Projekt CEFF (Certified E-Friendly Food) jako podpora výrobcům, kteří neklamou

cm logo ceff1

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Není Vám lhostejné, co jíte? Chcete omezit chemii při nákupech potravin? Podpořte projekt CEFF (Cerified E-Friendly Food). Tento projekt stojí za výrobci, kteří nepoužívají při výrobě potravin zbytečně éčka  – konkrétně konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamáty.

 

Pravdou je, že většina potravin, které v obchodech kupujete, éčka obsahují. Měli bychom se však naučit mezi éčky hledat rozdíly. Existují totiž éčka nejen špatná ale i neutrální, přírodního původu, z nichž některá jsou přímo zdraví prospěšná, jako E300  – vitamin C. Málokdo však ví, že se éčka vyskytují v potravinách také přirozeně (kyselina citronová v citrusových plodech, karoten v mrkvi atd.) Tato éčka se však na obalech nemusejí uvádět.

 

Podle účelu a vlastností se éčka dělí do mnoha skupin, éčka slouží například k prodloužení trvanlivosti (konzervanty), zlepšení chuti (náhradní sladidla, ochucovadla, glutamát), ovlivnění konzistence (zahušťovadla), vylepšení vzhledu potravin (přírodní a syntetická barviva, leštící látky), atd. Éček, neboli přídatných látek, jsou stovky.

 

V éčkách je velmi těžké se vyznat a pochopit, jak a která látka může ovlivnit fungování našeho organismu. Řada z těchto éček vzniká chemickou cestou, například syntetická barviva byla dříve získávána z uhelného dehtu, dnes z vysoce pročištěných ropných produktů. Barviva najdete v limonádách, sladkostech, hořčici a v řadě dalších potravin. Bylo prokázáno, že spotřeba barviv v potravinách může způsobovat alergické reakce, u dětí hyperaktivitu či astmatické záchvaty u citlivých osob. Dusitany a dusičnany jsou zase spojovány s bolestmi hlavy a zažívacími problémy. A cyklamáty se sacharinem mohou mít karcinogenní účinky. Výrobci tato éčka často používají i při výrobě potravin určených pro děti.

 

Chemicky získaná aditiva jsou často přitom lacinými potravinovými náhražkami a vyskytují se s oblibou ve vysoce zpracovaných trvanlivých levných potravinách. Jsme vlastně klamáni na každém kroku. Barviva – například červeň, promění tuk na libové maso v masných výrobcích, žluť vyvolá dojem přítomnosti vajec, aromatické látky zase přesvědčují o tom, že potravina obsahuje drahé přírodní složky, ovoce, oříšky, máslo, atd. Látky „zlepšující“ těsto umožní prodat více vzduchu a vody než chleba a fosforečnany váží vodu a „vyrobí“ z rybích odřezků rybí prsty. A takto bychom mohli pokračovat do nekonečna.

 

Projekt CEFF vznikl jako protest proti zbytečnému používání určitých chemických přídatných látek při výrobě potravin (konkrétně konzervantů, umělých barviv, sladidel a glutamátů). Logo CEFF, které na potravinách uvidíte, vás ubezpečí, že potravina skutečně tyto látky neobsahuje. Projekt CEFF podporuje  a motivuje výrobce, kteří volí zdraví příznivější, avšak dražší postupy výroby, a kteří to mají v dnešní době plné slev a laciných „konkurenčních“ výrobků opravdu nelehké.

 

Pokud je chcete podpořit i vy a přimět ostatní výrobce nepřidávat chemikálie do potravin, které konzumujeme my i naše děti, zapojte se do osvěty spojené s projektem CEFF. Stačí, když nám i jim vyjádříte podporu na FB stránkách, viz www.facebook.com/pages/CEFF-Podpořte-potraviny-bez-zbytečné-chemie/166500263489105 a doporučíte další potraviny k certifikaci na www.ceff.info.