Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Rajče (lykopen)

23.10.2012
V současné době neustále vzrůstá význam látek označovaných jako antioxidanty. Tyto látky snižují aktivitu kyslíkových radikálů (buď omezují jejich vznik či snižují jejich aktivitu). Tyto radikály (označované také jako volné) hrají negativní roli ve vzniku řady onemocnění, jako je ateroskleróza, nádorová onemocnění či Alzheimerova choroba. A právě antioxidanty se napojují na volné kyslíkové radikály. Díky tomu jsou tyto radikály následně v organismu zneškodněny a vyplaveny v moči ven z našeho těla.

 

Jedním z nejsilnějších antioxidantů je lykopen, který se získává ze speciální odrůdy rajčat označované jako HLLS. Někdy je také označován jako gama karoten. Chemicky je karotenoid neobsahující kyslík a zjednodušeně řečeno je to červené barvivo, které zapřičiňuje červenou barvu rajčat. Kromě rajčat je lykopen obsažen také ve vodním melounu, šípcích, guave (exotické ovoce se zelenou, voskovitou slupkou) či červeném grapefruitu. Lze ho najít také v kečupu, ale zde záleží také na kvalitě výrobku. Lykopen se vytváří v období zrání plodu a především v povrchových vrstvách vystavených světlu. Pokud bychom z rajčat odstranili slupku, podstatně by to snížilo množství lykopenu. Tepelně upravená rajčata obsahují větší množství využitelného lykopenu než syrová rajčata (uvolňuje se více lykopenu). Pokud jsou rajčata (či jiné plody obsahující lykopen) připraveny na oleji, absorbce v těle se zvyšuje.

 

Lykopen, jak již bylo uvedeno, má význam v prevenci nádorových onemocnění (hlavně žaludku, děložního čípku, tlustého střeva, jícnu, konečníku nebo prostaty). Některé studie uvádějí, že jeho užíváním se snižuje riziko infarktu myokardu. Chrání před škodlivým UV zářením a napomáhá hnědnutí pokožky, dále pomáhá chránit zdravou kůži, sliznice a oči. Důležité je jeho užívání pro kuřáky a konzumenty alkoholu.

 

Lykopen by neměly užívat děti do 18 let věku, těhotné a kojící ženy.

 

Celková nabídka přípravků obsahující lykopen.


Související články:
Lykopen
Zeleninové a ovocné šťávy - jarní léčivé nápoje
Je tepelně zpracovaná zelenina zdravější než syrová?


23.10.2012
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Priessnitzův obklad
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Jak vyčistit ucpané cévy?
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Hemofilové nákazy
Proč je dobré vystavovat se nepohodlí a diskomfortu
Zdravé vánoční cukroví
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Červený čaj neboli Pu-Erh
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…

637,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS