prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Rajče (lykopen)

23.10.2012

V současné době neustále vzrůstá význam látek označovaných jako antioxidanty. Tyto látky snižují aktivitu kyslíkových radikálů (buď omezují jejich vznik či snižují jejich aktivitu). Tyto radikály (označované také jako volné) hrají negativní roli ve vzniku řady onemocnění, jako je ateroskleróza, nádorová onemocnění či Alzheimerova choroba. A právě antioxidanty se napojují na volné kyslíkové radikály. Díky tomu jsou tyto radikály následně v organismu zneškodněny a vyplaveny v moči ven z našeho těla.

 

Jedním z nejsilnějších antioxidantů je lykopen, který se získává ze speciální odrůdy rajčat označované jako HLLS. Někdy je také označován jako gama karoten. Chemicky je karotenoid neobsahující kyslík a zjednodušeně řečeno je to červené barvivo, které zapřičiňuje červenou barvu rajčat. Kromě rajčat je lykopen obsažen také ve vodním melounu, šípcích, guave (exotické ovoce se zelenou, voskovitou slupkou) či červeném grapefruitu. Lze ho najít také v kečupu, ale zde záleží také na kvalitě výrobku. Lykopen se vytváří v období zrání plodu a především v povrchových vrstvách vystavených světlu. Pokud bychom z rajčat odstranili slupku, podstatně by to snížilo množství lykopenu. Tepelně upravená rajčata obsahují větší množství využitelného lykopenu než syrová rajčata (uvolňuje se více lykopenu). Pokud jsou rajčata (či jiné plody obsahující lykopen) připraveny na oleji, absorbce v těle se zvyšuje.

 

Lykopen, jak již bylo uvedeno, má význam v prevenci nádorových onemocnění (hlavně žaludku, děložního čípku, tlustého střeva, jícnu, konečníku nebo prostaty). Některé studie uvádějí, že jeho užíváním se snižuje riziko infarktu myokardu. Chrání před škodlivým UV zářením a napomáhá hnědnutí pokožky, dále pomáhá chránit zdravou kůži, sliznice a oči. Důležité je jeho užívání pro kuřáky a konzumenty alkoholu.

 

Lykopen by neměly užívat děti do 18 let věku, těhotné a kojící ženy.

 

Celková nabídka přípravků obsahující lykopen.


Související články:
Lykopen
Zeleninové a ovocné šťávy - jarní léčivé nápoje
Je tepelně zpracovaná zelenina zdravější než syrová?


23.10.2012
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

378,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS