prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Resveratrol ... preventivní prostředek proti rakovině? (komerční sdělení)

18.11.2009
V posledních letech je věnována pozornost vlivu fenolických látek na lidský organismus. Podle biologické klasifikace jsou tyto fenolické látky označované také jako flavonoidy, taniny nebo fytoalexiny. Příznivý vliv nejdůležitějšího z nich - resveratrolu - na lidský organismus je známý asi od r. 1992, vědomosti o jeho účincích jsou však různé (k vínu se vyjadřuje kdekdo - od pěstitelů přes konzumenta až k lékaři či chemikovi).

Resveratrol není produkován pouze vinnou révou, ale také jinými rostlinami (např. podzemnicí olejnou nebo moruší). Je to látka, která se řadí do skupiny flavonoidů. Je přírodním antifungicidem, který zamezuje vzniku plísní, a je také účinným antioxidantem. Nejvíce je zastoupený v červeném víně z Bordeaux a Burgundska, ale obsahuje ho i víno z jiných oblastí. např. také nám blízké víno ze Znojma. Resveratrol se vyskytuje i v bílém víně, ale ve stokrát menším obsahu. Při požívání červeného vína je ověřeno, že resveratrol obsažený ve víně je částečně odpovědný také za efektivní snižování cholesterolu. Antioxidační vlastnosti resveratrolu podporují snižování oxidace LDL (špatného) cholesterolu. Větší obsah resveratrolu, ale i jiných flavonoidů zastoupených ve víně je v nefiltrovaných vínech. To znamená, že ho najdeme spíše u drobných vinařů, kteří zpracovávají víno tradičními způsoby, než u velkovýrobců, kteří víno filtrují kvůli jeho čistotě. Flavonoidy ve víně pravděpodobně způsobují "francouzský paradox" - i přesto, že mají Francouzi kuchyň bohatou na tuky, trpí v Evropě nejméně na kardiovaskulární choroby.



Resveratrol má antioxidační, protizánětlivé, antiinfekční, protirakovinné a kardioprotektivní vlastnosti. Působí na více úrovních buněčného metabolismu některých systémů v lidském organismu. Kardioprotektivní a antirakovinné vlastnosti zařadily resveratrol mezi látky, které zkoumají biochemici a dietologové. Studie poukazují na jeho jedinečnou schopnost bojovat proti rakovině během všech jejích stádií. Protirakovinné účinky byly poprvé popsány v roce 1997 (Pezzuta, J., M., University Illinois, Chicago, USA: Science 275, 218, 1997), kdy byl publikován článek o protirakovinném působení resveratrolu. Zjistilo se, že resveratrol potlačuje cyklooxygenázu, látku která zvyšuje produkci prostaglandinů podporujících růst nádorů.



Resveratrol zasahuje do všech třech fází karcinogeneze - iniciace (vyvolání), promoce a progrese (růst). Má antioxidační a protizánětlivé účinky, může potenciálně ovlivňovat buněčnou smrt. Věkem dochází ke snížení hladiny estrogenů a androgenů, což může vést k patologickým změnách v  tkáních a orgánech závislých na těchto hormonech a může docházet i k rozvoji některých nádorů. Resveratrol je polyfenol, který má vlastnosti jako fytoestrogen s pozitivním efektem na nádory závislé na estrogenu a také na nádory nezávislé na estrogenu.



V současnosti jsou jediným vhodným zdrojem resveratrolu slupky mladých nezralých červených hroznů. I když se o uzdravujících účincích resveratrolu mluví v souvislosti s pitím vína (čím kvalitnější a dražší tím lepší), je množství resveratrolu v tomto "zdravotním prostředku" minimální. Je zřejmé, že je vhodnější konzumovat resveratrol ve výživovém doplňku než vypít poměrně velké množství vína (2 litry).



Zdroje:

  1. Josef Havel, Jiří Pazourek, Vesmír 80, 372, 2001/7
  2. Pezzuta, J., M., University Illinois, Chicago, USA: Science 275, 218, 199
  3. Resveratrol, a Natural Phenolic Compound May Reduce Carbonylation Proteins Induced by Peroxynitrite in Blood Platelets, B. Olas, P. Nowak, M. Ponczek and B. Wachowicz, Department of General Biochemistry, Institute of Biochemistry, University of Lodz, Poland, Abstract. Resveratrol (3,4_,5-trihydroxystilbene)

Související články:
R.I.M. concentrate (extrakty z plodů révy vinné a pivních kvasnic)


18.11.2009
komerční sdělení
další články v rubrice: Ostatní


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS