Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Rakovina vaječníků - při prevenci může pomoci špenát i jiná zelenina

09.02.2010
Není žádným tajemstvím, že ovoce a zelenina dodávají tělu důležité vitamíny, nutrienty a minerály, které pomáhají tělu, aby nepodléhalo nemoci. Ale nebylo by skvělé, kdyby určitá jídla odvracela i konkrétní specifická onemocnění?  Na základě některých současných výzkumů by tomu tak mohlo skutečně být.

Jak bylo publikováno v magazínu the International Journal of Cancer, výzkumníci objevili, že sloučeniny v určité zelenině možná mohou sloužit jako účinný pomocník proti jednomu z nejrozšířenějších nádorových onemocnění u žen v současnosti: proti rakovině vaječníků. Podle centra pro prevenci a zvládání nemocí je rakovina vaječníků pátou nejčastější příčinou úmrtí, která souvisí s rakovinou - před ní jsou obdobná onemocnění plic, prsu, tlustého střeva a slinivky. Přestože v USA nedošlo za posledních 20 let k významnějšímu nárůstu v počtu diagnóz u rakoviny vaječníků, v roce 2004 na tuto nemoc zemřelo přibližně 15 000 žen. A to i navzdory odhadovaným nákladům 2,2 miliardy dolarů, které jsou každoročně vynakládány na léčbu této nemoci.



Než budou vyjmenovány některé prospěšné druhy zeleniny citované ve výzkumných pracích v souvislosti se snižováním výskytu rakoviny vaječníků, možná by vás zajímalo, co konkrétně dělá toto zeleninu tak významnou v jejích účincích proti rakovině. Výzkumníci se domnívají, že jsou to flavonoidy, které zajišťují takovou ochranu.



Ke svým závěrům dospěli vědci po vyhodnocování způsobů stravování u 67 000 žen po dobu 14 let. Dospěli tak ke zjištění, že u žen, které konzumovaly nejvíce flavonoidů, byla o 40 % nižší pravděpodobnost rozvinutí rakoviny vaječníků. I když jsou považovány za účinné všechny flavonoidy, za nejvíce účinný proti této nemoci může být označen kaempferol. Tento zvláštně pojmenovaný flavonoid se vyskytuje v zelenině přirozeně a některé studie popisují jeho antidepresivní účinky. Avšak pro účely léčby rakoviny vaječníků je na něj obzvláště bohatá brokolice, kapusta a špenát.



Dalším velmi účinným flavonoidem je luteolin. Lze jej nalézt v listech a ve slupkách, nachází se v salátové zelenině jako je paprika, zelí a mrkev. Ženy, které konzumovaly tyto druhy zeleniny, měly o 34 % nižší pravděpodobnost, že se u nich rozvine rakovina vaječníků - srovnáváno se ženami, které konzumovaly nejmenší množství flavonoidů.



Dalším prostředkem, který má kvality jako ochrana proti rakovině díky svému obsahu flavonoidů jsou borůvky. Tyto plody v sobě mají hlavně flavonoid s názvem myricetin a lze jej nalézt také v hroznech a vlašských ořeších.


09.02.2010
autor: Frank Mangano
zdroj: Volně přeloženo z www.naturalnews.com.
další články v rubrice: Prevence


 
Etikoterapie – 7 pocitů, které nám poškozují zdraví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Priessnitzův obklad
Vytváření domněnek nás předurčuje k utrpení. Jak je nevytvářet?
5 prospěšných látek pro duši - kde je najít
Hořčík - symbol klidu a míru v těle
Jak to udělat, abyste zvýšili pravděpodobnost, že druzí vyhoví vaší žádosti
Otoky nohou
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení

236,- Kč

325,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS