Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Ředkvička

02.05.2013

Každý z nás si čas od času koupí v obchodě svazek ředkviček. Vědecky řečeno, pod názvem ředkvička se skrývá kořen ředkve seté letní (Raphanus sativus). Tvar kořene může být různý, od  kulovitého k protáhlému, válcovitému. Jeho barva bývá obvykle jasně červená, ale existují i odrůdy, kde je barva kořene červenobílá, žlutá nebo bílá. Dužnina má obvykle bílou barvu. Chuť může být různá – někdy relativně bezvýrazná, vodovitá, někdy naopak výrazně pálivá. Zde záleží na obsahu rostlinných olejů či silic.

 

Původem pochází z Asie, odkud se rozšířila do celého světa. Zdánlivě nenápadná ředkvička obsahuje velké množství užitečných látek. Z vitamínů je to vitamín E, D, C, pyridoxin (B6), thiamin (B1), riboflavin(B3), niacin, ale také beta karoten neboli pro-vitamin A. Z minerálních prvků obsahuje sodík, mangan, železo, měď, fosfor, hořčík, vápník, síru a draslík. Dále obsahuje lipidy, proteiny, sacharidy a také – což je důležité – vlákninu. Významný je také obsah již zmíněných hořčičných olejů a silic. Tyto složky si vytvořila rostlina na obranu před plísněmi a bakteriemi. Nicméně, stejně tak příznivě působí po konzumaci této zeleniny i v našem žaludečním traktu. I zde působí proti bakteriím či plísním. Bakterie by mohly způsobit řadu nežádoucích účinků – průjmy, nadýmání či žaludeční problémy.

 

Díky obsahu silic napomáhá při podpoře vykašlávání jako expektorans. Oleje působí antisepticky v oblasti sliznice ústní dutiny a nosohltanu. Silice obsahující molekulu síry pomáhají v případě infekcí žaludku a zlepšují peristaltiku (zde pomáhá i obsažená vláknina).

 

Díky obsahu vitamínu C podporují i imunitu. I další prvky působí pozitivně – vápník napomáhá při stavbě kostí a chrupavek, draslík pozitivně ovlivňuje stav srdečního svalu. Beta karoten má, jak známo, příznivý vliv na oči. Ředkvičky díky své nízké kalorické hodnotě a obsahu vlákniny jsou vhodným doplňkem každé diety.

 

Z výše uvedných informací je jasné, že i malá ředkvička může skrývat velké poklady pro naše zdraví a my bychom měli rozhodně ji zařazovat do jídelníčku častěji, ať již syrovou či v tepelné úpravě.


Související články:
Acidophilus bojuje proti Candidě
Tenké střevo je matkou žaludku
Pyridoxin


02.05.2013
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Mozkové vlny: Která hladina vědomí je pro zdraví nejlepší?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
5 tipů pro každodenní detoxikaci
Nízký krevní tlak
Hroznové víno – zásobárna přírodních látek
Očista tlustého střeva pomocí přírodních látek
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS