Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Ricinový olej v kosmetice

02.08.2017
Skočec obecný
Ricinový olej vzniká lisováním semen skočce obecného, též zvaného ricinovník (Ricinus communis). Tato semena jsou v syrovém stavu prudce jedovatá! Obsahují jed ricin, který už byl v historii často zneužit k zákeřným atentátům. Smrtelná dávka pro dospělého člověka je 15–20 semen, pro dítě 3–5 semen.

Ricinový olej je bezbarvá až velmi světle žlutá kapalina se slabou či žádnou chutí a pachem. Pro získání oleje se semena lisují a pak se povaří (prochází několikanásobnou filtrací a tepelnými úpravami). Takto vzniklý olej je bezpečný a používá se v potravinářství, kosmetice, lékařství a v průmyslu. Dříve se ricinový olej využíval v nízkých dávkách jako silné projímadlo, ale právě pro nebezpečí předávkování se dnes již pro tyto účely nepředepisuje. Čas od času je možné se setkat s jeho užíváním u osob, které chtějí využít jeho projímavých účinků pro zhubnutí či jako součást detoxikační kůry. Nicméně, zopakuji, neměl by se užívat vnitřně, pouze výjimečně pro předchozím souhlasu a průběžné kontrole ošetřujícího lékaře.

 

Použití ricinového oleje v přírodní kosmetice

  • Jeho aplikace je vhodná u suché a namáhané pokožky, náchylné k podráždění a častým alergiím. Ricinový olej promašťuje pokožku do hloubky a pomáhá k tomu, aby se v ní udržela vlhkost. Aktivně regeneruje, hojí a zároveň vyživuje do hloubky. Takto příznivě působí díky obsahu kyseliny ricinolejové.
  • Ricinový olej pomáhá i při hojení jizev. Nejlépe pomáhá u čerstvých jizev, nicméně, lze ho použít i u jizev starších. Nejméně dvakrát denně se jemně vetře do postiženého místa. Látky obsažené v ricinovém oleji zmírní viditelnost jizvy a celkové posílí pokožku.
  • Ricinový olej se také používá pro lepší růst obočí (podporuje vlastně růst ochlupení na těle, kde se aplikuje). Zde je však zapotřebí dát si pozor, protože kůže v oblasti obočí a okolí očí je velmi citlivá a ricínový olej ji může podráždit. Také je třeba zabránit jeho vniknutí do očí, kde může poškodit buňky rohovky.
  • Ricínový olej se v některých případech používá také jako součást léčby bradavic.  Zde je ale zapotřebí probrat jeho aplikaci s ošetřujícím lékařem.
  • Někdy se ricinový olej kombinuje s jiným olejem, například hroznovým, z důvodu snazšího nanášení na kůži. V masážích se často využívá toho, že teplý ricinový olej působí uvolnění svalstva a tlumí bolesti kloubů i svalů.
  • Průmyslově se ricínový olej používá pro výrobu motorových maziv, hydraulických kapalin nebo inkoustů a natěračských hmot.
  • Jako zajímavost na závěr lze uvést, že se ricínový olej se používal již ve starověkém Egyptě jako prevence proti vypadávání vlasů.

 

 

Celková nabídka přípravků obsahujících Ricinový olej.


Související články:
Na obličej nepatří jenom krémy. Obličejové oleje jsou ideální pro každý typ pleti
Nimbový olej
Arganový olej
Skočec obecný (Ricinus communis)


02.08.2017
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Mozkové vlny: Která hladina vědomí je pro zdraví nejlepší?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
5 tipů pro každodenní detoxikaci
Nízký krevní tlak
Hroznové víno – zásobárna přírodních látek
Očista tlustého střeva pomocí přírodních látek
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

139,- Kč

489,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS