prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Pšenice

30.01.2016
Pšenice

Pšenice patří k obilovinám, které provází lidstvo od nepaměti. Pšenice patří přesněji řečeno do rodu rostlin z čeledi lipnicovitých (Poaceae), který zahrnuje asi dvacet jednotlivých druhů a to jak planě rostoucích, tak i šlechtěných. Původně však pochází pšenice z oblasti Jihozápadní Asie.

Pšenice se pěstuje zejména pro zrno, které je využívané jako potravina, krmivo i surovina. Dále se z ní také zpracovávají stébla (sláma má více využití) a rovněž také otruby, ze kterých se vyrábějí semenné slupky a mouka. K pozitivům se dá také přičíst, že má dlouhou trvanlivost, má vysokou výživnou hodnotu a dobře se skladuje. V Evropě se z ní tradičně vyrábí různé druhy pečiva či těstovin. Z pšenice, jak mnozí také dobře ví, se vyrábí také lihoviny či pivo, ale také škrob.

 

Potraviny z pšenice i pšenice samotná jsou v současnosti terčem ostré kritiky ze strany některých dietních odborníků, je jí zejména vyčítán vysoký obsah lepku, nedostatek některých surovin (vlákniny, minerály) a další negativa. Situace není tak jednoznačná, samozřejmě vynechání výrobků z bílé mouky je zdraví prospěšné, ale existují i druhy pšenice vysloveně prospěšné ve zdravé výživě, jako špalda či pšenice červená. Nicméně celé téma by bylo na samostatný článek, existují i přírodní přípravky, jejichž zdrojem je pšenice a jsou zdraví prospěšné.

 

Prvním z nich je nápoj z mladé pšenice, známý také pod anglickým jménem "wheatgrass" (doslova "pšeničná tráva"). Jedná se o nápoj z vylisovaných mladých výhonků pšenice (proto "pšeničná tráva"). Je možno si ho koupit čerstvý v různých stáncích s čerstvými ovocnými či zeleninovými šťávami či koupit přípravek obsahující prášek, ze kterého se připravuje nápoj.

 

Takto připravený nápoj je všestranně příznivý pro naše zdraví - je zdrojem enzymů a minerálů, podporuje imunitu, pozitivně působí na trávení, je vhodným doplňkem léčby vysoké hladiny krevního tlaku a cholesterolu, či působí pozitivně na kůži (je doporučována např. jako prevence celulitidy). Důležitou roli hraje i při odkyselení organismu, protože působí zásadotvorně. Pro vegany a vegetariány je důležité zmínit, že je zdrojem vitamínu B12 (cyanocobalaminu).

 

Dalším přípravkem z pšenice je olej z pšeničných klíčků. Ten se připravuje lisováním za studena z pšeničných klíčků. Jedná se o jedlý olej, je dobře vstřebatelný a stravitelný a měl by se konzumovat za studena.

 

Z účinných látek obsahuje koenzym Q10, esenciální nenasycené mastné kyseliny (kyselinu linoleovou a olejovou), vitamíny ze skupiny vitamínů B, lecitin, dále vitamin E, K, D a z minerálů fosfor a železo. Vitamin E (obsahuje ho velké množství) a koenzym Q10 působí jako antioxidanty, kombinace fosforu a vitaminu D pomáhá snižovat riziko zlomení krčku stehenní kosti.

 

Celková nabídka přípravků obsahující pšenici.


Související články:
Život bez pšenice – začíná vám růst pšeničné břicho: spojitost mezi pšenicí a obezitou
BioAbecedář Hanky Zemanové – Pšenice
Obiloviny


30.01.2016
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Priessnitzův obklad
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
VIDEO: Kolikrát denně máme jíst?

280,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS