Ředkvička

Každý z nás si čas od času koupí v obchodě svazek ředkviček. Vědecky řečeno, pod názvem ředkvička se skrývá kořen ředkve seté letní (Raphanus sativus). Tvar kořene může být různý, od  kulovitého k protáhlému, válcovitému. Jeho barva bývá obvykle jasně červená, ale existují i odrůdy, kde je barva kořene červenobílá, žlutá nebo bílá. Dužnina má obvykle bílou barvu. Chuť může být různá – někdy relativně bezvýrazná, vodovitá, někdy naopak výrazně pálivá. Zde záleží na obsahu rostlinných olejů či silic.

Původem pochází z Asie, odkud se rozšířila do celého světa. Zdánlivě nenápadná ředkvička obsahuje velké množství užitečných látek. Z vitamínů je to vitamín E, D, C, pyridoxin (B6), thiamin (B1), riboflavin(B3), niacin, ale také beta karoten neboli pro-vitamin A. Z minerálních prvků obsahuje sodík, mangan, železo, měď, fosfor, hořčík, vápník, síru a draslík. Dále obsahuje lipidy, proteiny, sacharidy a také – což je důležité – vlákninu. Významný je také obsah již zmíněných hořčičných olejů a silic. Tyto složky si vytvořila rostlina na obranu před plísněmi a bakteriemi. Nicméně, stejně tak příznivě působí po konzumaci této zeleniny i v našem žaludečním traktu. I zde působí proti bakteriím či plísním. Bakterie by mohly způsobit řadu nežádoucích účinků – průjmy, nadýmání či žaludeční problémy.

Díky obsahu silic napomáhá při podpoře vykašlávání jako expektorans. Oleje působí antisepticky v oblasti sliznice ústní dutiny a nosohltanu. Silice obsahující molekulu síry pomáhají v případě infekcí žaludku a zlepšují peristaltiku (zde pomáhá i obsažená vláknina).

Díky obsahu vitamínu C podporují i imunitu. I další prvky působí pozitivně – vápník napomáhá při stavbě kostí a chrupavek, draslík pozitivně ovlivňuje stav srdečního svalu. Beta karoten má, jak známo, příznivý vliv na oči. Ředkvičky díky své nízké kalorické hodnotě a obsahu vlákniny jsou vhodným doplňkem každé diety.

Z výše uvedných informací je jasné, že i malá ředkvička může skrývat velké poklady pro naše zdraví a my bychom měli rozhodně ji zařazovat do jídelníčku častěji, ať již syrovou či v tepelné úpravě.

Zpět nahoru