Pšenice

Pšenice patří k obilovinám, které provází lidstvo od nepaměti. Pšenice patří přesněji řečeno do rodu rostlin z čeledi lipnicovitých (Poaceae), který zahrnuje asi dvacet jednotlivých druhů a to jak planě rostoucích, tak i šlechtěných. Původně však pochází pšenice z oblasti Jihozápadní Asie.

Pšenice se pěstuje zejména pro zrno, které je využívané jako potravina, krmivo i surovina. Dále se z ní také zpracovávají stébla (sláma má více využití) a rovněž také otruby, ze kterých se vyrábějí semenné slupky a mouka. K pozitivům se dá také přičíst, že má dlouhou trvanlivost, má vysokou výživnou hodnotu a dobře se skladuje. V Evropě se z ní tradičně vyrábí různé druhy pečiva či těstovin. Z pšenice, jak mnozí také dobře ví, se vyrábí také lihoviny či pivo, ale také škrob.

Potraviny z pšenice i pšenice samotná jsou v současnosti terčem ostré kritiky ze strany některých dietních odborníků, je jí zejména vyčítán vysoký obsah lepku, nedostatek některých surovin (vlákniny, minerály) a další negativa. Situace není tak jednoznačná, samozřejmě vynechání výrobků z bílé mouky je zdraví prospěšné, ale existují i druhy pšenice vysloveně prospěšné ve zdravé výživě, jako špalda či pšenice červená. Nicméně celé téma by bylo na samostatný článek, existují i přírodní přípravky, jejichž zdrojem je pšenice a jsou zdraví prospěšné.

Prvním z nich je nápoj z mladé pšenice, známý také pod anglickým jménem “wheatgrass” (doslova “pšeničná tráva”). Jedná se o nápoj z vylisovaných mladých výhonků pšenice (proto “pšeničná tráva”). Je možno si ho koupit čerstvý v různých stáncích s čerstvými ovocnými či zeleninovými šťávami či koupit přípravek obsahující prášek, ze kterého se připravuje nápoj.

Takto připravený nápoj je všestranně příznivý pro naše zdraví – je zdrojem enzymů a minerálů, podporuje imunitu, pozitivně působí na trávení, je vhodným doplňkem léčby vysoké hladiny krevního tlaku a cholesterolu, či působí pozitivně na kůži (je doporučována např. jako prevence celulitidy). Důležitou roli hraje i při odkyselení organismu, protože působí zásadotvorně. Pro vegany a vegetariány je důležité zmínit, že je zdrojem vitamínu B12 (cyanocobalaminu).

Dalším přípravkem z pšenice je olej z pšeničných klíčků. Ten se připravuje lisováním za studena z pšeničných klíčků. Jedná se o jedlý olej, je dobře vstřebatelný a stravitelný a měl by se konzumovat za studena.

Z účinných látek obsahuje koenzym Q10, esenciální nenasycené mastné kyseliny (kyselinu linoleovou a olejovou), vitamíny ze skupiny vitamínů B, lecitin, dále vitamin E, K, D a z minerálů fosfor a železo. Vitamin E (obsahuje ho velké množství) a koenzym Q10 působí jako antioxidanty, kombinace fosforu a vitaminu D pomáhá snižovat riziko zlomení krčku stehenní kosti.

 

Zpět nahoru