Raw recepty – Tatarka, hranolky a RAW hořčice

V minulosti se používala léčebně tzv. hořčičná placka, směs pšeničné, hořčičné mouky a vody (případně jen hořčičná mouka). Přikládala se na bolestivá místa a jejich prokrvením pomáhala probudit vlastní léčebné síly organismu. Hořčici známe především jako semínka a z nich vyrobený pokrm „hořčici“. Ale vynikající a velmi chutné jsou její zelené listy, přidáním do salátu mu dodají skvělou kořeněnou chuť. Ve vitariánské kuchyni je hořčice vhodná pro svou záhřevnost především v zimních pokrmech.

Raw hořčice

Ingredience:

  • 3 lžíce bio hořčice – umeleme
  • 1/2 hrnku kešu ořechů
  • Šťáva z 1 a 1/2 citronu
  • Voda na rozředění dle potřeby
  • 1 lžička kurkumy

Vše na jemno umixujeme. Uchováváme v lednici v zavřené skleničce. Z tohoto množství přibližně zhotovíme 250 g skleničku.

Raw hořčiceRaw horčice

 

 

Tatarka

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku kešu ořechů (namočit na 4 hod.)
  • citronová šťáva dle chuti
  • v případě potřeby špetka soli
  • cca 1 hrnek vody

Přidáme na jemno nakrájenou červenou cibulku, raw hořčici a 4 barevný pepř.

 

Hranolky

Cuketu nebo bílou ředkev nakrájíme na drobné hranolky a přidáme trochu olivového oleje, v němž rozmícháme kurkumu nebo kari a promícháme.

Zpět nahoru