potřebujeme slunce!
Ano, sluneční paprsky jsou zdrojem vitamínu D, bez jehož pomoci nedochází k zabudování vápníku do kostí. Proto doporučuji alespoň 3 x týdně 15 – 20 min. pobyt ve volné přírodě na sluníčku s odkrytým obličejem nebo pažemi. Odpovídající množství vitamínu D získat ze stravy je téměř nemožné. Na týdenní spotřebu by nám nestačily ani 2 kg tučné ryby. Vitamín D se ukládá v našem těle do zásob a velmi krátké pobyty na sluníčku nám pomohou tyto zásoby vytvořit. Tímto vás určitě nenabádám k nadměrnému opalování, naopak. I pod mrakem dopadá na naši kůži dostatek slunečních paprsků pro tvorbu vitamínu D.
Pozor na potraviny s vysokým obsahem fosforu!
Věděli jste, že i vysoká konzumace potravin obsahujících fosfor vás může připravit o tolik potřebný vápník. Jste milovníci FAST FOODU? Potom vysoké konzumaci fosforu určitě neujdete. Ten je totiž v plechovkách s pivem, kolou, energetickými nápoji, v uzeninách a tavených sýrech.
Pozor na vysokou konzumaci masa!
Ani velké množství masa nám nepomáhá udržet silné a zdravé kosti. Maso, stejně jako mléčné produkty patří do říše živočišných bílkovin a ty, jak je známo, silně okyselují naše vnitřní pH. Což následně vede k vyplavování přijatého vápníku. Tedy i maso musíme konzumovat střídmě!!!
Pozor na vysokou konzumaci soli!
I nadměrná konzumace soli přispívá k vyplavování vápníku. Zde opět platí střídmé užívání. Vhodné je při přípravě pokrmů používat soli nerafinované s vysokým obsahem minerálů, např. růžovou himalájskou sůl.
Alkohol, káva a hladovění
Alkohol ve vyšší konzumaci zatěžuje nejen játra, ale také přispívá k lámavosti kostí.
U pití kávy bychom měli zůstat max. u 3 – 4 šálků za den!
A hladověním se propracujeme nejen k JO-JO efektu ale také ke špatné kvalitě kostí.
Nezapomeňte, že střídmost a vyváženost ve vašem jídelníčku je základem zdraví a kvalitních kostí!