Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Express Diet - 7 proteinových jídel

Psychika a trávení

21.12.2012

K jídlu potřebujeme mít čas, pohodu, jíst pomalu, dobře kousat a věnovat se jídlu na talíři. Neodpoutávat pozornost od něj současným sledováním televize, čtením bulváru, nebo se dokonce věnovat při jídle politice či pracovním problémům.
S jídlem přichází do těla informace. Pokud je tato informace negativní, stresová, jasně a zřetelně se to projeví na zdraví člověka. V tom okamžiku se spustí řetězové reakce, jejichž výsledkem je pokles tvorby HCl. Je to patologická situace, protože nedostatek HCl se podílí na nekvalitním trávení, na mnohých obtížích, únavě, intoleranci potravin, omezení vstřebávání a využívání živin, které jsou v potravě obsaženy.

 

Jeden moment chci zvýraznit: Vznikne situace, kdy začnou přerůstat škodlivé bakterie, třeba kvasinky. Tuto situaci znají lidé, kteří mají problémy s bacilem helicobakter pylori. O něm víme, že může navodit žaludeční vřed. Myslet si, když bacil zničíme trojkombinací antibiotik, že je rázem po problému, je omyl, prapodstata totiž pokračuje. Bez žaludeční kyseliny nemůžeme trávit a vstřebávat bílkoviny z potravin. To je proto, že žaludeční kyseliny spolupracují s pepsinem, enzymem, jenž bílkoviny rozkládá. Také tuky a sacharidy potřebují žaludeční kyseliny, uvolňují sekretin, potřebný pro další enzymy - lipázy, protázy, amylázy. Díky žaludečním kyselinám se udržuje prostředí bránící přemnožení bakterií a kvasinek, ale také parazitů vstupujících s jídlem do těla. Nízká hladina žaludeční kyseliny komplikuje mnoho procesů... Pokud žijete ve stresu a po dlouhou dobu vypadá vaše stravování jako v úvodním popisu, dopracujete se k předčasnému stárnutí, vypadávání vlasů, nekvalitní pleti, nezdravým nehtům a celé řadě jiných potíží. Budete bojovat s chudokrevností, ekzémem, lupénkou, vitiligem, osteoporózou, autoimunitními nemocemi. O přemnožených bacilech jsem se již zmínil.

 

Pokud klesne hladina HCl, hovoříme o hypochlorhydrii, změní se pH a popsané enzymy přestanou spolehlivě plnit svou trávicí roli. Potrava nebude správně zpracována a tělo začne být zaplavováno nesprávně zpracovanými metabolity, ty se v těle začnou usazovat. Tyto látky v dané podobě do těla nepatří a začnou mu škodit, zahájí řetězec dalších problémů. Zvláště když zapomeneme pít vodu a máme nedostatek tekutin.  Naši čtenáři znají z mnoha jiných článků zajímavosti kolem střevní symbiózy, a tak již dlouho vědí, že pokud mají v těle dostatek vody a dostatek HCl, daří se následně také symbióze ve střevu, tělo si tvoří dostatek vitamínů skupiny B, K, snadněji odbourává cholesterol a naopak při nedostatku vody a HCl převládne dysbióza = dysmikrobie, prosadí se bakterie patogenního typu a začnou škodit. Kdo si v těle svým životním stylem vybuduje dysbiózu a současně zapomene na příjem tekutin, doslova si tím sám určuje délku života. Tímto stavem utrpí imunita, podlehne převaze patogénů a může následovat popis další kaskády potíží, jež se mohou objevit. Dále se však tímto směrem nechci ubírat.

 

Člověk má jistý problém, ten jej dovede k lékaři. Lékař zjistí hypochlorhydrii, nebo objeví rozmnožený bacil, nízkou hladinu hemoglobinu a začne na tento nález reagovat. Doplní železo, podá antibiotikum, dodá chybějící enzym, na ekzém předepíše mast. Zpočátku se uleví, potíže jakoby ustoupí. Ale je třeba začít od začátku, komplexně změnit celý životní styl, uklidnit se, přehodnotit priority života. K jídlu usednout v klidu, vypnout televizi, odložit bulvární plátek, pomodlit se. Pak se teprve pustit do jídla, pochválit si jej (vzhled, vůni, barvu), zajímat se o to, kdo jej připravil, poděkovat, připravit si tím trávicí enzymy, kyseliny. Jíst po lžících, po soustech a pomalu kousat a polykat.

 

Celková nabídka přípravků podporující dobré trávení.


Související články:
Bylinky a trávící potíže
Zdravější stravování
Psychika ovlivňuje naše geny
Proč je narušena peristaltika


21.12.2012
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
další články v rubrice: Filosofie zdraví


 
Priessnitzův obklad
Záhadná celiakie
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Pryč se sacharidy. Ale co dál?
Program Ano NO - Oxid dusnatý – přirozený zázračný kardiovaskulární lék
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Jak posílit imunitu dětí po nástupu do škol a školek?
5 mýtů o detoxikaci
Nepříjemné situace jako zkoušky: radujte se z nich!

219,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS