Réva vinná, výtečná dřevitá liána

reva vinna e1603362545810

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Podzimní čas, to je i sladká vinná réva, zachycující se v úponech o větve stromů. Alespoň na naší zahradě určitě. Pne se po starých švestkách a garáži, překračuje plot, aby se porozhlédla po naší ulici. Dokud je únosná, nepotřebuji jí brát onen vzletný rozhled, plodí a sládne o sto šest.

Letos jsem si s révou skutečně vyhrála, byla jsem při jejím rozpuku, když se nalévala do pupenů, pozorovala malé drobné lístky, bobule, které se přes odstín zelené zbarvovaly do fialova. Nastudovala jsem si k ní několik publikací, abych pak, jakmile se vybarví, měla trumfy v rukávu, které jsem schopna okamžitě použít. A tak jsem letos uchystala hroznové želé, marmeládu, šťávu, ale i tinkturu. Vinná réva je totiž léčivá, od nejmenšího úponku až po skryté jadérko.

Ve své podstatě je réva jednodomou, dřevitou liánou, která může měřit až 30 m. Na vinicích bývá její délka udržována do 4 m. Kůra je drsná a olupuje se v dlouhých pruzích. Řapíkaté listy jsou tří až pětilaločné, na rubu pýřité až chlupaté. Drobné žlutozelené květy vytvářejí bohaté laty, kvetou od května do června. Plodem jsou různě zbarvené bobule, které se sbírají od září do listopadu, tzv. pozdním sběrem.

Vinná réva je prastarou kulturní plodinou, jejíž původ je opředen tajemstvím. Domestikována byla nejprve na Blízkém východě, ve Střední Asii a Středomoří. Dnes se vinná réva pěstuje v příhodných podmínkách po celém světě. U nás má její pěstování dlouhodobou tradici, daří se jí na vinohradech v Čechách i na Moravě.

Co, kdy a jak sbíráme

Na révě je úžasné, že lze sbírat vše, skutečně, od jarní mízy, přes pupeny, listy, plody i úpony. A konečně, taktéž i jadérka, která jsou ukryta ve sladké bobuli. Jarní mízu, vytékající v březnu z řezných ran po zimním řezu, sbíráme do nádobky a vyrábíme z ní emulzi. Ze semen vytlačujeme kvalitní olej, osobně je ještě nakládám, do tinktury, neboť jsou výtečným zdrojem resveratrolu, elixíru mládi s výbornou antioxidační kapacitou, vyznačují se antihistaminovým účinkem. Předmětem sběru je rovněž list, sbírá se tak trošku netradičně na podzim, ale i plod, který lze zpracovat na desítky způsobů.

Lidové léčitelství

V lidovém léčitelství se doporučuje vinná réva mnoha způsoby, oblíbené bývaly zvláště lektvary z vína a různých bylin. Listy pomáhají zlepšovat krevní cirkulaci, podporují kontrakci žil a urychlují návrat krve z dolních končetin. Výtažek z hroznových jader snižuje riziko srdečních a mozkových příhod, obzvláště vhodný je pro diabetiky, pacienty s křečovými žilami či poruchou erekce. Schopnost posilovat i nejtenčí vlásečnice umožňuje lepší krevní oběh v očích zmírňuje řadu očních chorob. Konzumace čerstvých hroznů zlepšuje kondici a posiluje vitalitu, hrozinky pro změnu odstraňují zácpu, jsou výborným zdrojem železa, ostatně jako i čerstvá vinná réva.

Na obklady se čerstvé listy mohou sbírat celoročně, zvláště se pak používají červené podzimní, připravují se z nich kašovité zábaly při otocích, žilní nedostatečnosti, varixech a hemoroidech. Desinfekčních účinků vína se využívalo k omývání ran a při operacích.

Víno proti chrapotu podle Hildegardy

  • 1 polévková lžíce natě fenyklu,
  • 1 polévková lžíce květu divizny
  • ½ l vína

Bylinky zalijeme bílým nebo červeným vínem, přivedeme k varu a 2 až 4 minuty povaříme. Scedíme a každé 2 až 4 hodiny vypijeme půl šálku teplého, přihřátého nápoje. Pomáhá proti chrapotu i kašli.

Hippokratés z Kósu, kolem 400 př. n. l. píše: Víno jest věc podivuhodně vyhovující člověku, jak zdravému, tak i nemocnému. Budiž však podáváno ve správné míře podle tělesné stavby jednotlivce.

Letos jsem z vína nachystala hroznové želé, nevím, zda zde vkládat recept, neboť, postup byl jemně zdlouhavý, zvláště, připravujeme-li si šťávu odstředěním bobulí, pokud jste však milovníky ochutnávání nového, což já vyloženě jsem, zkuste si sklenici či dvě uchystat. Postup je následující:

  • 750 ml šťávy z vinné révy, doporučuji červenou odrůdu
  • 1 balíček citrusového pektinu (10 g)
  • 150 g cukru krystal

Pokud hrozny odšťavujeme, je třeba odebrat pěnu, abychom získali skutečně čistou, nezakalenou tekutinu. Následně ji zahřejeme, přidáme pektin rozmíchaný v trošce cukru, dobře rozmícháme, následně přidáme zbylý cukr, provaříme, plníme do sklenic. Vytváří-li se během chystání pěna, je třeba ji sebrat. Osobně jsem mnohokrát cedila a pěnu sbírala. Sklenice pak vložíme do vroucí vody, zavařujeme zhruba 20 minut na 80 °C.

Tinktura ke zpevnění cév, při pocitu těžkých nohou

  • 100 g vinného listu
  • 500 ml 40 % pálenky

Vinný list nakrájíme, zalijeme pálenkou, necháme 6 týdnů macerovat v temnu, při pokojové teplotě, následně přecedíme. Aplikujeme 3 x denně počet kapek, které odpovídají naší tělesné váze, celkovou dávku vydělíme třemi a užíváme ráno, v poledne a večer. To znamená, vážíme-li 60 kg, aplikujeme ráno 20, v poledne 20, k večeru 20 kapek. Nesneseme-li alkohol, tinkturu kapeme do vroucího čaje, kdy alkohol vyprchá, zůstane jen užitná složka.

V článku jsou použity informace z knihy:

Bednářová, Jaroslava. Herbář aneb od anděliky k žindavě. Fortuna Libri, spol. s r. o., 2015. 353 str. ISBN 978-80-7321-943-7.

Knihu Zdravou stravou proti únavě od Zuzany Švédové naleznete zde.