prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Rakovina, náš nepřítel, nad kterým můžeme zvítězit aneb 12 skupin protinádorových potravin

26.05.2011
Tento druh nemoci jistě není třeba představovat. Pro každého z nás je to velký strašák, který může na nás kdykoliv zaútočit. Proto buďme neustále ve střehu. Nenechme se uchlácholit myšlenkou, že zrovna nám se vyhne. Čísla a statistiky jsou naprosto alarmující. Každých 5 vteřin umírá na světě člověk na následky této zhoubné nemoci. U dvou lidí z pěti je tato nemoc diagnostikovaná. Bohužel vědecké výzkumy ukazují, že tendence bude stoupající a nemocných rakovinou bude neustále přibývat. Nečekejme, až nás tato nemoc dostihne, zaměřme se na prevenci, jedině tou můžeme nad tímto nebezpečným nepřítelem zvítězit.

 

Co bychom měli vědět o vývoji nádoru
Nádor v našem těle vzniká ze zdravé buňky. Proces vývoje nádoru může trvat i několik desítek let, než je klinicky diagnostikován. Přirovnejme vývoj nádoru k proměně dítěte, z něhož se v dospělosti stane zločinec. Nikdo z nás se nerodí se zločineckou povahou. Ale vliv špatného okolí, různá traumata fyzická či psychická, začnou chování jedince měnit směrem ke zločinnosti.



Stejné je to i s rakovinou. Většina rakovin vzniká z naprosto zdravých buněk, které ale v průběhu našeho života jsou vystaveny „ traumatům“ a tím dochází ke změně genetického vybavení buňky. Tento stav se nazývá mutace. Mutace buněk jsou velmi častým jevem v případě, jestliže jsou vystaveny neustálému působení volných radikálů, kancerogenních látek či některých virů. Dochází k poškození DNA, čímž zmutovaná buňka mění své vlastnosti a chování. Tyto poškozené buňky můžeme již zdědit od svých rodičů. Nejde ale ještě o buňky nádorové, jenom mají potenciál se jimi stát. K tomu potřebují ale příhodné prostředí.



Buňka, která se snaží přeměnit na buňku nádorovou, musí zdolat spoustu překážek, musí fungovat bez vnější pomoci, musí unikat pozornosti imunitního systému a musí si pro sebe vytvořit síť vlastních kapilár, které zajišťují potřebnou výživu nádorových buněk. Tento proces přeměny představuje velmi dlouhou cestu a velké množství dalších mutací, které dají poškozené buňce další růstový potenciál, než začne zaplavovat okolní tkáně a šířit se do celého organismu v podobě metastáz.



Z předešlého výkladu je patrné, že vývoj rakoviny je velmi náročné a dlouhé časové období, do kterého máme možnost včas vstupovat a zasahovat a tím zabránit dalším přeměnám buňky do konečného stádia rakoviny.



Jak na rakovinu
Naším úkolem je vytvářet v těle na buněčné úrovni prostředí, které je pro vývoj nádoru nepřijatelné a které odsoudí zmutované buňky ponechat v latentním neškodném stádiu. Takovou zbraní je pro nás VÝŽIVA! Potraviny rostlinného původu mají největší potenciál snižovat riziko, že organismus postihne nějaký druh rakoviny. Mnoho vědeckých studií dokázalo, že lidé, kteří mají hojně v jídelníčku zastoupenou zeleninu, ovoce, obilniny, luštěniny, ořechy, semínka, bylinky a zdravé oleje, hrozí podstatně menší riziko, že rakovinou onemocní, na rozdíl od jiné skupiny lidí, která tyto potraviny konzumuje jen výjimečně.



Rostlinné potraviny totiž obsahují vysoké procento fytochemických látek, které dováží zablokovat procesy nezbytné pro růst nádorových buněk. Rostliny totiž nemohou před svými nepřáteli utéct, a proto je příroda vybavila mohutným chemickým arzenálem pro vedení chemické války s agresorem. Tyto ochranné látky bývají většinou v povrchových tkáních, např. ve slupkách ovoce či zeleniny. Velmi dobrým příkladem je látka RESVERATROL, která je přítomna ve slupkách červeného vína a chrání tím víno před mikroskopickými houbami.



A mnohé tyto látky jsou i velmi prospěšné pro náš život, jelikož mají silné protirakovinové účinky. Preventivní úloha výživy se nezaměřuje na pouhé zabránění vzniku rakoviny, ale umožňuje také bránit v růstu buňkám, které unikly chemoterapii a mohly by se znovu vyvíjet do nádoru. Tedy některé potraviny působí jako silné přírodní chemoterapeutikum, ale bez vedlejších účinků. Pojďme si nyní zástupce protinádorových potravin vyjmenovat konkrétně.



12 skupin protinádorových potravin

  • brukvovitá a kořenová zelenina: brokolice, květák, kapusta, červená řepa, mrkev, chřest, bílá ředkev, kedlubna
  • česnek a cibule: česnek, cibule, letní cibulka, pórek, pažitka
  • rajčata: všechny druhy rajčat, rajčatová šťáva, rajčatový protlak
  • soja: sojové mléko, tofu, tamari omáčka, miso
  • bobulové ovoce: borůvky, maliny, ostružiny, jahody, višně
  • koření a bylinky: kurkuma, zázvor, kardamom, koriandr, muškátový oříšek, tymián, bazalka, rozmarýn, máta, majoránka
  • omega-3 kyseliny: pstruh, losos, makrela, lněná semínka, dyňová semínka, ořechy, řepkový olej, lněný olej, ořechový olej, dyňový olej
  • citrusy: citrony, grepy, pomeranče
  • houby: hlíva ústřičná, shitake, reishi, žampiony
  • řasy: wakame, nori a sladkovodní řasy
  • probiotika: mléčné bakterie, laktobacily, bifidobakterie
  • zelený čaj: zelený čaj, sencha
  • čokoláda: s min. 70 % obsahem kakaa

 

Jste překvapeni, jaké zbraně máte v rukou? Tak je uchopte a bojujte!


26.05.2011
autor: Mgr. Ivana Stenzlová
další články v rubrice: Výživa


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS