Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví


Proteolytické enzymy

18.06.2019
enzymy Enzymy jsou látky, které pomáhají katalyzovat (urychlovat) mnoho reakcí probíhající v našem organismu. Bez nich by se neuskutečnily a my bychom bez nich (stejně jako bez celé další řady látek) nemohli optimálně fungovat. Urychlují metabolické děje. Pokud bychom to měli vyčíslit, je to tak, že reakce s enzymy probíhají 8x až 14xkrát řádově rychleji než bez nich.

Mezi nejdůležitější patří enzymy proteolytické, odborně nazývané proteázy (někdy je zase odborníci označují jako peptidázy). Štěpí bílkoviny (proteiny) tak, že hydrolyzuje peptidické vazby aminokyselin, pomocí kterých aminokyseliny drží v peptidickém řetězci.

Proteázy působí v oblasti žaludku (enzym pepsin) a v sekretech slinivky břišní. Aby mohly působit, musejí být nejprve upraveny (denaturovány) kyselinou chlorovodíkovou.

Kromě své základní funkce štěpení bílkovin, a tedy podpora lepšího trávení mají protizánětlivé účinky, působí proti virům a bakteriím a regulují funkci imunitního systému. K proteolytickým enzymům patří bromelain, papain, trypsin, chymotrypsin, pepsin a další.

 

Bromelin (též označovaný jako bromelain)

Enzym, který je obsažený v čerstvém ananasu. Spíše se jedná o skupinu proteolytických enzymů, ale všeobecně se používá výraz bromelin (bromelain). Bromelin pomáhá při zeslabování bolesti a otoků při poraněních menšího typu. Pomáhá rovněž při hojení ran a při pooperačním hojení. Pokud je užíván jako doplněk chemoterapie, díky svému účinku zvyšuje celkový efekt léčby. Bromelin (bromelain) sám o sobě je silně protizánětlivá látka, což vysvětluje její výše zmíněný účinek u bolestí a otoků či hojení tkání.

Ze všech zmíněných účinků této látky je zřejmé, že může pomáhat při léčbě bolestí a otoků (zhmožděniny, podvrtnuté klouby a podobně). Důležitou pozitivní roli může hrát i u léčení ran a popálenin. Některé zdroje uvádějí, že pokud se užívá s jiným enzymem trypsinem, může pomáhat při léčbě infekce močových cest.

 

Papain

Získává se z rostliny papaya a z některých dalších plodů. Tento enzym se nachází v přirozeně vysoké koncentraci v dosud zelené slupce a v jádrech ovocného plodu. Má rovněž mírné, uklidňující účinky na žaludek a napomáhá trávení proteinů. Tento enzym se nachází v přirozeně vysoké koncentraci v dosud zelené slupce a v jádrech ovocného plodu. Má rovněž mírné, uklidňující účinky na žaludek a napomáhá trávení proteinů. Zevně se využívá jako léčivo v alternativní medicíně, kde se mu připisují léčebné účinky při léčbě bércových vředů, a to především v jejich raném stádiu. Papain má také podle některých zdrojů nepatrně odbourávat fibrin z vnitřních stěn cév, což by mělo zamezovat vzniku trombóz.

 

Trypsin

Trypsin patří mezi hydrolázy, konkrétně proteázy. Vzniká ve slinivce břišní, ale začne působit až v přední části tenkého střeva (dvanáctníku). Společně s ostatními enzymy posiluje imunitní systém a přispívá ke vstřebávání krevních sraženin a otoků. Stejně jako jiné proteolytické enzymy, podporuje průběh zánětlivé reakce a tlumí bolest. Právě proto se v lécích kombinuje více těchto enzymů, například trypsin s papainem, bromelainem nebo chymotrypsinem. Pokud lékař zjistí u pacienta sníženou hodnotu tohoto enzymu, může se jednat o chronickou pankreatitidu (zánět slinivky) nebo mukoviscidózu (cystickou fibrózu).

 

Chymotrypsin

Vytvářen ve slinivce, ale je uvolňován až ve dvanáctníku. Kromě své základní funkce také pomáhá odbourávat škodlivé odpadní látky vznikající při zánětlivých procesech a podporuje lepší vstřebávání krevních sraženin a čištění nekrotických (odumřelých) ran.

 

Pepsin

Ten vzniká v žaludku v inaktivní (řekli bychom “spící”) formě, která je pojmenována pepsinogen. Pro jeho aktivaci (“probuzení”) je nutné kyselé prostředí v žaludku, o což se postará přítomná kyselina chlorovodíková. Často se kombinuje s betainem (přesněji hydrochloridem betainu) Tato kombinace umožňuje acidifikaci žaludečního obsahu uvolněním HCl z vazby na betain, potencuje se tak účinek pepsinu, který pro svou aktivitu potřebuje nízké pH. Pepsin byl dříve přítomen právě s betainem v (dnes již dávno neexistujícím) léku Acipepsol.

Na závěr lze jako zajímavost uvést, že současné podávání proteolytických enzymů s antibiotiky zlepší účinek těchto léků. Prospěšnost této kombinace byla potvrzena řadou experimentů na zvířatech i v klinických studiích.

 

 


Související články:
Důležitost enzymů v potravě
Trávicí enzymy
Hlavní příčina téměř všech nemocí: Nedostatek enzymů tělu vlastních


18.06.2019
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Filosofie zdraví


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Extrasystoly aneb bouchání či vynechávání srdce
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Jak vyčistit ucpané cévy?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Nízký krevní tlak
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Hemofilové nákazy
Hemoroidy - příznaky a fotky
Zvětšené uzliny na krku
Dornova metoda

1092,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS