Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Rajče (lykopen)

23.10.2012

V současné době neustále vzrůstá význam látek označovaných jako antioxidanty. Tyto látky snižují aktivitu kyslíkových radikálů (buď omezují jejich vznik či snižují jejich aktivitu). Tyto radikály (označované také jako volné) hrají negativní roli ve vzniku řady onemocnění, jako je ateroskleróza, nádorová onemocnění či Alzheimerova choroba. A právě antioxidanty se napojují na volné kyslíkové radikály. Díky tomu jsou tyto radikály následně v organismu zneškodněny a vyplaveny v moči ven z našeho těla.

 

Jedním z nejsilnějších antioxidantů je lykopen, který se získává ze speciální odrůdy rajčat označované jako HLLS. Někdy je také označován jako gama karoten. Chemicky je karotenoid neobsahující kyslík a zjednodušeně řečeno je to červené barvivo, které zapřičiňuje červenou barvu rajčat. Kromě rajčat je lykopen obsažen také ve vodním melounu, šípcích, guave (exotické ovoce se zelenou, voskovitou slupkou) či červeném grapefruitu. Lze ho najít také v kečupu, ale zde záleží také na kvalitě výrobku. Lykopen se vytváří v období zrání plodu a především v povrchových vrstvách vystavených světlu. Pokud bychom z rajčat odstranili slupku, podstatně by to snížilo množství lykopenu. Tepelně upravená rajčata obsahují větší množství využitelného lykopenu než syrová rajčata (uvolňuje se více lykopenu). Pokud jsou rajčata (či jiné plody obsahující lykopen) připraveny na oleji, absorbce v těle se zvyšuje.

 

Lykopen, jak již bylo uvedeno, má význam v prevenci nádorových onemocnění (hlavně žaludku, děložního čípku, tlustého střeva, jícnu, konečníku nebo prostaty). Některé studie uvádějí, že jeho užíváním se snižuje riziko infarktu myokardu. Chrání před škodlivým UV zářením a napomáhá hnědnutí pokožky, dále pomáhá chránit zdravou kůži, sliznice a oči. Důležité je jeho užívání pro kuřáky a konzumenty alkoholu.

 

Lykopen by neměly užívat děti do 18 let věku, těhotné a kojící ženy.

 

Celková nabídka přípravků obsahující lykopen.


Související články:
Lykopen
Zeleninové a ovocné šťávy - jarní léčivé nápoje
Je tepelně zpracovaná zelenina zdravější než syrová?


23.10.2012
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Priessnitzův obklad
Záhadná celiakie
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Pryč se sacharidy. Ale co dál?
Program Ano NO - Oxid dusnatý – přirozený zázračný kardiovaskulární lék
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Jak posílit imunitu dětí po nástupu do škol a školek?
5 mýtů o detoxikaci
Nepříjemné situace jako zkoušky: radujte se z nich!

299,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS