Rooibos, víc, než jen lahodný čaj

rooibos e1615551185162

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Ač miluji bylinky, které si sama sbírám a míchám do čajových směsí, rooibos zaujímá podstatnou část mého pitného režimu, a to nejen pro svou lahodnou chuť. Rooibos neboli čajovníkovec kapský, totiž disponuje zajímavými léčivými účinky, které se projeví při dlouhodobém a pravidelném užívání. Čaj, který postrádá tein, lze nabídnout rovněž těhotným, kojícím maminkám, ale i dětem, kdy jej můžeme doplnit o krapet čerstvě vymačkané pomerančové šťávy. Lze jím taktéž zpestřit pitný režim seniorů, kteří mají problémy se spánkem, čaj totiž pozbývá výrazného povzbuzujícího účinku, který je patrný u klasické kávy. V případě potřebného nabuzení je pak dobré zařadit bazalku posvátnou, která má podobné účinky jako káva či zelený čaj. Její odezva je však pozvolnější, čímž nenarušuje spánkový režim.

Rooibos je doslova koktejlem zdraví

Čajovníkovec kapský je ve své podstatě vytrvalou rostlinou s jemně jehličkovitými listy, dorůstající výšky 1 metru. Její původ je přikládán cedarbergské oblasti západokapské části Jižní Afriky. Předmětem zájmu je nať, sbíraná odřezáváním asi 35 cm nad zemí. Následně se fermentuje, podobně, jako černý čaj. V bylině najdeme kvalitní třísloviny, oproti černému čaji jich zde bude podstatně méně. To, čím je rooibos tak úžasný, budou stopové prvky a minerály. Nacházíme zde železo, měď, draslík, hořčík, mangan, vápník či zinek.

Trápí-li nás anémie, což může být patrné v těhotenství či u dětí, doporučuji přichystat chuťově dobrý a účinný nápoj, který vypadá následovně:

1 šálek silnějšího čaje rooibos, 1 polévková lžíce melasy, 1 polévková lžíce šťávy z čerstvě vymačkaného citrónu

Citrón přidáváme z toho důvodu, že přítomný vitamín C usnadní vstřebávání železa, které se nachází v čaji i melase. Melasa, kromě zajímavého množství železa obsahuje taky důležitý vápník, kterého ve 40 g najdeme 40 mg. Zmíním taktéž hořčík, až 70 mg ve 40 g zkonzumované melasy. Připravený nápoj upřednostníme v dopoledních hodinách, kdy je tělo nejschopnější železo vstřebat.

Za zajímavou látku pokládám též aspalathin, který vykazuje antidiabetickou aktivitu a výrazný protizánětlivý efekt, jenž ocení zejména sportovci. Tato látka je patrná pouze v této bylině. V jednom šálku silnějšího čaje najdeme až 180 mg účinných fytochemikálií, z nichž nejvýznamnější budou flavonoidy. K těm řadíme zhruba asi 60 látek, vykazujících silnější antioxidační účinek, taktéž vysoce protektivní vliv na naše cévy. Mimo to, čaj celkově posiluje a zklidňuje, harmonizuje celý náš imunitní systém.

Zařadit jej mohou také ti, které trápí histaminová intolerance, u této byliny bylo totiž dokázáno, že brání uvolňování histaminu, podobně jako např. kopřiva dvoudomá. Tím výrazně napomáhá předcházení vzniku alergických zánětů či reakcí. Za zmínku stojí také její antibakteriální vliv, který je zejména patrný u průjmové bakterie Escherichia coli.

Nejvyššího účinku docílíme kratším vařením, kdy sypanou bylinu vystavíme minutovému varu. Na každých 100 ml připadne 5 g byliny. Klasický šálek tedy čítá zhruba 10 g čaje.

Kapský pohár k celkovému osvěžení

Z Kapského Města přichází tento recept, který je velmi zajímavý a může zpestřit teplejší jarní či letní dny. Vypadá následovně:

400 ml silného čaje rooibos, 75 g libovolného cukru, 400 ml pomerančové šťávy, 750 ml perlivého sektu

V horkém čaji rozmícháme cukr, doporučuji použít kokosový, který má oproti klasické sacharóze výrazně nižší glykemický index. Sacharóza 75, kokosový cukr 35. Po vychlazení nápoje přidáme pomerančovou šťávu a sekt a ihned podáváme. Dozdobit lze také ovocem, například jahodami, kousky ananasu, kiwi.

Rooibos v kuchyni

Jeho velkou předností je krásná medová barva, kterou můžeme využít při přípravě limonád, ale i polévek. V některých zemích se zelenina vaří přímo v tomto nápoji, čímž budoucí polévka nabyde o další cenné minerální složky. Uvaříme-li skutečně silný vývar, můžeme jej použít jakožto základ k přípravě kořeněných marinád. Osobně rooibosem doplňuji koláče, pokud mám vyloženě hutnější těsto, případně, nechci-li jej stavět na vejcích či mléce. To lze rooibosem do jisté míry nahradit. V rooibosu je také možno vařit ovesné vločky, pohanku či jáhly a ty pak dále připravit do podoby kaše, ředit jím ovocné šťávy, připravit z něj veganský pudink, a to následujícím způsobem:

300 g jablek, 1 vanilkový pudink, 500 ml silnějšího čaje rooibos, 2 polévkové lžíce kokosového cukru

Jablka nastrouháme nahrubo a povaříme je v půl litru čaje rooibos. Jakmile zavaří, přidáme cukr a pudinkový prášek, provaříme, nalijeme do misek, necháme vychladit. Servírujeme s lístky máty.

V článku jsou použity informace z knihy:

Janča, Jiří, Zentrich, Josef. Herbář léčivých rostlin 6. Praha: Emiment, 1998. 280 str. ISBN 80-85876-45-0.

Knihu Zdravou stravou proti únavě naleznete zde.