prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Rakovina tlustého střeva a preventivní účinek antioxidantů a omega-3 mastných kyselin

14.09.2010
Když se naposled shromáždili vědci u příležitosti konference o výzkumu v prevenci rakoviny, konané pod záštitou the American Association for Cancer Research (AACR), vyslechli si informace o průlomovém důkazu z oblasti prevence rakoviny tlustého střeva. Nové údaje s tím spojené se ovšem netýkaly léků ani operací. Namísto toho se ukázalo, že dvě na sobě nezávislé výzkumné skupiny došly k závěrům, že přírodní substance mohou ochránit před často smrtelnými zhoubnými nádory tlustého střeva.

The American Cancer Society odhaduje, že rakovina tlustého střeva bývá diagnostikována každoročně u více než 108 000 Američanů. Tato choroba mívá často spojitost s polypy nebo nezhoubnými nádory (adenomy). Tyto se postupně zvětšují a mění se na zhoubné - až 80% všech zhoubných nádorů tlustého střeva a konečníku pochází z rozvinutých adenomů.



Proto se také z důvodu prevence odstraňují polypy, které jsou zjišťovány během kolonoskopických vyšetření. Bohužel se ale takové polypy často obnovují. Vědci z národního institutu pro výzkum rakoviny z italského Janova na základě dlouhodobé studie přišli ovšem se zjištěním, že riziko vzniku opakovaných polypů, které se vrací po odstranění, je možné snižovat.



Co je klíčem? Užívání antioxidantů, mezi které patří sloučeniny na bázi selenu.



„Naše studie je prvním experimentem tohoto druhu, který byl navržen k tomu, aby vyhodnotil účinnost sloučenin - antioxidantů na bázi selenu s ohledem na rizika rozvinutí následných adenomů,“ sdělila ve svém prohlášení médiím Luigina Bonelli, M. D., vedoucí oddělení sekundární prevence a screeningu při italském národním institutu pro výzkum rakoviny.



Riziko nižší o 40 %
Výzkumný tým se zaměřil na dobrovolníky ve věku mezi 25 až 75 roky, kterým již byl odebrán jeden nebo více kolorektálních adenomů. Žádnému ze sledovaných lidí ale dosud nebyla diagnostikována žádná další nemoc tlustého střeva, rakovina ani jiné život ohrožující onemocnění. Nikdo z nich také před začátkem studie ještě neužíval vitamíny nebo minerální doplňky. Vědci rozdělili celkem 411 sledovaných osob do dvou skupin prostřednictvím náhodného výběru. Jedna skupina dostávala placebo a druhá užívala denně antioxidanty s obsahem selenu (selenomethionnine 200 mg), zinku a vitamínů A, C, E.



„Naše výsledky naznačovaly, že u lidí, užívajících antioxidanty, docházelo ke 40% snížení výskytů následných adenomů v tlustém střevě,“ řekla Dr. Bonelli. „K tomu je třeba poznamenat, že přínosy pozorované po ukončení studie přetrvávaly ještě následujících 13 let.“



Omega-3 pomáhají k prevenci kolorektální rakoviny
Další studie, prezentovaná na konferenci pro výzkum prevence rakoviny, pocházela z the National Institute of Environmental Health Sciences ze Severní Karolíny. Tato došla ke zjištění, že omega-3 mastné kyseliny, jejichž zdrojem je například maso z ryb ze studených vod (losos), mohou být vhodné pro prevenci kolorektálních druhů rakoviny.



Vědci získali jako pozorované objekty 1 509 bělochů a 369 afro-američanů. Použili dotazníky, aby mohli vyhodnotit frekvence a množství potravin, které obvykle pozorovaní lidé konzumovali za posledních 12 měsíců. Lidé, kteří konzumovali omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, vykazovali výrazně snížené riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Prokázalo se, že u lidí s nejvyšším příjmem omega-3 došlo ke snížení rizika rakoviny až o 40 %. Bohužel toto velké snížení rizika bylo pozorováno pouze u bílé rasy a vědci se nyní pokouší zjistit, co může být příčinou takového selektivního účinku.



Sangmi Kim, Ph.D., vedoucí tohoto výzkumu, sdělil ve svém prohlášení tisku: „Údaje, získané tímto experimentem, ukázaly přínosy omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem pro prevenci kolorektálního karcinomu. Tyto se projevují omezením růstu nádorů, potlačením angiogeneze a zabráněním metastáz. Naše zjištění o inverzním vztahu mezi příjmem omega-3 mastných kyselin ve stravě a periferní rakovinou tlustého střeva u lidí bílé pleti je další oporou pro tuto novou hypotézu.“



Tyto nové studie, vztahující se k využívání přírodních substancí pro prevenci rakoviny tlustého střeva jsou součástí stále přibývajícího množství zjištění, že dietní opatření mohou úspěšně pomáhat léčit tento druh rakoviny. Jak bylo už dříve oznamováno prostřednictvím webových stránek www.naturalnews.com, toto onemocnění se primárně vztahuje k typickému západnímu způsobu stravování. Pokud se tedy budeme vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám a transformovaným tukům, můžeme s prevencí dojít ještě mnohem dále.

 

Dalším důležitým zjištěním je i to, že:

  1. borůvky jsou schopné snížit riziko rakoviny tlustého střeva až o 57 % (www.naturalnews.com/021951_blueberries_cancer_colon_cancer.html)
  2. jablka obsahují přírodní složky, které mají také ochranný účinek proti této chorobě (www.naturalnews.com/023136_cancer_apples_health.html).

14.09.2010
autor: S. L. Baker
zdroj: Volně přeloženo z www.naturalnews.com.
další články v rubrice: Ostatní


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS