prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Protizánětlivé působení některých potravin - 2. část

05.01.2011
Lidské tělo v sobě má neuvěřitelnou schopnost a touhu se samo vyléčit. Jednou ze součástí tohoto sebeléčivého procesu může být i dočasně probíhající zánětlivý proces. Pokud ale jsou regulační  mechanismy těla s jeho protizánětlivými prostředky nedostatečné, pak se zánětlivá reakce rozvíjí příliš silně a namísto toho aby pomáhala začne tělu škodit.

Jídlo, které každodenně konzumujeme, hraje významnou roli pro přiměřenou regulaci zánětů uvnitř našeho tělesného systému. Následuje popis několika vynikajících potravin, které pomáhají ztišovat jejich nástup.



Jablečný ocet
Tento vynikající tonik obsahuje kyselinu octovou, jež je známá tím, že pomáhá tělu účinněji absorbovat železo. Železo je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu. A hemoglobin je zase důležitou součástí červených krvinek jako transportní prostředek přenášející kyslík. Také myoglobin - molekula ve svalu, která má na starosti příjem a dočasné uchování zásoby kyslíku, má rovněž ve své molekule železo. Vyšší hladina biologicky využitelného železa dovoluje tedy tělu lépe využívat kyslík. Zvyšování obsahu kyslíku podporuje jak tvorbu energie, tak i některé procesy detoxikace.



Kyselina octová a aktivní enzymy v jablečném octu pomáhají tělu rovněž vytvářet proteiny a účinněji absorbovat aminokyseliny. To je významné pro tvorbu zdravých hormonů a enzymů a pro obnovu tělesných tkání. S pomocí tohoto mechanismu napomáhá jablečný ocet k léčbě poranění, po nadměrné námaze nebo při chronické bolesti. Zlepšení funkce enzymů pak vede k nárůstu energie a k dobré kondici.



Jablečný ocet je navenek kyselý, ale jakmile je zmetabolizován, projevuje se alkalicky. Má vlastně oboustranné působení. Při vnější aplikaci na pokožku je to účinný prostředek zlepšující stav kůže a vlasů čistící povrch těla od mrtvých buněk. Někdy se používá při odstraňování bradavic, při akné. Uvnitř těla vyvažuje jablečný ocet celkové pH tím, že poskytuje zásadité minerály v podobě iontů draslíku a hořčíku. To následně dodává energii a podporuje detoxikační procesy. Při kupování jablečného moštu se zaměřujte na to, aby byl nepasterovaný a v neporušeném obalu.



Kurkuma
Bývá zařazována na 4.pořadí mezi rostlinami podle antioxidačních vlastností. Její koeficient ORAC (Oxygen Radical Absorbency Capacity = schopnost absorbovat kyslíkové radikály) dosahuje až hodnoty 159,277. Hlavní složkou tohoto koření je curcumin jenž mu dává typickou oranžovou barvu. Curcuminoidy obsažené v kurkumě se ukazují být 5x až 8x účinnější při odbourávání volných radikálů ve srovnání s vitamíny C a E. Tyto molekuly jsou tak účinné, že odebírají i hydroxylový radikál (-OH), který bývá považován za nejreaktivnější volný radikál.



Curcuminoidy pomáhají očišťovat a vyživovat pokožku a vyrovnávají její přirozenou mikroflóru, která působí jako ochrana proti infekcím. Kurkuma je rovněž přírodní protizánětlivý prostředek působící na tzv. receptory COX-2 a MMP9. Navíc mění mnoho běžných tzv. opisových (transkripčních) faktorů rakovinných buněk, jako je např. NF-Kappa Beta. Kurkuminoidům bylo proto přiděleno od mnoha vědců označení jako jedny z nejmocnějších protirakovinných substancí na této planetě.



Oregáno
Má mimořádně vysokou antioxidační aktivitu, která je zařazuje na 3. místo mezi rostlinami a má koeficient ORAC=200,129. Jeho hlavními antioxidačními komponentami jsou fenolové kyseliny a flavonoidy. Oregánový olej má až neuvěřitelné antibakteriální vlastnosti díky svému vysokému obsahu thymolu (jeden z fenolů). Navíc bylo v případě oregána zjištěno, že patří mezi jednu z nejúčinnějších substancí proti stafylokokové infekci MRSA (zkratka označující nebezpečné klony stafylokoků, odolávající účinkům běžných antibiotik) - v nedávné studii se umístilo před 18 běžně používanými antibiotiky.



Oregánový olej bývá obvykle používán jako desinfekční prostředek při infekcích v uších, nosu nebo v krku, a dále i při kandidóze a různých druzích bakteriálních nebo virových nákaz. Navíc působí při potlačování zánětů a proti růstu rakovinných buněk. Oregánový olej je účinnější než sušená rostlina; ovšem i oregáno v sušené podobě stále ještě vykazuje mnoho léčivých účinků.




Další zdroje informací:

  1. www.apple-cider-vinegar-benefits.com/index.html
  2. www.globalhealingcenter.com/natural-health/the-benefits-of-apple-cider-vinegar/
  3. www.ehow.com/facts_5468102_weight-braggs-apple-cider-vinegar.html
  4. www.en.wikipedia.org/wiki/Turmeric
  5. www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=78
  6. www.whfoods.com/sitesearch.php
  7. www.en.wikipedia.org/wiki/Oregano

Související články a videa:
Protizánětlivé působení některých potravin - 1. část
Kurkuma dlouhá (Curcuma longa)
Dobromysl obecná (Origanum vulgare)
Že kořeněné jídlo je nezdravé?! Význam bylinek a koření pro naše zdraví
Tymián
Bazalka pravá
Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis)
Máta peprná (Mentha piperita)
Co bychom měli vědět o zánětu v těle
VIDEO: Těžké záněty


05.01.2011
autor: Dr. David Jockers
zdroj: Volně přeloženo z www.naturalnews.com.
další články v rubrice: Prevence


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

535,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS