prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Radioaktivita v potravinách

28.03.2011
Úřad pro potraviny ve Velké Británii (FSA) vypracoval odpovědi na nejčastěji kladené otázky týkající se radioaktivity v potravinách. Níže jsou uvedeny odpovědi na některé z těchto otázek.

Vyskytuje se radioaktivita přirozeně v potravinách?
Ano. Existují některé obecné zdroje přirozené radioaktivity v potravinách. Je to např. radioaktivní izotop draslíku 40K. Tvoří 0,012 % hmotnosti veškerého přírodního draslíku a vyskytuje se v téměř ve všech biologických materiálech.



Přirozená radioaktivita se přenáší také do plodin z hornin a minerálů přítomných v půdě. Pitná voda získává radioaktivitu ze země a ryby a korýši akumulují radioaktivitu z vody nebo mořského dna.



Umělá radioaktivita se dostává do potravin ze životního prostředí, do kterého se dostala z civilních nebo vojenských nukleárních operací. Tato radioaktivita postupuje potravinovým řetězcem stejně jako přirozená radioaktivita.



Jak se radioaktivita v potravinách monitoruje?
Hlavní producenti radioaktivního odpadu musí monitorovat životní prostředí kolem svého stanoviště. Stát provádí sekundární kontroly. Kromě toho se důkladně sledují hladiny radioaktivity v mléce, protože to je vysoce účinný způsob měření radioaktivity kolem nukleárních stanovišť. Většina těchto lokalit má v blízkosti pasoucí se krávy. Radioaktivní prvky, které zkonzumují, obvykle přejdou do jejich mléka.



To stejné platí pro ryby a korýše. Po vylovení se monitorují.



Rutinní monitoring potravin se také provádí v místech vstupu potravin do Velké Británie.



Co nám radioaktivita způsobuje?
Radioaktivita poškozuje naši DNA, komplexní molekulu vyskytující se ve všech buňkách, která reguluje fungování a růst buněk. Změny způsobené nízkou radiační dávkou lze napravit, ale u vyšších dávek mohou tyto změny vést k vývoji rakoviny. Velké dávky záření usmrcují buňky. Při radioterapii se využívá záření k cílenému usmrcení nádorových buněk, přičemž se minimalizuje poškození normální tkáně.



Když je štítná žláza dostatečně saturována (obsazena) neaktivním jódem, nemůže se na ni navázat jód radioaktivní.


Související články:
Kelp
Jód pro zdravý růst a funkci štítné žlázy
Jód v otázkách a odpovědích
Karcinogeny
Co jsou dioxiny?
Jód a radiace
Máme mít strach z radiace?


28.03.2011
autor: Ing. Alexandra Kvasničková
zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz
další články v rubrice: Ostatní


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá

289,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS